joi, 22 decembrie 2016

,,Foaia Codrenilor”, anul I, nr. 3 / 2016

O știre deosebită: a apărut și continuă editarea o revistă (12 p.) a Parohiilor Sălcița, Iablanca și Mesici din Banatul Sârbesc, pagini de cultură, tradiție și spiritualitate. Periodicul, supliment al ziarului ,,Tibiscus” din Uzdin apare în 350 de exemplare fiind distribuit gratuit cititorilor și este afiliat Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat.
Fiind vorba de o publicație bisericească redactată de preotul Cornel Juică o parte mare din foile revistei au tematică religioasă: ,,Pastorala la Nașterea Domnului (2016)” a Preasfințitului Părinte Daniil, episcop locțiitor al Episcopiei Daciei Felix. (p. 2-3). Părintele Juică este semnatarul unui cuvânt de învățătură: ,,Căci un Prunc S-a născut, un fiu ni S-a dat”. (p. 4) și vieți de sfinți de același autor: ,,Sfântul Ștefan. Întâiul mucenic creștin”. (p. 5). Tot în această categorie se cuprind rânduieli bisericești în 2017 precum și fotografii din activitatea curentă a bisericilor românești de aici. (p. 11-12).
Redacția a reușit să aducă în casele cititorilor chipuri de înaintași vrednici și artiști de astăzi: ,,Mihai Condali (1932-1977). Medalion biobibliografic”. (p. 7) este o rememorare a misiunii creatoare a poetului și ziaristului născut la Iablanca. Brândușa Juică în forma unui interviu ne face cunoscut travaliul artistic al pictorului Damian Corbuț din Sălcița în ,,Viață și creație”.
O contribuție deosebită este cea a lui Teodor Groza Delacodru în ,,Toponimele, legătura dintre glie și mesiceni”. (p. 10).

Felicitări confraților de slujire a altarului pentru frumoasa și valoroasa inițiativă publicistică prin care se îmbogățește presa rurală parohială!