luni, 19 octombrie 2015

,,Vatră nouă”, nr. 179-180 / 2015

Semnalăm apariția unui nou număr, 179-180 al prestigioasei reviste rurale editată de comunitatea locală din Giarmata Vii sub îndrumarea P. On. Părinte Vasile D. Suciu, parohul Bisericii cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitatea amintită.
            Editorialul, ,,Note de călătorii academice și universitare” semnat de Acad. Păun Ion Otiman a ajuns la cel din al VII-lea episod în care autorul dezvăluie funcționarea Institutului Federal de Viticultură de la Greilweilerhof din Germania.
            Prof. univ. dr. ing. Aurel Lăzureanu în rubrica ,,Sfatul specialistului” aprofundează o nouă problemă agronomică: ,,Lucrările solului pentru dezmiriștire”. În pagina de Istorie, preotul dr. Valentin Bugariu de la parohia Birda continuă studiul închinat unei personalități bănățene: ,,Generalul Corp de Armată Ion Șuța (1919-2007)” ajuns la cea de a treia secțiune. (p. 7).
            Din cuprinsul revistei aflăm de serbarea Rugii satului Giarmata Vii care și de astă dată pe lângă jocul și balul tradițional a avut o solidă componentă religioasă. Astfel că după Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohială a urmat Ceremonialul de Rugă compus din înconjurarea bisericii, sfințirea colacului de rugă și binecuvântarea prinoaselor. Această parte a fost încheiată cu agapa frățească.
            Suplimentul ,,Iconostas” amintește de o sărbătoare a Bisericii și anume ,,Ziua Universală a iei sărbătorită la Giarmata Vii”. Pe 21 iunie o dublă sărbătorire a reuniunii corale: ,,Cântecele Învierii” la cea de-a X-a ediții și cea a iei. Manifestarea a fost organizată de Parohia Ortodoxă și Școala Primară din localitate în colaborare cu Muzeul Satului Bănățean și Școala Populară de Artă. A fost oficiată Sfânta liturghie la finalul căreia Corul ,,Sfânta Maria” a propus credincioșilor piesa ,,Un Răsunet din Crișana” de Ion Vidu. A fost urmat de un program artistic al Ansamblului ,,Flori de câmpie” al satului. Finalul a aparținut horei tradiționale.
            Din același supliment religios mai pot fi găsite: cugetări ale Sfinților Părinți, lămuriri pedagogice și evocări. Ne-a reținut atenția una deosebită, ,,Întâlnirea fiilor satului Nadăș” organizată de același harnic preot al comunității din Giarmata Vii.