marți, 6 octombrie 2015

,,Foaia Săcoșană”, nr. 3 ̸2015

Prin amabilitatea domnului profesor Gheorghe Lungu, redactorul-șef al publicației săcoșene am primit la parohie numărul al  3 - lea (iulie - septembrie) al foii de la Sacoșu Mare. 
Din prima pagină aflăm de o frumoasă activitate extracurriculară desfășurată de elevii școlari de la Școala din Sacoșu Mare îndrumați de domnul prof. Petru Drăgan. ,,Școala de vacanță” s-a derulat între 3 și 7 august a. c. La această acțiune au participat 14 copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. În fiecare zi, elevii au participat la diverse ateliere. Aici au pictat, au modelat plastelină, au colorat, au confecționat diferite obiecte din carton: ochelari, pălăria verii. Au învățat tehnici de: origami (îndoierea hârtiei), tangram (jocul celor 7 figuri geometrice), pictură cu tempera. În fiecare zi copiii au vizionat câte un filmuleț de desene animate. Această acțiune a fost coordonată de Prof. Tatiana Stoianovici-Hera de la Școala Gimnazială nr. 27 din TImișoara și prof. Petru Drăgan de la Școala Primară Sacoșu Mare. (p. 1).
Publicația mai oferă cititorilor: o rubrică destinată aniversărilor săcoșene (p. 1), ,,Ruga” (p. 3); glosar de cuvinte locale de Gh. Lungu, (p. 2); știri din viața satului (p. 1; 3; 4).
Am remarcat o notă de călătorie intitulată ,,Cascadele Beușniței” iscălită de prof. Marius Terchilă: ,,[…] Imaginația ne împinge pașii mai sus, spre izvoarele de apă vie ale Beușniței. Ne apropiem de pereții sălbatici al Pleșivei, înaintând alături de pârâul viu. Izbucul iese la lumină din mijlocul bolovanilor acoperiți cu mușchi verde și formează un căuș în care ne limpezim privirile, convinși de puterea miraculoasă a apei. În inima pădurii grave, liniștite, tolerante, misterioase se naște un sentiment al veșniciei”. (p. 4).
Publicația poate fi consultată la biblioteca parohială!