vineri, 6 martie 2020

Coronavirusul de fiecare zi


   Panică, teamă și necunoaștere întreținută voit prin canalele de comunicare au dat naștere unei fobii generalizate. Boala a măcinat în diferite epoci umanitatea, unele mai distrugătoare decât celelalte –lepră, ciumă, tuberculoză, gripă spaniolă, ebola– au adus suferință și moarte. Astăzi a apărut în Orientul îndepărtat o nouă tulpină de gripă – coronavirus (Covid -19).
   Indiferent care ar fi cauzele: materiale, spirituale ori medicale sub asaltul media s-a produs o panică care de multe ori a devenit mai mare decât urmările bolii. Acolo unde s-au oferit remedii –în cazul bisericii– nu de puține ori a apărut persiflarea. Suntem asaltați chiar dacă nu militar, de tot felul de inamici: hrana modificată genetic, îndepărtarea de valorile spirituale și o susținere insuficientă a sistemului de îngrijire medicală care au dus la lipsa unor reacții promte împotriva virusului, a bolii în general.
       Desigur și o indolență generalizată și o lipsă a unei strategii pe termen lung de îngrijire a omului, chiar bolnav. Oficialii din arena politicului vorbesc de pericolul reprezentat de bătrâni pentru economia mondială sunt alte câteva cauze care întrețin acestă panică generalizată.
     Trăim într-o lume în care doar ,,moda” contează, ,,modelul” fiind trecut în umbră. Observăm o distanțare față de elementele care țin de supraviețuirea spirituală a noastră. Tot mai mult, alți politicieni vorbesc de închiderea școlilor și bisericilor, pe când alte unități care produc beneficii materiale imediate rămân deschise.
    România este totuși țara care a dat omenirii fel de fel de remedii medicale de vârf: vaccinul antitific, insulina, penicilina, polidinul sau gerovitalul, țara care l-a dat pe Eminescu, Brâncuși, Enescu și Grigorescu așa că elemente axiologice ar exista.
      Avem libertatea mult dorită. Ce facem cu ea?