miercuri, 27 octombrie 2021

,,Bocșa Culturală”, nr. 114 / 2021

 

 

        Cu bucurie am primit prin intermediul poștei electronice revista ,,Bocșa Culturală”, editată de Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea”, din localitatea de pe Bârzavă.

            Editorialul acestui număr, iscălit de Gabriela Șerban, ,,La 60 de ani de la înființare, orașul Bocșa este în sărbătoare!” amintește de sărbătorirea orașului prin diferite activități în cadrul Zilelor Orașului Bocșa (19-24 iulie 2021): slujbe religioase cu prilejul hramului Mănăstirii Vasiova, montarea unei piese din dramaturgia rusă (Cehov) dar și muzică și festival de film românesc.

            Rubrica ,,Evenimente” amintește cititorilor de un eveniment cultural din urbe, aniversarea a 140 de ani de la nașterea condeierului Tata Oancea. Poetul, a fost omagiat prin Sfânta Liturghie și slujba parastasului, oficiate de Preasfințitul Lucian al Caransebeșului, înconjurat de preoții din localitate. Cu acest prilej, Doamna Gabriela Șerban, a primit Diploma de Excelență ,,Episcop Emilian Birdaș” din partea ierarhului caransebeșan. Personalitatea poetului Tata Oancea, a fost creionată prin câteva cărți apărute și prin contribuțiile participanților.

            Sumarul revistei, diversificat, oferă cititorilor fideli pagini de literatură (proză, jurnal, cronică), pagini care amintesc de personalități locale și județene, portrete ale unor dascăli, creații literare ale elevilor, recenzii dar și rubrici de cultivare a limbii române.