luni, 11 octombrie 2021

„Credință. Educație. Tradiție” Lucrările Colocviilor revistei de cultură și religie rurală „Arhanghelul”

 

„Niciodată nu piere

ceea ce e clădit pe credință, valoare, tradiție!”

(Arhimandrit Iustin Pârvu)

 

De curând, la Editura „Eurobit” din Timișoara, a văzut lumina tiparului un nou volum coordonat de preotul dr. Valentin Bugariu.

Nu este o surpriză, deoarece părintele Bugariu este unul dintre cei mai apreciați și serioși mânuitori de condei din Banat, semnând lucrări importante pentru cultura literar-spirituală din această parte de țară. Și, ca dovadă, este suficient să amintesc lucrări precum: „Protopopul Mihail Gașpar: studiu monografic” (Timișoara: Eurostampa, 2007), Mihail Gașpar: „D'ale vieții” (Timișoara: Eubeea, 2008), „Istorie și semn religios” (Craiova: Sitech, 2014), „Pictorul Filip Matei. Întregiri biografice și artistice” (Arad: Tiparnița, 2017), „«Arhanghelul» din Birda. 5 ani în slujba comunității parohiale” (Craiova: Sitech, 2017), „Gătaia: monografie” (Craiova: Sitech, 2018) și altele nu mai puțin importante.

Nu este o surpriză nici faptul că părintele Valentin, doctor în filologie, este preocupat de presa bănățeană, fiind, însuși, inițiatorul unor publicații seriale, cea mai recentă fiind revista „Arhanghelul”, publicație trimestrială a Parohiei Birda, județul Timiș, parohie păstorită cu devotament și pricepere de pr. Valentin Bugariu.

Surpriza vine din modul în care neobositul preot reușește să „valorifice” această revistă și truda celor care contribuie la realizarea ei.

În anul 2017, când revista „Arhanghelul” împlinea 5 ani de existență, redactorul-șef al acestei publicații a organizat un amplu eveniment în cadrul căruia a fost lansată monografia revistei „Arhanghelul” din Birda! Sunt gesturi demne de toată lauda! Puține publicații seriale, mai ales din mediul rural, se pot mândri cu o monografie realizată la ceas aniversar!

Iată că, la 10 ani de la înființarea acestei reviste, redactorul-șef Valentin Bugariu inițiază un nou proiect: „Colocviile revistei de cultură și religie rurală «Arhanghelul»”, ediția I, eveniment care adună toate aceste lucrări într-o carte intitulată: „Credință. Educație. Tradiție.” (Timișoara: Eurobit, 2021). Este extraordinară această unificare a valorilor propusă de pr. dr. Valentin Bugariu!

Se știe că o educație sănătoasă are la bază credința în Dumnezeu; că preoții, dascălii, oamenii de cultură, umăr la umăr, arată comunității în mijlocul căreia trăiesc și-și desfășoară activitatea, că tinerii pot fi crescuți, formați, educați sănătos la trup și la suflet; de asemenea, prin astfel de proiecte cultural-educative și spirituale oamenii pot învăța să trăiască frumos și, la rândul lor, să-i educe pe cei care vor depinde de ei în periplul vieții; să le ofere tipuri de modele demne de urmat. Așadar, tema acestor colocvii propusă de părintele Valentin Bugariu este una deosebit de prețioasă!

Pe de altă parte, tradiția este alăturată educației și credinței. Noi cunoaștem că tradiția este parte din credință, că „tradiție este un ansamblu de valori, de principii, de concepții durabile în timp, transmise din generație în generație, cu influență modelatoare asupra concepțiilor și conduitelor individuale și colective”[1]. În acest fel, „Colocviile de la Birda”  devin un popas cultural-spiritual deosebit de important, aducător de lumină!

Iată că, un mănunchi de oameni inimoși, stârniți de un preot neobosit, nu se lasă doborâți de vremuri supuse restricțiilor pandemiei și, mai mult, nu lasă tradiția și credința să piară! Oferă credincioșilor parohiei, oferă tinerilor și colaboratorilor, clipe de veritabilă înțelepciune prin organizarea primei ediții a unor „Colocvii” prilejuite de împlinirea celor 10 ani de apariție neîntreruptă a revistei de cultură și religie rurală „Arhanghelul”, dar și prin realizarea unui volum, care să rămână mărturie peste timp a educației prin cultură, tradiție și credință.

În „Argument”, coordonatorul cărții, pr. dr. Valentin Bugariu, precizează că „titlul volumului – Credință. Educație. Tradiție – încearcă să exprime lucrarea pastorală a Parohiei Birda, atât în localitatea de reședință, cât și în cea de la Sângeorge unde funcționează filia parohiei”. 

De asemenea, prin acest volum se dorește și sărbătorirea celor 110 ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii din Birda cu Hramul „Nașterea Maicii Domnului” (16 mai 1911), autorii care semnează lucrări în acest volum devenind „cinstitori ai acestui lăcaș”.

Cartea însumează contribuții iscălite de diverși specialiști în diferite domenii, fiecare dintre acestea evidențiind oameni și fapte din Banatul istoric, creionând o veritabilă pagină de istorie cultural-religioasă a acestui ținut.

Un volum frumos, îngrijit de un preot inimos care, cu pricepere și înțelepciune,  își împliniște misiunea în comunitate, acolo unde, printr-o activitate susținută, ne dovedește că „amvonul a devenit și loc de învățătură, loc de activități culturale și filantropice”. 

Un volum care nu ar trebui să lipsească din rafturile bibliotecilor publice și private; un volum care face cinste autorilor și coordonatorului, care face cinste Bisericii Ortodoxe Române, dar, mai ales, face cinste comunității și credincioșilor din Birda.

Felicitări și la mulți ani revistei „Arhanghelul” și Colocviilor de la Birda!


Gabriela Șerban

 

 

  



[1] Constantin Schifirneț. Religie și tradiție.  În: „Revista Română de Sociologie”, anul X. Nr. 1-2, București, 1999, p. 53-72.