sâmbătă, 2 octombrie 2021

Lansare de carte la Birda

 

   Sâmbătă, 2 Brumărel a avut loc o multiplă lansare de carte, în biserica parohială ,,Nașterea Maicii Domnului”, din Birda. Această activitate religios-culturală, încununează împlinirea a 110 ani de la punerea pietrei de temelie și 10 ani de apariție neîntreruptă a revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”.

  La debutul manifestării culturale intitulată ,,Colocviile revistei Arhanghelul” a fost oficiată slujba Tedeumului de mulțumire, de către P. C. Părinți Vasile D. Suciu (parohia Giarmata Vii), Iliia Pavlovici-Pătruț (parohia Mașloc) și Valentin Bugariu, parohul locului.

        În Cuvântul de bun venit P. C. Părinte a expus în câteva cuvinte însemnătatea acestui an, pentru comunitatea euharistică din Birda, evidențiat prin lucrări edilitare de anvergură la acoperișul turnului clopotniță, realizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan al Banatului.

        Întâlnirea culturală de la Birda este o formă de cinstire a Bisericii locale. În ,,Argument”-ul cărții Credință. Educație. Tradiție, coordonatorul consemnează acest lucru: ,,La sărbătorirea acestui eveniment al făuririi bisericii noastre parohiale se înscrie și acest volum în care autorii au devenit cinstitori ai acestui lăcaș, unii colaboratori apropiați, alții mai îndepărtați fizic dar nu și sufletește” (p. 9).

     Cu acest prilej au fost lansate patru volume: Credință. Educație. Tradiție, Editura Eurobit, Timișoara 2021, 353 p. (coordonator: Pr. dr. Valentin Bugariu); Bucură-te Cântec Viu! Antologie de poezie religioasă, Editura Kult, Drobeta – Turnu Severin, 2021, 403 p. (Ediție îngrijită de Carmen Bulzan și Pr. Vasile Suciu); Biserica Ortodoxă Română Voislova, Editura David Press Print, Timișoara, 2018, 787 p. (autor: Petru Opruț) și Zgomotoasele tăceri, Editura Hoffman, Caracal, 2021, 105 p. (autor: Alina Adriana Stăvărache).

   Șirul celor care au prezentat cărțile a fost deschis de prof. Iosif Marius Circa, care a vorbit despre volumul Credință. Educație. Tradiție. Prof. Iosif Marius Circa îmbie pe cei prezenți la lectură dezvăluind din cuprinsul acestei cărți: ,,Volumul, proaspăt scos de sub tipar de Editura Eurobit din Timișoara, se întinde pe 353 de pagini și este structurat în cele trei părți, conform titlului. Prima, Credința, cuprinde 13 comunicări, a doua, Educație, are 12, iar a treia, Tradiție, ne oferă alte 11 prezentări tematice”. Iar în concluzia prezentării, același minuțios vorbitor afirmă: ,,Gazda și toți colaboratorii merită calde felicitări pentru că, împreună, azi, am mai așezat încă o cărămidă la edificiul cultural în care viețuim”.â

   Cel de-a doilea vorbitor, preotul ic. stavr. Vasile D. Suciu a prezentat cea mai recentă Antologie de poezie religioasă dedicată Centenarului nașterii pe acest pământ, a Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania. Cărturarul Mitropolit este ilustrat în descendența poeziei religioase românești prin exemplul a 39 de poeți din literatura română.

   Economistul Petru Opruț a consemnat apariția celei mai noi monografii dedicată Bisericii Ortodoxe din Voislova, jud. Caraș-Severin. Monumentală prin volum (787 p.) și cercetare monografică, cartea întregește o temă prea puțin cunoscută și anume: Rolul Bisericii parohiale în formarea identitară a satului.

   Tot cu acest prilej a fost prezentată o carte de poeme datorată Alinei Adriana Stăvărache. Postfațând acest volum, criticul literar Florin Popovici a spus: ,,Zgomotoasele tăceri au darul de a pune laolaltă cele două fațete identitare majore ale poetei: adolescenta, dublată de femeia matură”.