vineri, 28 aprilie 2023

Cateheză dedicată Anului Omagial în parohia Colonia Gătaia

   Vineri, 28 aprilie, cu începere de la orele 17,00, a fost susținută o cateheză, în biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae”, din parohia Colonia Gătaia, protopopiatul Deta.

     Cateheza cu tema ,,Vârstnicii în viața comunității parohiale” a fost pregătită și susținută de către P. C. Părinte Iulian Popa, parohul locului, și s-a adresat grupei de cateheză formată din copii și tineri. Fiind o grupă diferențiată de vârstă, preotul catehet a lucrat pe două nivele, în momentul expunerii, cei mici au realizat în culori chipuri de bătrâni.

  În susținerea catehezei ilustrate cu ajutorul calculatorului, au fost realizate mai multe diapozitive care au format lecția pregătită. După predarea câte unei secvențe, preotul Iulian Popa s-a folosit de metoda interogativă, fixând astfel prin întrebări și răspunsuri, noile învățături predate copiilor.

      De remarcat a fost bogata documentare biblică și patristică a catehezei, precum și cunoștințe interdisciplinare, dar și din învățăturile practice ale Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan care îndemna într-o ocazie: ,,Să nu-i trimitem triști pe cei vârstnici în Rai”.

        Biserica oferă și locul și spațiul în care cei bătrâni își găsesc menirea, un loc împotriva uitării și abandonului, a regăsirii utilității de odinioară a celor trecuți de vârsta pensionării. În concluzie, părintele Iulian Popa a vorbit de două remedii în cazul vârstnicilor: Mângâiere și îngrijire.

         Cu acest prilej au fost prezenți clericii din grupa de cateheză Sud-Est din cadrul Protopopiatului Deta condus de P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și compusă din P. C. Părinți Florin Groza (parohia Jebel), Valentin Bugariu (parohia Birda), Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Ionuț Mania (parohia Liebling), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni), Adrian Cohuț (parohia Percosova) și Iulian Popa, gazda acestei cateheze demonstrative.





,,Sărcia”, nr. 60 / 2023

 

A apărut nr. 60, al revistei Bisericii Ortodoxe din Sărcia, filia parohiei Toracu Mare, din Episcopia Daciei Felix. Realizată de un inimos colectiv de redacție, publicația oferă sărcinenților din vatra satului, din diaspora, dar și iubitorilor de presă sătească ,,pagini de cultură, tradiție și spiritualitate”, așa cum a fost botezată revista.

Sumarul deosebit de interesant se deschide cu un ,,Editorial”, iscălit de părintele ic. Stavr. Cristian Popi, ,,Hristos – adevărata fericire” (p. 1-2). Tot de interes bisericesc este articolul ,,Hramul bisericii Sf. Mare Muc. Dimitrie din Sărcia”, semnat de Lucian Moșescu jr., redactorul șef al revistei și care ilustrează o pagină a ospitalității românilor din Sărcia față de frații lor din România.

Tot din cuprins am aflat cu tristețe de plecarea din această lume a iscusitului poet Pavel Pancaricean-Lonti și căruia îi sunt dedicate o pagină din poezia proprie și un cuvânt de evocare iscălit de Lucian Moșescu jr..

Aflăm de astă dată cu bucurie de aprecierea unui alt om al culturii românești, Iancu Murărescu surprins în trei materiale, atât acasă, la Radio Novisad și în scrisorile prietenilor.

O pagină deosebită dedicată trecutului este realizată prin articolul ,,Sărcia la 690 de ani”, o filă din arhivele județului Zrenianin.

Cronica evenimentelor ne arată lucrări de iluminare a bisericii din Sărcia, păstrarea tradiții creștinești prin ,,Colinde de Crăciun”, participarea la Festivalul Poeziei în grai la Bocșa (cronică de Valeri Moșesku) și alte prezențe și activități.

 

 


,,Suflet de copil”, nr. 9 / 2023

 

De curând a apărut un nou și consistent număr (76 p.), al reviste școlare ,,Suflet de copil”. Editată de Școala Gimnazială Săcălaz din jud. Timiș, publicația oferă un conținut bogat și diversificat, iscălit de profesori și elevi, cu ilustrații din activitățile desfășurate.

