sâmbătă, 17 decembrie 2016

Eveniment cultural-spiritual la Giarmata Vii

Sâmbătă, 17 Decembrie, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Giarmata Vii s-a desfășurat evenimentul cultural-spiritual ,,Din an în an – în așteptarea Nașterii Domnului”. Manifestarea a cuprins rugăciune de mulțumire, slujbă de pomenire pentru Părintele prof. univ. dr. Aurel Jivi la împlinirea a 14 ani de la trecerea la cele veșnice. Au slujit C. Părinți: Vasile D. Suciu, Ioan Mermeze (Giarmata Vii), Caius Andrașoni (Ghiroda), Dan D. Gîrjoabă (Sânmihaiu Român) și Valentin Bugariu (Birda).
În partea a doua a fost susținut Concertul tradițional de Colinde ,,Din an în an” ajuns la cea de-a XI-a ediție. În acest an au colindat Corul copiilor de la Școala din localitate, Corul ,,Sf. Maria” al Parohiei Giarmata Vii. Dirijor Pr. Conf. univ. dr. Nicolae Belean, Corul Facultății de Teologie din Timișoara. Dirijor Diac. lect. univ. dr. Ion Alexandru Ardereanu.

Colindul a fost urmat de carte bisericească și științifică. Preotul Valentin Bugariu a vorbit despre o ediție îngrijită Aurel Jivi, Istoria Bisericească Universală, Editura Sirech, Craiova, 2016, 456 p. Volumul oferă celor interesați de istoria Bisericii, prelegerile susținute de Părintele Profesor Aurel Jivi la Teologia timișoreană în anii 1997-1999. Cele 52 de lecții din cuprinsul cărții sunt un omagiu memoriei Profesorului la împlinirea a 14 ani de la trecerea autorului în veșnicie dar și oferirea unui model științific în Anul Omagial al Educației religioase în Patriarhia Română. Personalitatea bisericească și culturală a Părintelui Jivi rămâne în amintirea noastră prin metoda de lucru, a principiul istoriografic oferit, obiectivitatea abordării științifice fără părtinire confesională, dar și prin susținerea presei teologice timișorene, a tinerei Secții de Teologie din cadrul Universității de Vest prin predarea cursului și seminarizarea disciplinei Istoria Bisericească Universală dar și prin acțiunea de consolidare a corpului profesoral prin participarea în comisiile de concurs pentru ocuparea posturilor didactice vacante. O inițiativă deosebită a fost implicarea Profesorului Aurel Jivi în trimiterea unor studenți meritoși la studii în străinatate pentru perfecționare. Între aceștia se rânduiește și Părintele ic. stavr. Vasile D. Suciu, parohul bisericii ortodoxe din Giarmata Vii.
Părintele Consilier Zaharia Pereș și Părintele Diac. lect. dr. Ion Alexandru Ardereanu au prezent două cărți editate de Parohia Giarmata Vii, îngrijite de Părintele Vasile D. Suciu: Din an în an. 77 de colinde și 7 scenete religioase, ediția a IV-a, Editura Partoș, Timișoara, 2016, 145 p. și Cum ne comportăm în biserică. Scurt îndrumător pentru credincioși, 2016, 16 p.. Acestea se înscriu în activitatea culturală și misionară a Parohiei Giarmata Vii de a face cunoscute colindele și scenetele religioase românești și felul cum trebuie să se comporte credinciosul la Sfânta Liturghie.
După rugăciune, colind și carte la final a venit rândul icoanei pe sticlă. A fost vernisată cu acest prilej expoziția de icoane pe sticlă realizată de Cercul de Pictură al Parohiei. Cu acest prilej au vorbit și au evidențat importanța acestei activități: prof. Daniela Buzatu, Inspector de Religie al jud. Timiș, prof. Veronica Adorian, prof. Nicoleta Spătar și părintele Vasile D. Suciu.

La final ca semn al apropiatului Praznic al Nașterii Domnului toți cei prezenți au interpretat colindul ,,O ce veste minunată”.