sâmbătă, 28 decembrie 2013

,,Arhanghelul", nr. 3-4/2013

A apărut ultimul număr pe 2013 al revistei ,,Arhanghelul". O dată cu acest număr se observă o transformare a publicaţiei din revistă parohială în revistă de cultură şi religie rurală editată de Asociaţia ,,Arhanghelul" din Birda. Din cuprins amintim editorialul: Educaţia altfel (p. 1). O pagină de poezie semnată de Nina Ceranu şi Dimitrie Acea, apoi obişnuitele rubrici de Restituiri în care se continuă articolul serial: Din amintirile unui colonist, ajuns la a şaptea secvenţă, material semnat de prof. Iosif Marius Circa, Urme din trecut: Democraţia parlamentară şi Marea Unire, iscălit de Măgărin Pavel Lucian şi Măgărin Odor Dionisos; Documentar: Fundaţiile şcolare şi rolul lor la dezvoltarea intelectualităţii bănăţene, de lect. univ. dr. Virginia Ardelean, o cateheză închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena realizată de eleva Murgea Maria Alexandra şi obişnuita cronică parohială. Totodată a apărut şi un calendar de buzunar creştin-ortodox pe 2014.
Revista este distribuită la bisericile ortodoxe din Birda şi Sîngeorge.

,,Foia Săcălazului", nr. 115 şi 116/2013

Prin bunăvoinţa domnului Ghiţă Blejuşcă, secretar general de redacţie al publicaţiei ,,Foaia Săcălazului" am primit la parohie numerele pe noiembrie şi decembrie a amintitei foi. Din numărul pe noiembrie aflăm despre o manifestare săcălăzeană Festivalul răchiei sub semnul prieteniei, eveniment organizat de Asociaţia Culturală ,,Armonia" din localitate, cu sprijinul Primăriei comunei. Dintre goşti amintim pe românii din Uzdin, Sărcia şi Torac apoi pe cei din Şopotu Vechi, Prigor, Voislova, Băuţar şi Rudăria din judeţul Caraş-Severin, iar din jud. Timiş, participanţi din Ianova, Comloşu Mare, Giroc, Sacoşu Mare şi Săcălaz. Din acelaşi număr al publicaţiei amintim medalionul Oameni din Ţara Banatului: Profesorul Pavel Panduru - un almăjan şi faptele lui, iscălit de Felicia Novacovici - Mioc din Gârbovăţ. Din numărul pe decembrie semnalăm editorialul Ziua României semnat de Ştefan Tomoioagă, precum şi o întrecere sportivă deja tradiţională, meciul de fotbal în sală: Săcălaz - Torac, meciul prieteniei de Ghiţă Blejuşcă.
Alături de reviste a apărut şi un calendar de buzunar editat de Asociaţia Armonia.
Revistele se pot consulta la biblioteca parohială!

Scrisoare pastorală: Naşterea Domnului a răsărit lumii lumina cunoştinţei

Iubitului cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini şi creştine har, milă şi pace de la Dumnezeu-Tatăl şi de la Domnul nostru Iisus Hristos!
„Vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul, că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul“ (Luca 2, 10-11).
Bunul Dumnezeu, de la Care vine „toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit“, ne-a învrednicit să prăznuim împreună, cu bucurie şi cuget curat, Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care „a răsărit lumii lumina cunoştinţei“.
Aceste zile de praznic binecuvântat, luminate de razele stelei minunate, care i-a condus pe magii de la răsărit până la leagănul Pruncului Iisus, înmiresmate de frumuseţea negrăită a cântărilor din rânduiala sfintelor slujbe şi împodobite de armonia inegalabilelor noastre colinde, ne îndeamnă pe toţi să ne deschidem sufletul ca să strălucească în el lumina cunoştinţei de Dumnezeu şi să înţelegem că prin Naşterea Domnului ni s-a deschis calea mântuirii.
În noaptea sfântă a Crăciunului, cerul s-a unit cu pământul, îngerii au vestit păstorilor din Betleem că „s-a născut azi Mântuitorul“ şi Fiul lui Dumnezeu, „întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria“.
Aceasta este cu adevărat marea taină „a dreptei credinţe“, scrie Sfântul Apostol Pavel: „Dumnezeu s-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, S-a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume…“ (I Timotei 3, 16). Dumnezeu Atotţiitorul, Dumnezeu Atotputernicul, Cel veşnic şi fără de sfârşit, Cel nevăzut şi necuprins, se lasă cuprins şi văzut în chip de om, şi la „plinirea vremii“ se face întru toate asemenea nouă, afară de păcat. Tâlcuind această taină mai presus de înţelegerea noastră, Sfântul Grigorie Teologul spune că, prin întrupare, „Fiul lui Dumnezeu a rămas ceea ce era (adică Dumnezeu) şi s-a făcut ceea ce nu era (adică om)“, fiind acum Dumnezeu-om.

Drept-măritori creştini şi creştine,

Planul cel din veci al lui Dumnezeu, de mântuire a lumii, se descoperă în Sfintele Scripturi, încă de la creaţie. Cărţile sfinte ale Vechiului Testament au pregătit omenirea sute şi mii de ani pentru întruparea Mântuitorului, Care să-l salveze pe om din robia păcatului şi a morţii şi să-l repună în demnitatea de făptură a lui Dumnezeu. În acest sens, Sfântul Atanasie cel Mare scrie aşa de frumos că „Fiul lui Dumnezeu s-a înomenit, ca pe om să-l îndumnezeiască“, adică să-l repună în calitatea de fiu al lui Dumnezeu prin har.
Opera de pregătire a lumii şi de mântuire s-a împlinit astăzi, când Fiul lui Dumnezeu se naşte din Sfânta Fecioară Maria, în Betleemul Iudeii. De aceea, putem exclama şi noi, împreună cu Sfântul Apostol Pavel, că „la plinirea vremii Dumnezeu a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege, ca pe cei de sub Lege să-i răscumpere, ca să dobândim înfierea“ (Galateni 4, 4-5).
Momentul întrupării Mântuitorului a produs o stare de bucurie nemaiîntâlnită vreodată. „Cerul şi pământul în cântări răsună / Îngerii şi oamenii cântă împreună: Hristos se naşte, Domnul coboară / Îngerii cântă / Magii Îl adoră“, se aude în aceste zile de binecuvântată sărbătoare, când toată suflarea creştinească vesteşte prin străvechile colinde „că s-a născut Domn frumos / Numele Lui e Hristos“. „Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire“, psalmodiau îngerii în noaptea sfântă a Naşterii Domnului. Păstorii din Betleem şi împrejurimi, după ce s-au închinat în faţa ieslei Naşterii, au vestit tuturor „cuvântul lor despre acest Copil“ (Luca 2, 14 şi 17), magii veniţi din Răsărit cu daruri scumpe, ca reprezentanţi ai tuturor popoarelor dornice de mântuire, „s-au bucurat cu bucurie foarte mare“ (Matei 2, 10).
Bătrânul şi dreptul Simeon, care de mulţi ani aştepta „mângâierea lui Israel“ (Luca 2, 25), a fost răsplătit cu cinstea de a-L ţine în braţe pe Pruncul Iisus şi de a vesti lumii „mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor“ (Luca 2, 30-31), iar prorociţa Ana, în vârstă de optzeci şi patru de ani,  care nu se depărta de templu, slujind noaptea şi ziua în post şi în rugăciuni, „vorbea despre Prunc tuturor celor ce aşteptau mântuirea în Ierusalim“ (Luca 2, 38). Aşa a început inegalabila operă de propovăduire a învăţăturii despre mântuire către toţi oamenii, înfăptuită de Apostolii şi ucenicii Domnului, până la marginile pământului. Mesajul mântuitor este subliniat în chip minunat de către Sfântul Apostol Pavel, care scria ucenicului său Timotei: „El ne-a mântuit şi ne-a chemat cu chemare sfântă, nu după faptele noastre, ci după a Sa hotărâre şi după harul ce ne-a fost dat în Hristos Iisus, mai înainte de începutul veacurilor, iar acum s-a dat pe faţă prin arătarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel ce a nimicit moartea şi a adus la lumină viaţa şi nemurirea prin Evanghelie“ (Timotei 1, 9-10).

