duminică, 8 martie 2020

Săptămâna duhovnicească în parohia Birda


   
   În prima săptămână a Postului Mare a fost organizată Săptămâna duhovnicească în parohia Birda și filia Sângeorge (1-8 martie). Cu acest prilej a fost oficită slujba Vecerniei la începutul Postului Paștilor Duminică seara (1 martie). În zilele de luni până joi (2-5 martie) a fost săvârșită slujba Canonului Mare unită cu Pavecernița.
     Sâmbătă, 7 martie a fost pomeniți cei adormiți și slujba Vecerniei în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Sângeorge.
    Duminică, 8 martie a fost săvârșită Utrenia urmată de Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului din Birda”. La momentul îndătinat s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți credincioși. În locul predicii a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei care a îndemnat pe credincioși la păstrarea dreptei credințe prin cinstirea icoanelor și realizarea colectei pentru sprijinirea Fondului Central Misionar.
         După otpustul Sfintei Liturghii a fost vernisată expoziția ,,Prima mea icoană” realizată de elevii Școlii Gimnaziale din Birda sub îndrumarea prof. Doru Popa.
    După-amiază a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște cu participrea preoților și a credincioșilor. Au slujit cu această ocazie P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei, P. C. Părinți Zoran Milovanov (Berecuța), Călin Negrea (Gătaia), Dragan Giorgiev (Voiteg), Sebastian Andrei Petrescu (Percosova), Tiberiu Gherasim (Ferendia) și Valentin Bugariu, parohul locului.
       Cuvântul de învățătură ocazional a fost susținut de Preaonoratul Părinte Protopop care a vorbit despre importanța rugăciunii în cadrul Postului Mare și de momentele liturgice în care ne putem apropia de Dumnezeu și de semenii noștri.