vineri, 27 martie 2020

O zi minunată: 27 martie 1918


Copleșiți de panica ce s-a așternut peste țara noastră, peste întreaga lume cauzată de noul virus suntem pe cale de a uita semnificația zilei. Astăzi, 27 martie în urmă cu 102 ani Basarabia s-a unit prin voință națională cu Țara. Pentru a evidenția acest lucru ne-am rugat lui Dumnezeu în biserica din Birda la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite și apoi în rugăciunea specială a Tedeumului. La orele 12,00 vor răsuna clopotele atât pentru rugăciunea comună pentru încetarea pandemiei, cât și pentru a vesti importanța acestei zile pentru toți românii.
Pe fondul prăbușirii Imperiului Țarist în 27 februarie (12 martie) 1917, popoarele care formau acest imperiu și-au cerut drepturi naționale. Biserica Ortodoxă din Basarabia într-o Adunare extraordinară a cerut: slujitori autohnoni, slujba în limba cunoscută de popor și cântarea în aceeași limbă. Au fost primii muguri ai luptei pentru libertate și independență. Ziarul bisericesc ,,Luminătorul” din 18 aprilie 1917 cerea libertate pentru Biserică: ,,Biserica noastră moldovenească din Basarabia trebuie să fie de sine stătătoare”[1].
Chiar Sfatul Țării, parlamentul basarabean al vremii s-a constituit în ziua sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului.
La 27 martie 1918 Sfatul Țării, exprimând voința poporului din Basarabia, a adoptat Hotărârea unirii Republicii Moldovenești cu România: ,,Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hoarele ei dintre Prut și Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria – se arată în Declarația oficială de unire – ruptă de Rusia, acum mai bine de o sută de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa – România”[2].
La mulți ani frați basarabeni! La mulți ani români!


[1] Boris Buzilă, Din istoria vieții bisericești din Bararabia (1812-1918; 1918-1944), Editura Fundației Culturale Române, București, 1996, p. 86.
[2] Boris Buzilă, op. cit., p. 96.