Dragi fraţi şi surori în Hristos Domnul,

Sfânta „arătare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la plinirea vremii“, o sărbătorim cu toţii în aceste zile binecuvântate, aşa cum prevestea înainte cu multe secole Psalmistul (Psalmul 71, 10-11). Sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos sau a Crăciunului ne cheamă la mântuirea sufletului, la bucurie şi la pace, la smerenie, la puritate sufletească şi la dragoste faţă de Dumnezeu, la alinarea suferinţelor, lipsurilor şi a nevoilor semenilor noştri. Şi astăzi, ca şi acum două mii de ani, mulţi oropsiţi îşi trăiesc viaţa de pe o zi pe alta, căutând un loc pentru adăpost şi o bucată de pâine. Dacă Dumnezeu, din dragoste faţă de noi, S-a smerit pe sine şi a luat chip de rob, spre a ne readuce la starea paradisiacă pierdută prin păcat, se cuvine ca şi noi să-I arătăm, prin viaţa, credinţa şi faptele noastre, că suntem vrednici de iubirea Sa şi că în sufletul nostru arde candela nădejdii, a rugăciunii curate, a dragostei şi milei faţă de suferinzi şi flămânzi, de tinerii fără serviciu, de orfani şi de văduve, de vârstnicii singuri şi de bolnavi, dărâmând barierele indiferentismului, ale egoismului şi mândriei, ajutând „pe cei cu duhul umilit şi îmbrăţişând pe cei cu inima frântă“ (Isaia 57, 15). Procedând aşa, sărbătoarea sfântă a Crăciunului nu se reduce la petreceri şi mese îmbelşugate, la purtarea unor haine scumpe, la împodobirea caselor şi a localităţilor, la întâlnirea cu familia şi cu prietenii, ci devine o sărbătoare a sufletului care-L caută pe Dumnezeu. Astfel, ea pune un început al mântuirii şi al bucuriei veşnice la care ne cheamă Biserica: „Veniţi să ne bucurăm în Domnul, propovăduind taina ce ne stă în faţă. De acum, zidul cel despărţitor cade, sabia de foc se îndepărtează, heruvimul nu mai stă de pază la pomul vieţii, iar noi suntem părtaşi ai dulceţei celei din Rai, de la care prin neascultare ne-am îndepărtat“ (Vecernia Naşterii Domnului)
Cu aceste gânduri şi simţăminte, vă urez fiecăruia sărbători binecuvântate şi rog pe Pruncul minunat născut în Peştera Betleemului să reverse peste noi toţi belşug de daruri duhovniceşti, sănătate, pace şi întru toate bună sporire.

† Nicolae
Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului

 http://www.ziarullumina.ro/pastorala-de-craciun/nasterea-domnului-rasarit-lumii-lumina-cunostintei



joi, 19 decembrie 2013

Concursul catehetic ,,Bucuria Naşterii Domnului în suflet de copil"

S-a desfăşurat şi în parohia Birda Concursul catehetic ,,Bucuria Naşterii Domnului în suflet de copil". Concursul iniţiat de Arhiepiscopia Timişoarei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a fost propus de Cercul Pedagogic ,,Sfântul Nicolae" din zona Sânnicolaul Mare, coordonat de prof. Dana Nicoleta Ruscu de la Liceul Tehnologic din Biled.
Concursul şi-a propus fixarea cunoştinţelor despre Naşterea Domnului precum şi aplicarea practică şi morală a învăţăturilor marelui praznic al Creştinătăţii.
Având baza metodologică s-a organizat faza locală a acestui concurs adresat elevilor din clasele II şi IV. Au participat un număr de nouă elevi: Ciobanu Alexandru, Nechita Alexandru, Daneliuc Silvana din clasa a II-a; Alupei David, Cojocaru Cătălina, Matei Teodora, Mercea VIorel, Miron Denisa şi Mailat Denisa  (cls. a IV-a). Au fost două faze distincte: prima cea teoretică, un test de cunoştinţe religioase şi cealaltă de creaţie când elevii au întocmit un potrofoliu specific Crăciunului: desen tematic, poezie, meditaţii. 
Joi, 19. 12. 2013 cu începere de la orele 10 în catedrala mitropolitană din Timişoara a avut loc cea de a doua etapă, în care copiii de la parohiile/şcolile din judeţ s-au cunoscut. Au fost adresate cuvinte de mulţumire şi apreciere de către Preasfinţitul Paisie Lugojanul, episcop - vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, prof. Daniela Buzatu, inspector la disciplina Religie ortodoxă din cadrul I. S. J. Timiş şi P. On. Păr. Sorin Lungoci, consilier eparhial al Sectorului Învăţământ parohial. În cadrul acestei întâlniri au fost susţinute ad-hoc două mini concerte de colinde interpretate de Corul Seminarului Teologic din Timişoara condus de prof. Nicolae Şincari şi Corul Liceului Tehnologic din Biled condus de prof. Dana Nicoleta Ruscu.
Premierea copiilor din parohia Birda va fi făcută în data de 30. 01. 2014 cu prilejul sărbătoririi Sfinţilor Trei Ierarhi.
Un gând de mulţumire pentru realizarea acestui concurs se îndreaptă către doamna înv. Daniela Isoc şi prof. Doru Popa, titularul catedrei de Religie ortodoxă de la Şcoala Gimnazială din Birda.

