vineri, 23 decembrie 2016

..Monitorul Primăriei Birda”, nr. 1, 2016

Cu bucurie anunțăm aparțiția primului număr pe luna Decembrie a oficiosului Primăriei Birda numit sugestiv ,,Monitorul”. Căutând o explicație etimologică a titlului ales am găsit obârșia latină a lui care s-ar traduce în românește cu: ,,cel care amintește de ceva, povățuitor, sfătuitor”. (Gh. Guțu, Dicționar latin-român. Ediție revăzută, Editura Humanitas, București, 2009, p. 379).
Răsfoind cu atenție cel dintâi număr am observat că sumarul publicației reușește să ,,amintească” de trecutul și mai ales prezentul activităților desfășurate pe raza Comunei. Nu voi intra în detalii, ci voi lăsa cititorii să regăsească evenimentele, dar mai ales realizările deloc neglijabile ale edililor locali în paginile 2-3: ,,Lucrări de investiții” și ,,Planuri de viitor”. Între aceste proiecte consemnăm și ridicarea unei noi biserici ortodoxe în satul Mănăstire.
Apariția acestui buletin informativ se înscrie în cadrul mai general al presei și anume în activitatea de a informa cititorii, urmată de alte trei funcții derivate: de a explica, a educa și a forma. (Cf. Lucian-Vasile Szabo, Libertate și comunicare în lumea presei. Principii, norme, reguli. Limbajul mass-media, Editura Amarcord, Timișoara, 1999, p. 25). Prin caracterul local publicația lunară are și unul personal. Din punctul meu de vedere –afirma un ziarist american, o comunitate fără un ziar este ca o biserică fără amvon sau fără altar. Îi lipsește ceva – o voce familiară, un sentiment de a fi acasă, o continuitate. Caracterul unui loc este definit și confirmat de ziarul său. (Jock Lauterer, Ziarul local. Cum să scrii pentru publicația unei comunități, trad. Alina Măriuț, Silvia Chirilă, Editura Polirom, Iași, 2010, p. 16).
De această nouă publicație se va ocupa un profesionist al genului: Silvia Fechete, redactor-șef al revistei primăriilor din Banatul istoric intitulată sugestiv ,,Banatul”.

Acum la început de drum dorim publicației noi și noi numere care să bucure cititorii de realizările înfăptuite de diriguitorii Primăriei în comună și în satele aparținătoare acesteia, putere neîmpuținată de muncă tuturor truditorilor ei, iar cititorilor răgaz și interes pentru a o lectura.