Am reținut ,,Editorialul”, ,,Unde ești copilărie?” cu o nostalgică privire retrospectivă făcută de prof. Apostu Adriana. Tot în sumar regăsim o cronică a unui eveniment științific patronat de Școala săcălăzeană, ,,Simpozionul Național ‹‹Prețuiește viața››”. O manifestare la care au participat peste 100 de persoane, din 12 județe, 20 de școli din țară și 30 din județul Timiș.

Elevii au semnat pagini care privesc disciplinele studiate, cum sunt cele semnate de Matits Marko și Matits Milena, literatură (poezie și proză), cronică culturală în rubrica ,,Tinere condeie” ce se întinde pe mai multe pagini.

Sunt consemnate și activitățile extra curriculare desfășurate de elevii Școlii îndrumați  de cadrele didactice.

Gânduri senine se cuvin truditorilor din spatele revistei, prof. Matits Manuela, directorul instituției școlare, colaboratorilor și elevilor care au făcut posibilă apariția acestei reviste, îmbogățind zestre publicisticii școlare din județul nostru.

Revista poate fi citită accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/640443911/Revista-2023-Suflet-de-Copil-Online-nr 9?fbclid=IwAR1x9yX_I15PcuG2gmPQXmyWlG9fq_GnDaB36Lm5q54_Lkq-ROX5q5C-bbI#, 28. 04. 2023.


joi, 27 aprilie 2023

Miniproiectul educațional-religios ,,Pe urmele sfinților”

 

   În primele patru luni ale anului 2023, s-a desfășurat în parohia Birda și filia Sângeorge miniproiectul ,,Pe urmele sfinților”. Realizat în cadrul Concursului Catehetic Național ,,Tinerii și vârstnicii să laude pe Domnul” (https://patriarhia.ro/images/pdf_2022/CONCEPT_Concurs_Catehetic_2023.pdf, accesat în 27. 04. 2023), în parteneriat cu Școala Gimnazială Birda și Școala Primară Sângeorge, jud. Timiș.

   După stabilirea obiectivelor, s-a constituit grupul catehetic, compus din 21 de elevi de la cele două școli sus-amintite și 5 coordonatori (4 profesori și un preot) și 3 colaboratori (profesori) care a planificat activitățile din cadrul proiectului fiind 12 manifestări publice, la care s-au adăugat activități de informare, documentare, ilustrare, tehnoredactare a acestora, realizate fie în biblioteca parohială, fie la cele publice din Gătaia, Bocșa și Timișoara.

        Fiecare activitate a avut o structură de bază, religioasă, care a reunit pe cei din grupul catehetic dar și pe participanți în jurul unei slujbe religioase: Sfânta Liturghie, Tedeum, Vecernie, Litie, Utrenie, Taina Sfântului Maslu, parastas, a împărtășirii cu Sfintele Taine. Acestei temelii, i s-au adăugat activități educativ-culturale: cateheze, expoziții de carte, audiții muzicale, realizarea unor planșe și panouri tematice dedicate Anului omagial și comemorativ, momente literar-artistice, cerc de Desen, Masă rotundă, articole, știri ș. a.

 Întregul Miniproiect poate fi lecturat accesând link-ul: https://www.scribd.com/presentation/641146874/Pe-urmele-sfin%C8%9Bilor-Concursul-Na%C8%9Bional-Catehetic-Birda-2023, accesat în 27. 04. 2023.


luni, 24 aprilie 2023

,,Viața românească” nr. 3 / 2023, 128 p.

 

De curând a apărut un nou număr al revistei ,,Viața românească” a Uniunii Scriitorilor din România. Fondată în anul 1906 revista -și cu acest din urmă număr- reușește să ofere cititorului un orizont doldora de creații literare (poezie și proză), cronică literară, dramatică și plastică, opinii, prezentări de carte, toate reunite în jurul unui ,,Remember” dedicat lui Nichita Stănescu și iscălit de profesorul Ion Pop (,,Nichita Stănescu, un ‹‹metodician al delirului››”, p. 3-7) care amintește în descendența propriei monografii Nichita Stănescu și măștile poeziei (1980) de sensul cuvintelor din poezia lui Nichita în care ,,Cuvântul e, desigur, în acest univers, agentul dinamizator fundamental, într-un orizont infinit și indefinit al Sensului, niciodată static, care cheamă necontenit la încercări de aproximare” (p. 4).

