duminică, 22 martie 2020

Noi reglementări privind serviciile religioase publice


    O nouă ,,Ordonanță militară”, nr. 2 din 21.03.2020 privind măsuri de răspândire a COVID-19 se va aplica din 21. 03. 2020, ora 22,00 a României.
     Potrivit aceste noi ordonanțe la articolul 2, aliniatele 2 și 3 se referă la serviciile religioase publice:
    Aln. (2) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești / religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.
   Aln. (3) Se pot oficia acte liturgice / religioase cu caracter privat (botez, cununie, înmormântare) la care pot participa maxim 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora.
      Pe tot parcursul acestei noi săptămâni care a debutat cu Duminica a III-a din Post (a Sfintei Crucii) se vor oficia slujble religioase respectând ordonanța dată de Guvernul României.
       Marți, 24 martie, ora 16, 00 Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) urmată de Taina Mărturisirii pentru credincioși;
    Miercuri, 25 martie, ora 9,00 Sfânta Liturghie;        
    Vineri, 27 martie, ora 9,00 Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sființite;
    Sâmbătă, 28 martie, ora 16,00 Vecernia, Utrenia;
    Duminică, 29 martie, ora 8,00 Sfânta Liturghie, urmată de Taina Mărturisirii și Împărtășirii pentru doritori.
      Rugăciunea comună este cu fiecare prilej o bucurie a comuniunii și a slujirii Sfintei Treimi. Clerul și credincioșii formează doar împreună ,,Poporul lui Dumnezeu”. Așadar, conclucrarea clerului și a credincioșilor în actul liturgic este una de slujire și nu de participare sau asistență. ,,E vorba de jertfa euharistică pe care preotul se pregătește să o aducă pe sfântul prestol. La care poporul, în replică, răspune: Dar de pace, jertfă de laudă. Cu alte cuvinte, ambele părți sunt gata să aducă jertfă, dar fiecare cu ceea ce îi este propriu: în virtutea puterii sfințitoare, preotul o aduce pe cea euharistică; în virtutea preoției universale, credincioșii o aduc pe cea de pace și de laudă (†Bartolomeu Anania, Cartea deschisă a Împărăției. O însoțire liturgică pentru preoți și mireni, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2007, p. 34).
    În fiecare Sfântă Liturghie oficiată în bisericile din Birda și Sângeorge toți credincioșii vor fi de față la reamintirea vieții și învățăturii Mântuitorului de la ieslea Betleemului și până la Crucea Golgotei prin pomenirile făcute. Așadar, vom fi alături de Mântuitorul, Maica Domnului, cele nouă cete îngerești, arhiereul eparhiei, conducătorii țării și ctitorii bisericii pe același disc și apoi în același potir.
   În această perioadă se vor trimite online credincioșilor: predici, vieți de sfinți, alte materiale religioase pregătite.
  Cei care doresc primirea Sfintelor Taine acasă pot apela fie telefonic, fie prin intermediul internetului.
    Să ne păstrăm credința creștinilor primelor veacuri care senini au primit nu doar bolile vremii, ci chiar jertfa vieții: ,,Tu mă ameninți cu un foc care arde un ceas și după puțin se stinge, pentru că nu cunoști focul judecății viitoare și al pedepsei veșnice, păstrat pentru cei nelegiuiți. Dar, de ce întârzii? Fă ceea ce voiești” (Actele martirice, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1997, p. 36).