,,Vatra satului", nr. 29/2013

A apărut numărul 29 al periodicului ,,Vatra satului", publicaţie afiliată Asociaţiei Publiciştilor Presei Rurale din Banat. Periodicul se deschide cu un editorial semnat de prof. Ioan Traia, preşedintele Asociaţiei Publiciştilor, un omagiu închinat Mitropolitului Nicolae, Întru mulţi şi fericiţi ani, Înaltpreasfinţia Voastră. (p. 1). În continuare prof. Iosif Marius Circa face o cronică a unui mult aşteptat moment cultural ferengian: dezvelirea şi sinţirea unei cruci şi lansarea unui volum în materialul: Niciodată toamna n-a fost mai bogată. (p. 2-4). Cartea profesorului Circa, Cugetări târzii, Editura Sitech, Craiova, 2013, 182 p.. Volumul reuneşte mai multe articole publicate în trei reviste locale: ,,Vatra satului" (Ferendia), ,,Lumină lină", revista parohiei Colonia Gătaia şi ,,Arhanghelul", revista parohiei Birda. Tematica volumului este istoria orală, prezentarea evenimentelor culturale din viaţa satului, precum şi amintiri din copilăria petrecută de autor în Colonia tânărului oraş Gătaia, precum şi impresii şi note de călătorie. Felicitări autorului pentru isprava editorială! Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!

,,Vatră nouă", nr. 159/2013

Am primit la parohie, ultimul număr pe anul 2013 al prestigioasei reviste ,,Vatră nouă", editată prin grija P. On. Păr. Vasile Suciu, parohul ortodox - român din Giarmata Vii, jud. Timiş. Acest număr este unul omagial închinat Înaltpreasfinţitului Nicolae arhipăstorul ortodox al Banatului. Acest număr debutează cu editorialul Dr. Nicolae Corneanu, membru de onoare al Academiei Române iscălit de Acad. Păun Ion Otiman (p. 2-3). Tot legat de această aniversare se înscriu alte câteva materiale: mesajul Preafericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o cronică a lansării volumului omagial Înaltpreasfinţitul Nicolae Corneanu. Omul şi opera, Editura Învierea, Timişoara, 2013, carte apărută sub coordonarea conf. univ. dr. Claudiu T. Arieşan şi pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar. Tot în această secţiune se încadrează şi studiul Vocaţia ecumenică a Mitropolitului Nicolae semnat de P. On. Păr. dr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Eparhiei Timişoarei. Din acest număr mai pot fi găsite interesante materiale legate de poezia bănăţeană, medicina naturistă, precum şi alte ştiri din viaţa cotidiană a satului. Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!

miercuri, 18 decembrie 2013

Taina Sfântului Maslu în parohia Folia


În Duminica a 28 după Rusalii, a Sfinţilor Strămoşi la orele serii a fost oficiată Taina Sfântului Maslu în biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae" din parohia Folia. La invitaţia C. Păr. Ioan Sălvan, parohul locului au slujit C. Păr. Vasile Cheregi de la capela Spitalului de Psihiatrie din Jebel, Oliviu Crişan de la parohia Şipet, Daniel Groza de la parohia Petroman, Dragoş Popovici de la parohia Stamora Germană, Ionuţ Mania de la parohia Cerna şi Valentin Bugariu de la parohia Birda. Cuvântul de învăţătură a aparţinut părintelui Dragoş Popovici. Răspunsurile la Taina Sfântului Maslu a fost dat de un grup de credincioşi şi credincioase condus de inimoasă doamnă preoteasă. La final au fost susţinut un program de colinde tradiţionale româneşti.

joi, 5 decembrie 2013

Pelerinaj la Mănăstirea Cebza, jud. Timiş

Marţi, 3 decembrie a fost organizat un pelerinaj de o zi la mănăstirea Cebza din judeţul Timiş. Au fost vizaţi elevii de la şcolile din localităţile Sîngeorge, Berecuţa şi Mănăstire însoţiţi de educatori şi învăţători, de preoţii Zoran Milovanov de la Berecuţa şi Valentin Bugariu de la Birda, Iulian Popa de la Colonia Gătaia şi Ciprian Ene de la Cebza. Copiii au participat la Sfânta Liturghie şi au fost împărtăşiţi la momentul potrivit de Cuv. Păr. Serafim duhovnicul mănăstirii care mai apoi a ţinut şi un cuvânt de învăţătură. A urmat apoi agapa în trapeza mănăstirii, iar la reîntoarcere fiecare pelerin a primit în dar câte o icoană care să le reamintească peste timp de prezenţa la mănăstirire.

Ziua Naţională a României în parohia Birda

Duminică, 1 decembrie a fost oficiată Sfânta Liturghie cu începere de la orele 10 în biserica cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din localitatea Sîngeorge. La momentul potrivit, preotul paroh a ţinut o cateheză cu tema Cotribuţia Bisericii Ortodoxe la Actul de la 1 decembrie 1918. După săvârşirea Liturghiei, la monumentul eroilor împreonă cu părintele Jivoin de la Parohia Ort. sârbă din Denta a fost slujit Te-Deumul de Ziua Naţională. Oficialităţile locale, primar, viceprimar, consilieri locali şi ofiţeri de poliţie au depus coroane de flori.

sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Simpozion Internaţional dedicat Zilei Naţionale a României

Sâmbătă, 23 noiembrie cu începere de la orele 10 s-a desfăşurat în organizarea Muzeului Banatului din Timişoara a doua zi a Simpozionului Internaţional dedicat împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Cu acest prilej din partea parohiei Bieda a participat la această sesiune de comunicări, preotul dr. Valentin Bugariu care a prezentat lucrarea Biserica Ortodoxă Română şi Actul de la 1 Decembrie 1918.

Praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică în parohia Birda

Joi, 21 noiembrie de praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică a fost oficiată Sfânta Liturghie cu începere de la orele 10 în biserica parohială cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului" din comuna Birda. Cu acest prilej, la momentul potrivit au fost administrate Tainele Mărturisirii şi Cuminecării copiilor din clasele V-VIII de la Şcoala Gimnazială din localitate. Elevii au fost însoţiţi la Sf. Biserică de către domnul Doru Popa, profesor de religie.

miercuri, 20 noiembrie 2013

Medalion omagial Mitropolitul Nicolae la 90 de ani în parohia Birda



Miercuri, 20 noiembrie în localitatea Sîngeorge, filie a parohiei Birda la Şcoala Primară din localitate s-a desfăşurat ora de cateheză parohială din cadrul proiectului ,,Hristos împărtăşit copiilor”. De astă dată a fost o oră specială închinată împlinirii a 90 de ani de viaţă a Întăistătătorului bănăţean de praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Cu acest prilej a fost organizată o mini expoziţie de carte a Înaltpreasfinţitului Nicolae, urmată de o cateheză ţinută de preotul paroh care a vizat tocmai biobibliografia ierarhului locului. În finalul întâlnirii a fost vizionat un film biografic realizat de Televiziunea Română în anul 2001.