Poezia este reprezentată prin creația lui Adrian Popescu, Flavia Adam, Eugenia Țarălungă și Mihaela Oancea. Din lirica celui dintâi poet am reținut poemul Arca, un poem-manifest închinat trudei, a efortului depus în făurirea unui ideal:

,,Cei mai mulți îl credeau cel puțin dus,

se apucase să înfiripeze o corabie

uriașă între coline. Cioplea grinzile,

le îmbina, trudea greu până la apus.

Chila navei se întindea peste arie.

Lumea cumpăra, vinde, se distra,

se ducea la muncă în țări străine.

Noe se spetea la visul lui, ce creștea,

câte puțin în fiecare zi, cum crește

un copil în pântecul mamei, bine.

Uita adeseori să mănânce cu ai lui,

și doar de sărbători mai lăsa truda,

îl usturau ochii, în palme-i intrase

smoala cu care-și călăfătuise golul.

Câte așchii sub unghii: Urme de cui” (p. 8).

Tot din sumar m-am oprit la recenzia criticului literar Ion Bogdan Lefter și dedicată volumului profesorului Alexandru Ruja: Cercul literar de la Sibiu. Destine frânte – destine împlinite (Editura Muzeul Literaturii Române, 2020). Autorul prezintă  capitolele consacrate profesorilor de la Universitatea din Timișoara, Eugen Todoran (1918-1997) și Deliu Petroiu (1922-2008).

Prin acest nou număr, revista oferă o panoramă completă a creației literare în special și artistice în general.

 


marți, 18 aprilie 2023

Ruga de la Gătaia

   La Praznicul Învierii Domnului este sărbătorit hramul bisericii parohiale, din Gătaia și tot cu acest prilej este organizat de Consiliul Local și Primăria Orașului, tradiționala Rugă bănățeană.

      Deschiderea evenimentului s-a petrecut în biserica cu hramul ,,Învierea Domnului” printr-o rugăciune săvârșită de P. C. Părinți Călin Negrea, parohul locului, Valentin Bugariu (parohia Birda), Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia) și Ionuț Mania (parohia Liebling).

       Un cuvânt de învățătură a fost susținut de părintele paroh Călin Negrea, care a apreciat prezența copiilor și credincioșilor la acest moment de sărbătoare, iar dl. Raul Cozarov, primarul Orașului Gătaia a rostit un cuvânt de bun venit goștilor prezenți la acest eveniment și a subliniat faptul că Ruga continuă prin tradiție sărbătorirea hramului bisericii.

        Programul artistic a fost deschis de o suită de dansuri ale ansamblului ,,Florile Bârzavei” și de interpretarea unor cântece de către Maria și Ștefania Nevodenszki și Ana Negrea. 



duminică, 16 aprilie 2023

Ruga satului Sângeorge

 

   Străvechea așezare de pe malurile râului Bârzava, satul Sângeorge și-a sărbătorit în prima zi a Sfintelor Paști, Ruga Satului. Un moment de rugăciune oficiat de către P. C. Părinți Jivoine Maletici de la parohia sârbă Denta și Valentin Bugariu de la parohia Birda.

     Cuvântul de învățătură, ocazionat evenimentului a fost rostit de părintele Valentin Bugariu care a scos în priveliște semnificația Învierii Domnului și importanța organizării Rugii ca un popas religios și tradițional după săvârșirea Sfintei Liturghii pascale.

      Ruga bănățeană de la Sângeorge a fost organizată de Primăria și Consiliul Local al Comunei Birda și Loco DJ. În deschiderea programului artistic, dansatorii Ansamblului ,,Birdeanca” au încântat prin suita de jocuri pe cei care au fost prezenți cu acest prilej.


duminică, 9 aprilie 2023

Taina Sfântului Maslu de obște în parohia Gătaia

 

La Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, în biserica cu hramul ,,Învierea Domnului”, din parohia Gătaia, protopopiatul Deta.

Cu acest prilej au slujit P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda), Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni), Adrian Cohuț (parohia Percosova) și Călin Ionel Negrea, parohul locului.

Cuvântul de învățătură ocazionat Sfintei Taine a fost susținut de către părintele Iulian Popa. În cadrul acestuia, vorbitorul a accentuat necesitatea trăirii vieții religioase, în cadrul calendarului cumințeniei creștinilor ortodocși și participarea la rugăciunea publică a Bisericii.

S-au împărtășit de darurile Sfintei Taine mai mulți credincioși din parohie, precum și din cele învecinate: Colonia Gătaia, Sculea și Birda.

