luni, 19 octombrie 2015

,,Sărcia”, nr. 33 ̸ 2015

               Parohia Ortodoxă Sărcia a editat un nou număr în 12 pagini al publicației periodice a românilor sărcinenți în redacția Consiliului Parohial sub conducerea domnului Iancu Murărescu, redactor responsabil.
            În prima pagină, părintele Cristian Popi, parohul locului propune o predică. Cu acest prilej e vorba de o ,,Predică la Praznicul Schimbării la Față”. (p. 1-2).
            Din cuprinsul revistei aflăm de participarea românilor sărcinenți la hramuri bisericești la Bocșa Montană și Reșița și a Rugii satului la Săcălaz. Un moment deosebit în spiritualitatea Sărciei este dezvăluit de Iancu Murărescu, ,,Dr. Mărica Lăpădat. O binefăcătoare care ajută localitatea Sărcia”. Redăm întreaga știre pentru frumusețea ei: ,,Doamna dr. Mărica Lăpădat, sărcianță căsătorită și domiciliată la București, dar care vizitează frecvent satul natal, o binefăcătoare care merită toate laudele. La Sărcia a construit case frumoase, a ajutat la clădirea bisericii ortodoxe sârbe din sat și altele.
            Acum, se pare că doamna dr. Mărica s-a hotărât din proprie inițiativă, să ajute satul cu mult mai mult. A început să facă din vechea noastră biserică românească (construită în anul 1896) una cu o înfățișare nouă. Sfântul locaș a fost reconstruit în exterior și va fi dotat cu mobilă nouă. În cimitir, va fi construită o nouă capelă.
            Dr. Mărica Lăpădat susține amenajarea căminului cultural și a altor clădiri din sat.
            Noi, sărcinenții, îi mulțumim din tot sufletul pentru aceste investiții enorme.
            Știu că doamnei doctor nu-i place să fie lăudată, dar până în prezent nimeni nu a făcut atâtea pentru satul nostru câte a făcut dumneaei.
            Îi mulțumim. Să-i dea Dumnezeu sănătate. Să nu uităm niciodată ceea ce a făcut Mărica noastră pentru satul nostru”. (p. 2).
            Publicația mai cuprinde: știri, versuri, cronică culturală și diverse însemnări. Un material deosebit este oferit cititorilor de cunoscutul ziarist al românilor din Voievodina, Florin Ursulescu, ,,Imaginea copilăriei (III)”, (p. 10).

            Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!