Au urmat concluziile şi scurte întregiri explicative a conţinutului filmului. Un gând de mulţumire se îndreaptă către truditorii şcolii din Sîngeorge: Înv. Maria Miron şi Educ. Ştefania Cercega, precum şi Prof. Hilde Germer care au făcut posiblă această acţiune catehetică.

luni, 18 noiembrie 2013

Taina Sfântului Maslu în parohia Maşloc

Duminică 17 noiembrie de la orele 15 s-a oficiat Taina Sfântului Maslu în biserica cu hramul ,,Sf. Prooroc Ilie" din Remetea Mică, filia parohiei Maşloc din protopopiatul Timişoara II. La invitaţia părintelui Iliia Pavlovici Pătruţ, parohul locului au slujit C. Păr. Mihai Botiz de la parohia Buzat, Radu Meşter de la parohia Comeat şi Valentin Bugariu de la parohia Birda. La momentul potrivit, părintele Valentin Bugariu a rostit predica ocazională.

luni, 11 noiembrie 2013

Ziua Bibliei în parohia Birda



          Miercuri, 13 noiembrie este serbată Ziua Mondială a Bibliei. În acest context şi în parohia Birda a fost marcat momentul printr-o activitate catehetică desfăşurată luni, 11 noiembrie 2013 în cadrul orei de cateheză săptămânală ,,Hristos împărtăşit copiilor” la Şcoala Gimnazială din comuna Birda, jud. Timiş.

            Cu acest prilej a fost organizată în sala de cateheză o expoziţie de carte cu conţinut biblic: ediţii ale Sfintei Scripturi (ebraică, greacă, engleză), dicţionare şi atlase biblice, comentarii patristice la textul sacru precum şi tălmăciri moderne ale Sfintei Scripturi. Au fost de asemenea prezentate diverse ediţii ale traducerii Bibliei în limba română: Dosoftei, Vasile Radu, Gala Galaction şi Bartolomeu Valeriu Anania.

            A urmat o cateheză susţinută de preotul Valentin Bugariu care a prezentat sintetic o istorie a cărţii sfinte, in prima parte, în cea de a doua s-a insistat asupra Poeziei Vechiului Testament. În încheiere au fost audiate capitole din Sfânta Scriptură care ilustrează două evenimente legate de tema propusă: David şi Goliat şi Regele David, episoade imprimate pe CD Mica Biblie apărut cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

            În final un gând de mulţumire se îndreaptă către doamna prof. Bianca Tănase, directorul şcolii, d-şoarei prof. Hilde Germer pentru iniţierea tehnică şi domnului prof. Doru Popa, profesorul de religie şi colaborator apropiat al programului catehetic derulat între şcoala şi parohia din comuna Birda.

Maslu de obşte în parohia Gătaia

Duminică, 10 noiembrie cu începere de la orele 16 a fost oficiată Taina Sfântului Maslu în biserica cu hramul ,,Învierea Domnului" din parohia Gătaia. La invitaţia parohului locului au slujit P. On. Păr. Ioan Prisăcean, prototopul Detei şi C. Păr. Ionel Rujan de la parohia Opatiţa, Ioan Marcu de la parohia Sculea, Ioan Ciprian Blagoe de la parohia Deta, Matei Codruţ de la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, Zoran Milovanov de la parohia Berecuţa şi Valentin Bugariu de la parohia Birda. Predica ocazională a fost rostită de P. On. Păr. Protopop. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul ,,Doina" al Parohiei din Gătaia condus de C. Păr. Adam Rugaci.

sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Apariţii publicistice

În ultimul timp, preotul Valentin Bugariu a tipărit studiul Contribuţia lui Romulus Vuia la dezvoltarea etnografiei bănăţene. Articolul a apărut succesiv în revista ,,Vatră nouă" de la Giarmata Vii în numerele 153; 155; 156 şi 158 a. c.

,,Vatră nouă", nr. 158/2013

A apărut un nou număr al revistei ,,Vatră nouă" de la parohia Giarmata Vii. Din acest număr aflăm din editorial, despre un Pelerinaj la Sfântul Munte Athos, semnat de Acad. Păun Ion Otiman (p. 2). În pagina închinată educaţiei doamna prof. Zlatinca Neamţ propune celor interesaţi un studiu de pedagogie şcolară intitulat Comunicarea cu elevii ,,dificili". În pagina specialistului, prof. univ. dr. Aurel Lăzureanu dezvoltă o temă de actualitate, anume, Arăturile de toamnă de bună calitate. (p. 5) În continuare este prezentat poetul bănăţean Dimitrie Acea. Educaţia religioasă este prezentă în suplimentul ,,Iconostas" care relevă activitatea Cercului de icoane pe sticlă a parohiei, o introducere în cateheza ortodoxă precum şi obişnuitele cugetări ale Sfinţilor Părinţi. Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!

,,Bocşa culturală", nr. 2/2013

Prin amabilitatea doamnei Gabriela Şerban, managerul Bibliotecii ,Orăşeneşti ,,Tata Oancea" din Bocşa am primit la parohie ultimul număr al revistei instituţiei sus amintite. Din acest număr aflăm dintr-un bogat editorial semnat de conducătorul bibliotecii despre activitatea acesteia în cursul a şaizeci de ani de viaţă. Cu acest prilej doamna bibliotecar Gabriela Şerban a iscălit şi un studiu monografic intitulat Biblioteca, între datorie şi pasiune. 60 de ani de lectură şi bibliotecă publică la Bocşa, Editura Tim, Reşiţa, 2013, 263 p + ilustraţii. Tot din acest număr al revistei ,,Bocşa culturală" aflăm despre întemeierea unei săli de lectură care va adăposti biblioteca domnului prof. dr. Vasile C. Ioniţă, cunoscutul dascăl şi lingvist cărăşan. Aflăm de asemenea despre serbarea unei personalităţi din Banatul de Munte, etnomuzicologul şi profesorul universitar Dumitru Jompan la împlinirea vârstei de 75 de ani, articolul este semnat de prof. univ. dr. Damian Vulpe de la Universitatea de Vest din Timişoara. Tot sub semnul muzicii, stă şi studiul Cântecul popular şi melosul bizantin în muzica lui Zeno Vancea care îl are ca autor pe Doru Popovici. Revista propune cititorilor şi poezie, proză literară precum şi prezentări de carte şi evenimente culturale.
Revista poate fi consultată la biblioteca parohială! 

duminică, 3 noiembrie 2013

Taina Sfântului Maslu la Sîngeorge

Duminică, 3 brumar, cu începere de la orele 15 a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu în biserica ortodoxă cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din localitate. Ne-au fost alături în slujire C. Păr. Zoran Milovanov de la parohia Berecuţa şi Iulian Popa de la parohia Colonia Gătaia. La momentul potrivit părintele Iulian Popa a rostit predica ocazională. Un gând de mulţumire tuturor credincioşilor prezenţi la această Sfântă Taină!

duminică, 27 octombrie 2013

Taina Sfântului Maslu în parohia Birda

Duminică, 13 octombrie cu începere de la orele 16 a fost oficiată Taina Sfântului Maslu în biserica parohială cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului" din comuna Birda. Au fost alăturea de noi în rugăciune: P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei, C. Păr. Petru Gărău, Adam Rugaci de la parohia Gătaia, Ioan Sălvan de la parohia Folia, Zoran Milovanov de la parohia Berecuţa şi Iulian Popa de la parohia Colonia Gătaia. Cuvântul de învăţătură a aparţinut P. On. Păr. Protopop. Un gând bun de mulţumire tuturor care s-au ostenit să participe la această Sfântă Taină a Bisericii!

