Am primit prin bunăvoința C. Păr. Drd. Dan Gîrjoabă ultimul număr al revistei Parohiei Ortodoxe de la Sânmihaiu Român la care părintele trudește și coordonează activitatea editorială de cinci ani.
Publicația debutează cu un Editorial semnat de părintele Pompiliu Rediș, parohul locului, ,,Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos”. (p. 1-2).
Sumarul revistei este deosebit de diversificat și valoros prin conținutul propus cititorilor: cronici ale activităților catehetice: ,,Pelerin acasă în Banat - Mănăstirea Izvorul Miron - <<Voronețul
Banatului>>” (p. 5), cateheze: ,,Pilda Samarineanului milostiv. Omul de lângă om”. (p. 7-8), actualizări ale învățăturii creștine aplicate în comunitatea parohială: ,,Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Arhanghelul Mihail, ocrotitor al Sânmihaiului”(p. 11), incursiuni în viețile sfinților: Sfântul Arhidiacon Ștefan, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Nectarie Taumaturgul. Alături de aceste materiale doritorii pot găsi: recenzii, poezii și meditații.
Alături de conținuturi religioase am regăsit o pagină de ,,Restituri” dedicată de astă dată unui instrumentist: ,,Pavel Roșu - un mare taragotist al pustei bănățene”. (p. 4).
Potrivit muzicologului Ovidiu Giulvezan, secolul XX a început cu Luță Ioviță și s-a încheiat cu Pavel Roșu. (†1999). Născut pe 12 Iunie 1931 la Sacoșu Mare a fost inițiat acasă în arta fluierului, taragotului și saxafonului de Gheorghe Cherciu ,,Ciubuloni”. A urmat apoi cursurile Școlii Populare de Artă din Timișoara, unde a devenit profesor de taragot. A fost solist instrumentist în mai multe orchestre timișorene (a Statului Regional, Casei de Cultură din Mehala, al Studenților, a Clubului 1 Mai) culminând cu cea a Ansamblului ,,Timișul”. Pentru măiestria interpretativă a fost răsplătit cu mai multe premii și distincții, între care amintim Marele Premiu ,,Palme dʼOr” al Festivalului Internațional de Folclor din Confolens (Franța).
Din paginile revistei (mulțumiri și pe această cale adresate Părintelui redactor șef Dan D. Gîrjoabă) aflăm despre o manifestare religioasă și culturală desfășurară anul acesta, pe 27 Septembrie la Birda: ,,Eveniment cultural al educației religioase și Anul Comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul în parohia Birda”. (p. 9).
Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!