joi, 1 decembrie 2016

Sesiunea națională de comunicări științifice ,,Aradul-capitală a românilor transilvăneni”

În ziua de cinstire a Sfântului Andrei, apostolului românilor (29 Noiembrie) s-a desfășurat la Arad Sesiunea națională de comunicări științifice intitulată ,,Aradul-capitală a românilor transilvăneni” cu începere de la orele 830 – 1500.
            Organizatorii acestei manifestări culturale care a inclus: vernisajul unei expoziții ,,Primul Război Mondial și Marea Unire”, lansări de carte, sesiunea de comunicări propriu-zisă, vizionarea unui film documentar și audierea unui recital de colinde și pricesnse realizat de Corul ,,Emil Monția” din Arad au fost și anul acesta: Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Universitatea de Vest ,,Aurel Vlaicu” din Arad, Arhiepiscopia Aradului, Serviciul Județean Arad al Arhivelor Statului la inițiativa D-lui Dr. Doru Sinaci.
            După prezentarea expoziției tematice a urmat în sala Ferdinand a Primăriei Aradului deschiderea sesiunii de comunicări în cadrul căreia au fost rostite cuvinte de bun venit din partea organizatorilor. Am aflat din această parte introductivă că sunt prezenți cercetători (profesori universitari, muzeografi, arhiviști, profesori din învățământul liceal, juriști, arhitecți, ingineri și preoți) din Cluj-Napoca, București, Bacău, Timișoara și Arad. De la Timișoara au participat: cercetător științific I dr. Ioan Hațegan, muzeograf I Ioan Traia, prof. dr. Dumitru Tomoni, prof. Adriana Dehelean și pr. dr. Valentin Bugariu. Temele prezentate au fost repartizate pe trei secțiuni. Secțiunea I și a III-a au fost moderate de Ioan Hațegan și Dumitru Tomoni respectiv Ioan Traia alături de profesori universitari și arhiviști din Arad și București.
Au fost lansate cu acest prilej șapte cărți între care amintim:
            Documente de la Constantin Brâncoveanu referitoare la Mănăstirea Argeșului (16881703), Editura Ordessos, Pitești, 2016. (autor Laurențiu Szemkovics); O cronologie a cenzurii în România, Editura Tritonic, București, 2016. (coord. Marian Petcu); Sebastian Stanca (1878-1947). Un cleric cărturar din Sebeșul de altădată, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2016. (coord. Mihai Octavian Groza).
            Din partea parohiei Birda a participat la această Sesiune de comunicări, preotul Valentin Bugariu cu tema: ,,Protopopul Dr. Ștefan Cioroianu (1886-1970. Etape spre o monografie”.