joi, 22 decembrie 2016

,,Suflet nou”, nr. 7; 8 ̸ 2016

Am primit la parohie, nr. 7 (285) și 8 (286) ale revistei satului bănățean de la Comloșu Mare împreună cu suplimentul școlar al acesteia ,,Suflet de copil”, nr. 13 ̸ 2016.
            Din cuprinsul acestor numere am reținut mai multe documentare, care uneori i-au aspectul unor solide studii așa cum bunăoară este cel a lui Ioan Olărescu, ,,Meseriașii și negustorii din Comloșu Mare (II)” – nr. 8, p. 11-14; mărturii din drumul devenirii: ,,‹‹Pățania›› mea cu Eminescu”, de prof. Traian Galetaru, nr. 8, p. 2-5; Laudatio adresat unor personalități: ,,Profesorul Ion Murariu. O viață închinată învățământului și culturii” de prof. Octavian Gruița, nr. 7, p. 7-8. Cele două materiale sunt unite de personalitatea Magistrului G. I. Tohăneanu suprins în ipostaza de președinte al Comisiei de Licență al Facultății de Filologie (1974) la examenul de stat reușit de Traian Galetaru, iar apoi în cea de prieten în cazul prof. Ion Murariu. Redăm un paragraf din cea de-a doua ipostază: ,,…Încă din anii studenției a fost marcat de personalitatea profesorului G. I. Tohăneanu, cu care stabilește o relație de prietenie, ce se întinde pe tot restul vieții. În casa din Giroc a domnului Ion Murariu, renumitul filolog timișorean a găsit, în ultimii ani de viață, o oază de liniște, iar plimbările făcute împreună prin pădure și Lunca Timișului l-au făcut să uite pentru un moment de viața tumultoasă din Timișoara și de unele probleme de sănătate…”. (p. 7).
            În paginile revistei întâlnim medalioane de înaintași: N. D. Petniceanu, ,,Un savant comloșean uitat de bănățeni!” (Romulus Vuia n. n.), nr. 8, p. 8. Mai regăsim în sumarul acestor numere: incursiuni în istoria locală, poeme, epigrame, rebus ș. a..

            Publicațiile pot fi consultate la biblioteca parohială!