După otpustul slujbei, un grup de elevi de la Liceul Teoretic Gătaia, pregătiți de către prof. Nicoleta Brădeanu au intonat pricesne cu tematica Duminicii Floriilor.


sâmbătă, 8 aprilie 2023

Lansare de carte la Deta

 

   Sâmbătă, 8 prier, a avut loc în orașul Deta, un eveniment religios-cultural dedicat prof. Iosif Marius Circa, de către colaboratorii apropiați și a acestora din urmă către dascălul și publicistul amintit.

      Manifestarea a debutat cu slujba Tedeumului de mulțumire, oficiată de către P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Ioan Ciprian Blagoe (parohia Deta) și Valentin Bugariu (parohia Birda), iar răspunsurile liturgice au fost date de P. C. Părinte Dragan Giorgiev (parohia Voiteg).

     În partea a doua a întâlnirii a fost lansat volumul Cugetări foarte târzii, 2022, 289 p., iscălit de prof. Iosif Marius Circa, redactor-șef adjunct al revistei ,,Vatra Satului” din Ferendia, jud. Timiș.

         Volumul amintit, însoțit de o generoasă expoziție de carte, reviste și manuscrise ale autorului, sau în cuprinsul cărora și-a așternut contribuțiile a fost cunoscut publicului în sala mică a Căminului Cultural din orașul Deta.

       Moderatorul aceste întâlniri a fost muzeograful Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat care a vorbit despre lansarea de carte ca un eveniment în lumea satului, apreciind faptul că fără steag de cultură, poporul nu e decât o gloată, steagul – potrivit lui Nicolae Iorga – unește, edifică.

        Ec. Petru Roman, primarul Orașului Deta a rostit un cuvânt de bun venit participanților și a apreciat Cugetările... izvorâte din experiența de viață a autorului și care sunt de apreciat prin argumentarea textului și naturalețea scrisului.

         Preaonoratul Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei a elogiat elanul prof. Iosif Marius Circa pentru carte și limba română.

        Preotul dr. Valentin Bugariu în intervenția ,,Un autor statornic într-un nou volum” a prezentat volumul acum lansat. Cartea oferă celor interesați o solidă bucată din preocupările și trăirile unui dascăl și publicist bănățean, o ilustrare a trecerii prin timp, dublată de o metodologie științifică, în care autorul citează în sprijinul celor afirmate, se folosește de genurile stilului publicistic (atât de rar întrebuințate), dar și de solidele cunoștințe de bază din orizontul limbii române.

         Vorbitorul a oferit din partea Parohiei Birda și a revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” o ,,Diplomă de Excelență” pentru întreaga activitate publicistică.

       Preotul Dragan Giorgiev, fost paroh în Ferendia, localitate socotită de prof. Iosif Marius Circa, locul Nunții mele a apreciat pilda vie oferită de distinsul dascăl, o veritabilă candelă aprinsă în slujirea Limbii Române.

         În încheiere, prof. Iosif Marius Circa, autorul volumului a rostit un cuvânt de mulțumire în care a precizat faptul că Limba este cea mai scumpă carte a boierimii, iar cărțile odată tipărite nasc oameni și oferă cititorilor sufletul autorului la vedere.

         Au mai vorbit în scurte alocuțiuni prof. Gheorghe Lungu, col (retr.) Ștefan Tat, apoi participanții au primit cărți cu autograf și s-au întreținut cu autorul.


miercuri, 5 aprilie 2023

Împărtășirea copiilor la Berecuța

 

   Miercuri, 5 aprilie, a fost oficiată Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, în biserica cu hramul ,,Învierea Domnului”, din parohia Berecuța, protopopiatul Deta.

   Prin grija P. C. Părinte paroh Zoran Milovanov, a fost oficiată această Sfântă Liturghie, împreună cu P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda) și Călin Negrea (parohia Gătaia), cu scopul Mărturisirii și Împărtășirii cu Trupul și Sângele Domnului, a preșcolarilor și elevilor de la Grădinița cu Program Normal și Școala Primară din localitate, precum și a enoriașilor pregătiți pentru acest lucru.

      Preșcolarii și școlarii au fost îndrumați către Sfânta Biserică de către prof. Ștefania Cercega și prof. Camelia Cazacincu, dascălii i-au învățat pe cei mici două frumoase pricesne care au fost interpretate la momentul Împărtășirii credincioșilor.