sâmbătă, 31 august 2013

Forumul publiciştilor din presa rurală bănăţeană (Torac, Banat, Serbia, 30. 08. 2013)

Vineri, 30. 08. 2013 a avut loc în localitatea Torac a treia ediţie a Forumului publiciştilor din presa rurală bănăţeană. Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Publiciştilor din Presa Rurală din Banat şi comunitatea locală românească din Torac. La orele dimineţii în Căminul cultural din localitate au început lucrările Forumului pe două secţii: culturală, publicistică şi una administrativ-organizatorică. La început au luat cuvântul Conf. univ. dr. Ioan David care a făcut o incursiune în presa literară a Banatului din veacul al XIX-lea, apoi Prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu a vorbit despre literatura dialectală bănăţeană. Ambii vorbitori au tras câteva concluzii pertinente în ceea ce priveşte viitorul presei săteşti, cultivarea subdialectului bănăţean. Au urmat la prezidiu câţiva redactori ai publicaţiilor locale între alţii au luat cuvântul vechi truditori ai breslei: Vasile Barbu, Ioan Stoiţ, Octavian Suciu, Traian Trifu Căta din Banatul sârbesc şi prof. Ioan Murariu (Giroc), prof. Traian Galetaru (Comloşu Mare), prof. Gheorghe Rancu Bodrog (Şopotu Vechi, Caraş-Severin).
În partea a doua a întâlnirii, cea administrativă s-au făcut alegeri pentru conducerea Asociaţiei publiciştilor din presa rurală din Banat. În deschiderea secţiunii, a luat cuvântul prof. Ioan Traia, preşedintele interimar care a făcut un istoric al Asociaţiei. Apoi s-a constatat că sunt prezenţi în sală 2/3 din membrii activi ca să poată alege noua conducere care să fie statutară. A fos ales un nou preşedinte în persoana prof. Ioan Traia, trei vicepreşedinţi: ing. dipl. Traian Trifu Căta, prof. Gheorghe Rancu Bodrog şi pr. Vasile Suciu, un secretar: Gheorghe Blejuşcă, un trezorier: Petru Opruţ şi trei cenzori: Sevastian Bălescu, Ştefan Tomoioagă şi Viorel Jiva.
 După încheierea celei de a doua secţiuni, a urmat decernarea de diplome de participare, precum şi de schimburi reciproce de reviste rurale. Astfel că biblioteca parohială din Birda s-a înbogăţit cu numere din: ,,Familia" (Petrovasâla), ,,Monitorul Primăriei Darova" (Darova), ,,Vatră nouă" (Giarmata Vii), ,,Almăjul" (Şopotu Vechi), ,,Lumina Giroceană" (Giroc), ,,Vatra satului" (Ferendia) şi ,,Almăjana" (Bozovici). La final a fost vizionată o expoziţie de costume populare torăcene din Toracu Mare şi Toracu Mic care aparţin românilor de aici strămutaţi în actulele vetre din Săcălaz (Timiş) şi Frumuşeni (Arad).
La finalul întâlnirii s-a făcut un popas la biserica ortodoxă ,,Sfântul Gheorghe" din localitate, monument reprezentativ de artă barocă bisericească bănăţeană.
În biserică am putut achiziţiona ultimul număr al foii de zidire sufletească ,,Străjerul", suplimentul revistei ,,Semănătorul". Revista în 12 pagini este editată de Parohia Straja, cu o apariţie trimestrială, iar redactor responsabil fiind prot. Moise Ianăş, vicar administrativ al Eparhiei Dacia Felix cu reşedinţa la Vârşeţ.
În echinocţiul zilei a fost organizată o agapă la casa parohială din localitate pentru toţi participanţii. În cadrul acestei mese festive au fost organizat şi un bogat şi suţinut program folcloric de către instrumentişti din localitate acompaniaţi de solistul vocal Marius Matei. S-au schimbat informaţii şi opinii cu privire la viitorul cultural al satelor bănăţene din cele două ţări vecine, Serbia şi România.
 

,,Vatra Satului", nr. 28/2013

Am primit la parohie numărul 28 al periodicului local editat de Societatea ,,Fiii Satului" din Ferendia. Aşa cum am fost obişnuiţi şi în acest număr aflăm câteva materiale care fac trimitere la istoria culturală a locului reflectată în materialele semnate de Maria Goian şi prof. Iosif Marius Circa, dar şi câteva crâmpeie din istoria culturală a românilor de prof Ioan Traia şi Ion Ghiocel.
Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!

,,Foaia Săcălazului", iulie 2013 şi ,,Opinia", nr. 10

Am primit prin amabilitatea domnului Gheorghe Blejuşcă, secretarul Asociaţiei Publiciştilor Presei Rurale din Banat ultimele două numere din publicaţiile săcălăzene ,,Foaia Săcălazului" şi ,,Opinia".  Din ,,Foaia Săcălazului" aflăm despre înfiinţarea unui muzeu istoric al Săcălazului. Editorialul Dor de Basarabia este iscălit de Ghiţă Blejuşcă. 
Publicaţia ,,Opinia" îngrijită de Dumitru Oprişor reuşeşte să scoată în relief câteva manifestări spirituale din vatra satului. Editorialul, Ruga, sărbătoarea dintâi semnat de Dumitru Oprişor aminteşte de Ruga de Rusalii care începe aşa cum e obiceiul în biserica ortodoxă din localitate cu oficierea Sfintei Liturghii urmată de petrecerea în aer liber cu muzică populară în interpretarea unor virtuozi ai cântecului între care amintim pe maestrul Petrică Moise şi interpreta Nicoleta Voica.
Ambele publicaţii pot fi consultate la biblioteca parohială!.

marți, 6 august 2013

Apariţii publicistice

În ultimul timp, preotul Valentin Bugariu a tipărit câteva studii şi articole cu prilejul unor comunicări ştiinţifice internaţionale şi locale, dar şi prin publicarea unor materiale aniversare, omagiale ş. a. m. d.
În acest sens amintim: Istorie şi viaţă bisericească la Gătaia, în vol. Administraţie românească arădeană. Studii şi comunicări din Banat - Crişana, vol. V, Editura Vasile Goldiş. University Press, Arad, 2012, p. 56-82; Conceptul de ecleziologie organică la Sfântul Andrei Şaguna, în vol. Taină şi comuniune. Lucrările Simpozionului Internaţional", Editura Episcopiei Caransebeşului, Caransebeş, 2012, p. 537-547; Legăturile împăratului Constantin cel Mare cu protoromânii din nordul Dunării, în ,,Calendarul Arhiepiscopiei Timişoarei", 2013, p. 161-169: Un simbol al Bocşei - Tata Oancea, în vol. Gabriela Şerban, Biblioteca între datorie şi pasiune. 60 de ani de lectură şi bibliotecă publică la Bocşa, Editura Tim, Reşiţa, 2013, p. 247-254; Săptămâna duhovnicească în parohia Birda, în ,,Ziarul Lumina. Ediţia de Banat", 2013, nr. 96, p. 8; Reorganizarea bibliotecii din parohia Birda, protopopiatul Deta, în ,,Ziarul Lumina. Ediţia de Banat", 2013, nr. 176, p. 8  şi Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena", în ,,Sfeşnicul", an IV, nr. 1, p. 28-30.

