duminică, 18 decembrie 2016

,,Vatra satului”, nr. 38 / 2016

Am primit la parohie, numărul pe septembrie - decembrie al revistei ,,Vatra satului”, periodic al Comunității din Ferendia,
Cel din urmă număr al acestei publicații se deschide un relatarea unui ,,fericit moment de vibrație creștină” (p. 2). Este vorba de istorisirea și semnificația unei zile și anume instalarea în parohie a tânărului teolog Gherasim Tiberiu Dan.
După oficierea Sfintei Liturghii într-o zi frumoasă de toamnă târzie (23 Octombrie), Preaonoratul Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei l-a investit pe tânărul preot în slujirea pastorală prin semnele vizibile ale acestei slujiri: Evanghelia, Crucea și Cheia bisericii, adică propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu până la jertfă în toată vremea.
Îmbucurătoare este această frumoasă primire prin cronica ,,Fii binevenit Părinte drag!”, iscălită de prof. Iosif Marius Circa, din partea credincioșilor dar și proiectul de slujire al părintelui Gherasim: ,,învățarea rugăciunii” (catehizarea), respectul și păstrarea obiceiului locului din acest topos binecuvântat numit Ferendia. Mai mult din partea Părintelui Tiberiu Dan există de acum și sprijinul pentru apariția în viitor al revistei ,,Vatra satului”.
Același autor, semnează o altă bucată de suflet: ,,Ușa-document de la școala din satul Ferendia”. 
Articolul este pus sub pecetea unui clasic al cuvintelor, G. I. Tohăneanu, ,,Să nu ucidem cuvintele în care predecesorii noștri și-au rostit aleanul”. (p. 5). Pe această ușă sunt înscrise numele unor învățători, directori școlari precum și alte informații despre anii buni sau răi, cu precipitații sau secetă ș. a.
Șirul acestor dascăli este deschis de Maxim Mihai din Lighet (Pădureni), și este urmat de învățători din Răchitova, Jamu-Mic, Fizeș, Vărădia, Doman, Ilidia, Silagiu, Petrila, Marcovăț, Jebel, cu dascăli din Lăpușna. Sunt consemnați și învățători din sat: Cozac Teodor (1906-1909), apoi Covali Manuela și Dalea Stela. În șirul învățătorilor este amintită și Ana Usca, profesor, metodist, director școlar în Timișoara.
Prof. Ioan Traia este semnatarului unui documentar important pentru cercetarea monografică locală: ,,Nobili din comuna Jamu-Mare”. (p. 3-4).