marți, 20 decembrie 2016

,,Bocșa Culturală” nr. 4 (95) / 2016

Prin amabilitatea doamnei Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” am primit la parohie cel de-al 95 – lea număr (nr. 4 / 2016) al revistei trimestriale de cultură ,,Bocșa Culturală”.
            Așa cum am fost obișnuiți prin politica editorială a publicației și acest număr ne întâmpină laolaltă creativitatea, valoarea și dimensiunea integratoare a discursului jurnalistic. În acest număr regăsium rubricile tradiționale: ,,Eveniment”, ,,Să ne prețuim valorile!”, ,,Dascăli de frunte”, ,,Să vorbim corect românește”, ,,Povestea vorbei”. Acestora li se adaugă: incursiuni în istoria Banatului, proză, poezie, recenzii, cronică culturală, prezentarea unor reviste ș. a.. Între autori îi amintim pe Ion Marin Almăjan, Vasile C. Ioniță, Gabriela Șerban și mulți alții din Bocșa sau din imediata ei apropiere spirituală.
            Editorialul, ,,In memoriam N. D. Pârvu” iscălit de Ion Marin Almăjan propune cititorilor de azi din granița orașului de pe Bârzavă o reîntâlnire cu un înaintaș: scriitorul și profesorul universitar N. D. Pârvu. Pentru a da forță amintirii autorului, Gabriela Șerban a realizat o fișă de dicționar. Din aceasta aflăm de faptul că prof. N. D. Pârvu s-a născut la Bocșa la 6 sept. 1915 și a plecat în veșnicie în 1986. A obținut licența și apoi doctoratul la Universitatea clujană în perioada interbelică iar apoi fost aici dascăl și manager al Facultății de Psihologie: conferențiar, decan, profesor la Conservatorul ,,Gheorghe Dima” din oraș. S-a transferat la Universitatea din Timișoara unde a fost decan al Facultății de Filologie apoi șef al catedrei de Psihopedagogie până la pensionare în 1977.
            Între lucrările tipărite sunt amintite: Teoria evaluării, Sibiu, 1942; Studii de psihologie a artei, București, 1967; Teoria educației, București, 1969. (p. 2).

            Rubrica ,,Eveniment” propune mai multe popasuri sărbătorești: ,,Festivalul Concurs de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean <<Tata Oancea>>. Ediția a XL-a” de Ioan Liuț. Autorul, consemnează faptul că acest Concurs este ,,cel mai longeviv – 40 de ani, cel mai amplu – două secțiuni, una dedicată copiilor, iar cealaltă adulților și cel mai mare – este cunoscută emulația de copii, an de an – urcând pe scena Casei Orășenești de Cultură din Bocșa peste o sută de copii din Banatul istoric, iar participarea bănățenilor din diaspora confirmă valoarea de netăgăduit a manifestării culturale care a devenit un simbol al orașului sau mai bine zis un <<brand bocșan>>!”. (p. 3).
            Pe lângă fiecare biserică din oraș, ortodoxă sau catolică se dezvoltă inițiative culturale: lansări de carte, cateheze, concerte de muzică sacră etc. Între toate acestea amintim pe cea din ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Nicolae când cu un prilej festiv a fost lansat volumul Gânduri către Dumnezeu, Editura Tim, Reșița, 2016. Acest proiect de punere în valoare a creaților literar-artistice ale copiilor a fost inițiat și apoi susținut de Gabriela Șerban, managerul bibliotecii. (p. 5).
            Cu bucurie am regăsit în sumarul bogat al revistei (44 p.) o evocare a revistei de la Birda: ,,De 5 ani revista <<Arhanghelul>>  se află în casele și în inimile noastre!”. (p. 25-27). Semnatarul acestui cuvânt de omagiere, Gabriela Șerban a consemnat faptul că publicația de cultură și religie rurală de la Birda a ajuns și... în inimi, lucru mângâietor pentru editori și colaboratorii acesteia.
Revista ,,Bocșa Culturală” poate fi consultată pe site-ul: https://www.scribd.com/document/334718676/G-BocsaC-4-16-BC4-16-pmd