,,Sfeşnicul", nr. 1/2013

A apărut primul număr pe 2013 al revistei semestriale ,,Sfeşnicul" de la Maşloc. Revista, editată de Parohia Ortodoxă şi Şcoala Gimnazială din localitate ajunsă în al IV-lea an de apariţie neîntreruptă în cuprinsul a 30 de pagini oferă cititorilor iniţieri în pedagogia, psihologia infantilă precum şi incursiuni în viaţa religioasă. Din prezentul număr amintim materialul doamnei prof. Aurora Codruţa Danielescu, inspector general adjunct, Situaţii problematice de integrare pentru copiii cu C. E. S., (p. 1-4) şi un alt articol Aspecte psihologice ale aprecierii copiilor semnat de prof. Maria Pătruţ Pavlovici. Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!

,,Vatră nouă", nr. 154/2013

Ca o continuare firească a precedentului număr, revista propune informaţii din viaţa Parohiei: participarea elevilor din cercul de cateheză parohială la concursuri religioase iniţiate de Sectorul Educativ al Patriarhiei Române prin Arhiepiscopia Timişoarei. Cea mai frumoasă ilustrare a acestor participări o reprezintă articolul Creştinismul sub domnia împăratului Constantin cel Mare (p. 3) iscălit de Ramon Săndulescu, proaspăt student teolog la Timişoara şi totodată participant la Concursul local ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş". În aceeaşi categorie a realizărilor parohiale amintim de participarea iconarilor locali la Concursul ,,Lada cu zestre" organizat de Consiliul Judeţean şi Centrul de Cultură şi Artă a Judeţului Timiş. La acest concurs micii iconari au obţinut locul I. Tot ca realizare locală amintim continuarea materialului ,,Punţi între fraţi" între creştinii ortodocşi din Giarmata Vii şi Teregova.

,,Vatră nouă", 2013, nr. 153

De la parohia Giarmata Vii ne-a parvenit prin bunăvoinţa P. On. Păr. Vasile D. Suciu, parohul locului, numărul 153 al revistei comunităţii locale din aşezarea mai sus amintită. Din acest număr avem ştiri despre bogata activitate cultural-religioasă locală iniţiată şi sprijinită de Parohia Ortodoxă din localitate. Din acest număr regăsim câteva articole interesante pentru viaţa comunitară: Acad. Păun Ion Otiman, Comuna ideală!? (p. 2); Prof. univ. dr. Aurel Lăzureanu, Calendarul lucrărilor agricole pe luna iunie, (p. 5); Anca Ruen, Împărăţia lui Dumnezeu sau împărăţia cerurilor, (p. 5); Pr. Conf. univ. dr. Nicolae Belean, Şi trecem prin viaţă iertând tot ce este trecător, (p. 12). La acestea câteva materiale se adaugă activitatea parohială reflectată în Licitaţie de icoane pe sticlă. Icoanele făurite de micii iconari ai parohiei organizaţi într-un ,,Cerc de pictură" au fost scoase la licitaţie, preţul de pornire fiind 50 de lei. Suma colectată va fi folosită la organizarea unei excursii la Sibiel, la muzeul iconelor pe sticlă întemeiat de regretatul părinte Zosim Oancea. Tot din viaţa bisericească locală răzbate o altă activitate, cea a punţilor între fraţi. Un parteneriat duhovnicesc încheiat între parohia Giarmata Vii şi Teregova (jud. Caraş-Severin). Cu acest prilej Corul ,,Sfânta Maria" din Giarmata Vii a dat răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie şi apoi un mini concert de pricesne. Revista poate fi consultată în varianta electronică la biblioteca parohială!

Consiliu Parohial la parohia Birda

Duminică, 28. 07. 2013 după oficierea Vecerniei în biserica parohială cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului", din comuna Birda, protopopiatul Deta au fost convocaţi membrii Consiliului Parohial pentru desfăşurarea şedinţei de lucru. Cu un cuvânt potrivit, preotul paroh în calitate de preşedinte al Consiliului deschide şedinţa propunând următoarea ordine de zi:
1). Refacerea conscripţiei parohiale,
2). Analizarea situaţiei economico-financiare a parohiei Birda pe lunile ianuarie - iulie 2013,
3). Lucrări efectuate în ultimul timp,
4). Diverse.
1). S-a refăcut Conscripţia parohială de o comisie formată din preot, cântăreţul bisericesc şi epitrop atât în parohia Birda, cât şi în filia Sîngeorge. În prezent pe raza parohiei vieţuiesc 640 de credincioşi adulţi şi 162 de copii. În centrul de comună sunt 494 adulţi şi 134 de copii, iar la Sîngeorge, 146 de adulţi şi 28 de copii. Consiliul Parohial însărcinează pe preot să comunice datele Protopopiatului Deta.
2). În lunile ianuarie-iulie 2013 parohia Birda a înregistrat următoarea situaţie economico-financiară:
Total venituri: 38.922,629 lei,
Total cheltuieli: 37. 795, 6 lei,
Sold: 1.127, 029 lei.
3). În ultimul timp atât la biserica parohială, cât şi la capela din filie s-au încheiat lucrările de consolidare şi înfrumuseţare. Costul acestor lucrări fiind suportat prin donaţia materialelor de către sponsori, iar manopera realizându-se în regie proprie. La biserica parohială a fost îmbrăcat în lemn iconostasul lăcaşului de cult, iar la capela filială s-au montat burlanele, pazia (streaşina bisericii), reparaţii şi zugrăveli exterioare. Iar cu sprijinul Primăriei s-a ridicat o magazie de lemne.
4). a). Urmare a analizei demisiei domnului Secula Ştefănuţ din funcţia de epitrop, Consiliul Parohial a acceptat această demisie, în loc fiind numit domnul Chiorean Victor.
b). O problemă o reprezintă menţinerea curăţeniei pe raza cimitirelor parohiei. O soluţie propusă o reprezintă darea în folosinţă a terenului din cimitir, iar din suma obţinută să se plătească întreţinerea curăţeniei.
c). Apariţia pe mai departe a revistei parohiale ,,Arhanghelul". Costul tiparului fiind suportat de sponsori.
d). S-a reorganizat şi reinventariat biblioteca parohială a bisericii. Astfel că s-a purces la o delimitare a volumelor pe cele patru paliere ale teologie creştine: sistematică, istorică, biblică şi practică, precum şi un alt segment numit ,,Varia". Astăzi biblioteca dispune de 171 volume de carte precum şi 947 de reviste bisericeşti. După curprinsul cărţilor avem: carte veche bisericească, carte de cult (ritual), cărţi religioase, precum şi reviste bisericeşti centrale şi locale editate de Biserica Ortodoxă Română cu începere din 1928.
Nemaifiind alte probleme, şedinţa se ridică.