      La finalul Sfintei Liturghii Preotul paroh a mulțumit copiilor, cadrelor didactice și credincioșilor pentru acest moment de comuniune în rugăciune și în împărtășirea cu Sfintele Taine.


luni, 3 aprilie 2023

Conferință dedicată lui Vasile Voiculescu la Uniunea Ziariștilor Profesioniști din Timișoara

 

   Luni, 4 martie de la orele 12,00, a avut loc la sediul filialei ,,Valeriu Braniște” ,a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, întâlnirea săptămânală a membrilor filialei de la Timișoara. Cu acest prilej a fost organizată o activitate care a oferit participanților o conferință, o prezentare de carte și de revistă.

  În prima parte a întâlnirii, preotul Valentin Bugariu a susținut conferința cu tema ,,Poezia religioasă a lui V. Voiculescu, la 60 de ani de la înveșnicirea poetului”. Comunicarea a fost realizată cu prilejul împlinirii pe 26 aprilie 2023, a 60 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului și mărturisitorului creștin Vasile Voiculescu (1884-1963).

     V. Voiculescu s-a născut în Ajunul Sfintei Parascheva, a fost arestat în Ajunul Praznicului Schimbării la Față din anul 1958, a participat la ședințele Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim alături de alți intelectuali. Lucian Blaga îl asemănă pe poetul V. Voiculescu cu Evanghelistul Ioan, prin ,,ceva apocaliptic ce nu se găsește la alți poeți români”.

   Între cei care s-au ocupat de editarea și exegeza operei sale, amintim doi cercetători timișoreni, profesorii G. I. Tohăneanu și Cornel Ungureanu de la Universitatea de Vest.

     În partea a doua a întâlnirii, dl. Dumitru Buțoi, moderatorul activităților filialei a prezentat volumul iscălit de Vasile Bele, Gelu Dragoș, Nelu Danci, Antologie de texte. Recenzii de cărți – Personalități ale literaturii contemporane, vol. VI și revista ,,Vip. Seniorii”.

      În cartea recent apărută se regăsește capitolul ,,Vești bune despre Banat” cu știri despre revista ,,Vip. Seniorii”, editată de Asociația ,,Luceafărul de Vest” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Timișoara.

    Revista ,,Vip. Seniorii”, nr. 13 / 2023, în 24 de pagini, este realizată de un Colegiu de Redacție condus de dl. Dumitru Buțoi. În cuprinsul deosebit de variat se regăsesc știri din breaslă, note juridice, mărturii ale unor jurnaliști din țară, dar și a membrilor filialei timișorene: Prof. univ. dr. Constantin Falcă, ,,Cărășeni de neuitat: Ion Țeicu”; ,,Gheorghe Goian” (p. 14-15); Ioan Traia, ,,Domnița Bălașa. Prințesa marilor pătimiri brâncovene” (p. 16-17) și Col. (ret.) Ștefan Tat, ,,Mihai Eminescu, referitor la românii din Europa” (p. 18-19).

    Tot cu acest prilej au fost distribuite revistele ,,Arhanghelul” (Birda, jud. Timiș), nr. 45 / 2023; ,,Foaia Săcoșană”, nr. 47 / 2023; ,,Vip. Seniorii” și a fost cunoscut un nou volum iscălit de prof. Costel Balint din Timișoara, o ediție îngrijită a cărții Corneliu Zelea Codreanu, Jurnal, Editura Eurostampa, Timișoara, 2022, 202 p..


duminică, 2 aprilie 2023

Taina Sfântului Maslu în parohia Liebling

 

   În Duminica a 5-a, din Postul Mare (a Sf. Cuv. Maria Egipteanca), a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din parohia Liebling, protopopiatul Deta.

    La invitația P. C. Părinte paroh Ionuț Mania, au slujit P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți pens. Ieremia Oancea (fost paroh în Liebling), pens. Virgil Roșu (fost paroh în Pădureni), Valentin Bugariu (parohia Birda), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni) și Ștefan Mareniuc (parohia Stamora Română).

    Cuvântul de învățătură a fost susținut de Preaonoratul Părinte Protopop care a vorbit despre însemnătatea sufletului pentru creștini și pregătirea acestuia în perioada Postului prin rugăciune, renunțare la păcate și fapte bune săvârșite de funcțiile sufletești.

       S-au împărtășit de bucuria rugăciunii dar și de eleoungere, mai mulți credincioși din parohie și filie, precum și din parohiile învecinate.