Preşedinte,          
Preot Valentin Bugariu                                                                                         
                                                                                                                      
                                                                                                                        Membrii Consiliului Parohial,
                                                                                                                                               Covaci Ionel,
Ignat Petru,
Stoian Florin,
Chiorean Victor,
Gabor Dinu,
Cacuci Dorel.

joi, 1 august 2013

Reorganizarea bibliotecii parohiale din Birda

De curând au început reorganizarea şi reinventarierea cărţilor de ritual şi religioase existente în Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din Parohia Birda. Biblioteca conţine astăzi carte veche bisericească, cărţi religioase din cele patru laturi ale teologiei ortodoxe: biblică, sistematică, istorică şi practică, la care se adaugă reviste vechi bisericeşti, precum şi colecţiile revistelor centrale şi locale editate de Biserica Ortodoxă Română după 1948.
Un cercetător al cărţii vechi bisericeşti din Banat opina: „Cartea e manifestarea de conştiinţă şi vitalitate a unui popor“. (Ion B. Mureşianu, „Cartea veche bisericească din Banat“, Editura Mitropoliei Banatului, Timişoara, 1985, p. 12). Astăzi se regăsesc în biblioteca parohială 171 de volume, din care 16 la capela din Sîngeorge, iar numărul revistelor bisericeşti se ridică la 948 de exemplare.
O situaţie deosebită este acordată cărţii vechi bisericeşti, care a cunoscut două etape de inventariere, cea din 1959, datorată regretatului părinte George Florin, şi cea realizată în 1985 de istoricul I. B. Mureşianu. Între cele două etape de identificare, şapte volume din perioada anilor 1743 - 1864 s-au regăsit în biblioteca eparhială din Timişoara, un singur volum, o Psaltire tipărită la Sibiu în 1847, s-a pierdut. (Cf. Viorel Dorel Cherciu, „Biserică, carte, lectură şi bibliotecă în Banat“, Ed. Eubeea, Timişoara, 2011, p. 149). Astăzi se găsesc în bibliotecă (fragmentar) două volume din Octoihul imprimat în 1864 la Buda. Din cărţile şi revistele vechi existente la biserica din Birda amintim doar câteva: David Voniga, „Enciclopedia biblică, bisericească şi teologică“, Tipografia Globus, Arad, 1932; Euseviu Popovici, „Istoria Bisericească Universală“, Tipografia Cărţilor Bisericeşti, Bucureşti, 1925; George Dragomir, „Manual de Teologia Morală“, Tiparul Tipografiei Diecezane Gr-Ort. Române din Arad, 1909; Petru Barbu, „Religiunea în Şcoala poporală“, Tiparul Diecezan, Caransebeş, 1897; Gheorghe Ciuhandu, „Patronatul eclesiastic ungar în raport cu drepturile Statului Român“, Tiparul Tipografiei Diecezane, Arad, 1928; Ştefan Cioroianu, „Lauda crinilor“, Tipografia Rapid, Timişoara, 1942. În ceea ce priveşte revistele vechi teologice centrale şi eparhiale amintim existenţa sporadică a revistei eparhiale „Duh şi adevăr“ de la Timişoara pe anii 1941-1947, a „Revistei Teologice“ de la Sibiu (1910-1911; 1913-1916; 1924; 1926), „Candela“ de la Cernăuţi (1929) şi „Altarul Banatului“ (Caransebeş, 1946).
Biblioteca astfel organizată rămâne deschisă în fiecare duminică şi sărbătoare oricărui doritor de a cerceta fondul de carte existent, o adevărată cronică a Bisericii Ortodoxe Române. (Pr. dr. Valentin Bugariu)

 http://www.ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/reorganizarea-bibliotecii-din-parohia-birda-protopopiatul-deta

luni, 22 iulie 2013

Sfânta Liturghie în parohia Maşloc


Sâmbătă, 20 iulie cu prilejul sărbătoririi Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul a fost oficiată cu începere de la orele 11 Sfânta Liturghie în biserica ortodoxă din satul Remetea Mică. Cu acest prilej la invitaţia C. Păr. Iliia Pavlovici Pătruţ, parohul locului a slujit cu acest prilej al hramului bisericii părintele Valentin Bugariu de la parohia Birda. La momentul potrivit acelaşi preot a rostit predica zilei cu tema: Minunile lui Dumnezeu criteriu al credinţei adevărate. La momentul Împărtăşaniei mai mulţi copii şi tineri s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului. După săvârşirea Liturghiei, a urmat ritualul tăierii colacului Rugii, alături de preoţii slujitori şi naşii Rugii s-au bucurat de acestă zi de sărbătoare în viaţa comunităţii mai mulţi credincicoşi tineri şi vârstnici!
La finalul slujbei au fost împărtăşite credincioşilor numere din revista parohială ,,Arhanghelul", editată de Parohia Ortodoxă Birda.

miercuri, 3 iulie 2013

Au apărut revistele „Arhanghelul“ şi „Vatră Nouă“

A apărut numărul 2 pe acest an al revistei „Arhanghelul“, publicaţie  parohială trimestrială a Parohiei Birda. Din rubricile apărute semnalăm editorialul cu tema „In memoriam Anghel Dumbrăveanu (1933-2013)“, distins poet, romancier şi traducător, rubricile „Valori poetice“, „Restituiri“ cu interviul „Din amintirile unui colonist din Gătaia“, „Urme din trecut“ cu „Democraţia parlamentară confesională a românilor din Austro-Ungaria în perioada 1867-1918 versus Marea Unire de la 1 decembrie 1918 şi legislaţia interbelică a statului naţional unitar“. 
La secţiunea „Documentar“  găsim articolul „Fundaţiile şcolare şi rolul lor în formarea intelectualităţii româneşti bănăţene“, o cateheză despre post şi articolul „Contribuţia vlădicii Elie Miron la dezvoltarea culturii româneşti. Etape semnificative“. În cadrul concursului de reviste religioase organizat de Arhiepiscopia Timişoarei şi Inspectoratul Judeţean Timiş în 10 iunie a.c., revista „Arhanghelul“ a obţinut locul I la Secţiunea foaie religioasă. Redactorul publicaţiei este pr. dr Valentin Bugariu, parohul bisericii din Parohia Birda.
De asemenea, a apărut şi revista „Vatră Nouă“ a comunităţii locale din Giarmata Vii, anul XIV, nr. 154, iunie 2013. În cadrul acestei publicaţii apare şi suplimentul religios „Iconostas“, editat de Parohia Giarmata Vii, din care menţionăm parteneriatul „Punţi între inimi, punţi între fraţi“, reprezentând întâlnirea duhovnicească a corurilor „Sfânta Maria“ din Parohia Giarmata Vii, jud. Timiş, şi „Învierea“ din Parohia Teregova, jud. Caraş-Severin; sunt extrase o serie de apoftegme din înţelepciunea sfinţilor în cadrul rubricii „Cugetări ale Sfinţilor Părinţi“, o serie de poezii religioase şi nu în ultimul rând sunt prezentate concursurile religioase din această perioadă, unde copiii parohiei au reprezentat cu cinste comunitatea din care fac parte. O bucurie a credincioşilor bisericii ortodoxe din Giarmata Vii este corul „Sfânta Maria“, care la concursul „Lada cu zestre“ organizat de Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă Timiş a obţinut locul I la secţiunea muzicală. Totodată, publicaţia a obţinut locul II la secţiunea reviste la concursul eparhial din 10 iunie 2013. Redactorul-şef al publicaţiei este preotul Vasile D. Suciu, parohul bisericii din Giarmata Vii.



 http://www.ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/au-aparut-revistele-arhanghelul-si-vatra-noua

marți, 2 iulie 2013

Egalitate în faţa legii şi contribuţie istorică distinctă

În legătură cu punctul de vedere al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, care îşi exprimă dezacordul faţă de propunerea menţionării distincte în art. 1 din Constituţia României a rolului istoric al Bisericii Ortodoxe Române în constituirea şi modernizarea statului român, precizăm:

Articolul propus în Constituţia României referitor la rolul Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte în constituirea şi modernizarea statului român respectă atât adevărul istoric privind cultul majoritar, cât şi principiul egalităţii cultelor recunoscute din România, aşa cum este stipulat în Legea Cultelor, art. 9, alin. 2.

Prin evidenţierea distinctă, dar nu exclusivă, a rolului istoric al Bisericii Ortodoxe Române în constituirea şi modernizarea statului român se recunoaşte adevărul că primul dintre cultele din România, cel mai vechi, mai numeros şi mai extins geografic, a avut o contribuţie majoră în constituirea şi modernizarea statului român.

Cele optsprezece culte recunoscute în România sunt egale în faţa legii, dar în context istoric primul dintre ele a avut o contribuţie spirituală şi materială majoră sau distinctă în constituirea şi modernizarea statului român prin contribuţia lui la Unirea Principatelor (1859), Războiul de Independenţă (1877) şi Unirea cea Mare (1918). Dacă Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu formarea poporului român, în urma predicării Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în părţile Dobrogei (parte a provinciei romane Scythia Minor), despre Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea se poate spune că a apărut în istoria poporului român abia la începutul secolului al XX-lea.

Deoarece Biserica Ortodoxă Română se distinge net de celelalte culte ca extindere în timp, spaţiu şi număr de membri (principiul distincţiei contribuţiei aduse în istorie), în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, aprobat prin hotărâre de Guvern, se menţionează specificul ei de Biserică naţională şi majoritară potrivit vechimii apostolice, tradiţiei, numărului de credincioşi şi contribuţiei sale deosebite la viaţa şi cultura poporului român. Biserica Ortodoxă Română este Biserica neamului românesc (art. 5, alin. 2).

O astfel de distincţie a rolului istoric important al unui cult în istoria statelor europene se regăseşte şi în Constituţiile altor state, în care Bisericile majoritare sunt menţionate în mod explicit, fără ca Bisericile sau cultele minoritare să fie excluse (de exemplu: în Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Suedia, Finlanda, Italia, Portugalia, Grecia, Cipru etc.). În mod similar, pe plan politic, în Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) toate statele membre sunt egale, însă doar câteva sunt membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU, datorită rolului sau importanţei lor în relaţiile internaţionale.

În concluzie, articolul propus în preambulul Constituţiei României privind rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte culte religioase în constituirea şi modernizarea statului român respectă atât principiul egalităţii cultelor, cât şi  principiul contribuţiei istorice distincte al unuia dintre aceste culte.


Biroul de Presă al Patriarhiei Române

 http://www.basilica.ro/stiri/begalitate-in-fata-legii-si-contributie-istorica-distinctab_8267.html

joi, 27 iunie 2013

,,Arhanghelul", nr. 2/2013

A apărut al doilea număr pe anul 2013 al revistei parohiale ,,Arhanghelul". Editată de Parohia Ortodoxă Birda, revista îşi propune să ofere cititorilor ei, parohienii din Birda şi Sîngeorge fapte şi ştiri din viaţa bisericească din trecut şi de astăzi. Prezentul număr se deschide cu un editorial îndoliat închinat poetului Anghel Dumbrăveanu (1933-2013), apoi rubricile tradiţionale, cea a ,,Valorilor poetice" realizată de Dimitrie Acea, o pagină de ,,Restituri" cu povestea unui colonist ajunsă la episodul al şaselea. Urmările din trecut evocă un episod de istorie eclesiastică românească: Democraţia paramentară confesională a românilor din Austro-Ungaria în perioada 1867-1918 versus Marea Unire de la 1918 şi legislaţia interbelică a statului naţional unitar, de prof. Lucian Pavel Măgărin şi Odor Dionisos Măgărin (p. 4). Rubrica ,,Documentar" este semnată de lect. univ. dr. Virginia Ardelean din Caransebeş. O cateheză despre însemnătatea Postului bisericesc este iscălită de părintele Călin Negrea de la parohia Gherman. Publicaţia se încheie cu obişnuita cronică parohială. Revista poate fi achiziţionată de la pangarul bisericilor ortodoxe din Birda şi Sîngeorge!

,,Lumina Giroceană", nr. 1/2013

Am primit la parohie primul număr pe anul 2013 al revistei girocene ,,Lumina Giroceană". Ajunsă în anul al IV de apariţie neîntreruptă revista încearcă şi reuşeşte cu prisosinţă să ofere cititorilor ei crâmpeie din istoria şi spiritualitatea locului. Şi în acest număr autorii ne oferă însemnări care fac referire la Învăţătorul Atanasie Baicu (p. 1-2, autor Marius Matei). Neobositul cercetător Ion Murariu oferă revistei două intereseante  medalione închinate poetului dialectal Pătru Chira din Chişoda şi regretatului poet Anghel Dumbrăveanu. Profesorul Octavian Gruiţa oferă o poveste de luat în seamă Povestea eroului necunoscut (p. 4), iar istoricul Ioan Traia face un excurs într-un minunat univers, cel al porului tradiţional care este expresia unui neam (p. 3-4). Prezenta revista mai conţine poezie locală, un breviar cultural şi începutul unui interesant studiu închinat unei reviste parohiale care şi-a încetat activitatea: Revista ,,Iconostas", o publicaţie de cultură şi educaţie creştin-ortodoxă. Ultimele două reuşite aparţin aceluiaşi profesor Ion Murariu. Felicitări redactorilor şi timp şi răbdare cititorilor. Publicaţia poate fi consultată la biblioteca parohială!