joi, 2 aprilie 2020

Concursul Național Catehetic ,,Iubirea lui Hristos în familia mea” la Birda și Sângeorge



A.             Titlu: ,,Biserica – familia mea”;
B.            Echipa de realizare:
-                      Parohia, date de contact: Birda, str. Principală, nr. 229, tel. 0729145610;
-                      Prenume și nume, adresă, telefon, e-mail: Pr. Valentin Bugariu, tel. 0729145610, e-mail: bugariu_vali@yahoo.com;
-                       Numele și prenumele copiilor și rolul avut în proiect: Scrofan Denisa; Orășanu Alexandru, - interpretare cântece patriotice; Moscovici Denisa; Ciobanu Alexandru; Noje Flavia, Baniaș Daniela  recitare poezie; Bene Bogdan; Aprodu Cristina, Bistrian Daniel; Danci Narcisa; Pojar Flavius; Neamțu Alexandra; Rusu Daniel; Dragomir Florin  atelier de pictură; Weisz Markus – documentare activități; Crețu Denisa; Dulgheru Sofia; Cherciov Alexandra; Nițulescu Ionela; Ștefan Georgiana; Dulgheru Raul; Chindriș Alessia;  Ilițoi Daria – atelier desen.
C. Locul de desfășurare: biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, Școala Gimnazială cu clasele I-VIII din Birda și Școala Primară cu clasele I-IV din Sângeorge;
D. Perioada de organizare:  13 ianuarie-25 martie;
E. Buget: resurse umane: 1 preot, 1 bibliotecar, 5 profesori, 23 elevi; resurse materiale: obiecte liturgice, cărți și documente din biblioteca și arhiva parohială, carton pânzat, culori de apă; financiare: plata unor bilete la montajele literar-artistice, achiziționarea unor icoane realizate de către elevii claselor I-VIII.
F. Beneficiari: Un grup de 45-50 de beneficiari, în marea lor majoritate persoane singure care au apreciat efortul copiilor în prezentarea unor subiecte religioase, istorice, tradiționale care au îmbinat informarea, documentarea cu creativitatea.
G. Descrierea miniproiectului:
1. Obiectiviele miniproiectului:
O1 Minipropiectul prin activitățile derulate și-a propus să aducă bucurie beneficiarilor trecuți de prima tinerețe al căror copii sau nepoți locuiesc departe de părinții și bunicii lor.
O2 Să ofere credincioșilor un buchet de rugăciuni, cuvinte de învățătură, poezii, cântece religioase și patriotice, desene și icoane tematice. Momente de agapă creștină de Ziua Culturii Naționale, Unirea Principatelor și sărbătorirea Sfinților 40 de Mucenici.
O3 Întărirea sentimentului de apartenență la Biserica parohială, precum și interesul acesteia pentru enoriașii aflați în diferite situații mai grele, în acest caz s-a încercat scoaterea din izolare a beneficiarilor.
2. Activitățile miniproiectului:
A1 Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie). Pregătirea unui montaj literar artistic compus din poezie și cântece patriotice de către 6 elevi, pregătirea unui material power-point care ilustrează viața și activitatea poetului Mihai Eminescu (coord. prof. Mihaela Coman, prof. Mădălina Ianin). Cu acest prilej a fost oficiată o slujbă de pomenire și o cateheză cu tema: ,,Reflectarea credinței creștine ortodoxe în opera lui Mihai Eminescu”. Atât cateheza, cât și activitatea au fost publicate în revista eparihială ,,Învierea”, nr. 91, 2020, p. 29-31, 45. Cele două activități au fost anunțate prin realizarea a două afișe, iar activitățile au fost publicate pe bloggul parohiei și pagina destinată copiilor intitulată ,,Hristos împărtășit copiilor în parohia Birda”.
A2 Proclamarea „Anului omagial al pastorației părinților și copiilor” (20-24 ianuarie) în parohia Birda și filia Sângeorge prin realizarea a două planșe tematice care cuprind activitățile religioase, educative, filantropice realizate pentru copii și părinți în parohie și filie. La această activitate au lucrat mai mulți copii care au identificat activitățile cele mai reprezentative în arhiva media a parohiei, apoi au realizat cele două planșe care vor rămâne în biserică până la finalul anului.
            A3 Ziua Educației creștine (30 ianuarie). Sărbătorirea liturgică a Sfinților Trei Ierarhi este și un prilej de cinstire în mod deosebit a educației religioase. La această activitate au participat elevii claselor I-III de la Școala Primară din Sângeorge care au realizat o expoziție de desen intitulată: ,,Sfinții Trei Ierarhi, prietenii copiilor” (coord. Prof. Maria Miron). Activitatea a fost mediatizată prin realizarea unui afiș și publicarea unei știri pe blogg-ul parohial.
            A4 ,,Prima mea icoană” este un atelier de pictură ajuns la cea de-a treia ediție. În cadrul acestui an s-a urmărit prin intermediul icoanelor ilustrarea Anului Omagial și Comemorativ, dar și legătura credinței cu cele două localități: Birda și Sângeorge prin pictarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spititual al comunei Birda. Icoanele realizate de 10 elevi din clasa a VII-a au fost expuse în biserica parohială (coord. Prof. Doru Popa). După otpustul Sfintei Liturghii din Duminica Ortodoxiei icoanele au fost vernisate printr-o prezentare credincioșilor.
            A5 A fost promovată educația pentru sănătate în activitatea ,,Luptăm împotriva coronavirusului” (6-15 martie) prin realizarea unor știri, informația, preluarea unor rugăciuni care au fost publicate pe bloggul parohial și pagina destinată copiilor ,,Hristos împărtășit copiilor în parohia Birda”. Doi elevi au identificat în Liturghier rugăciuni pentru sănătate care au fost publicată împreună cu icoana sfântului care a realizat această rugăciune.
            A6 Participarea grupului catehetic la Săptămâna duhovnicescă (1-8 martie). Copiii au participat la slujba Canonului Mare, a Sfintei Liturghii, a Tainei Sfântului Maslu și pomenirea de obște a celor adormiți.
            A7 Grupul catehetic al parohiei a participat la sărbătorirea Sfinților 40 de de Mucenici (9 martie). Cu acest prilej au fost pomenții eroii din temnițele comuniste și s-au bucurat de prezența mucenicilor ca semn văzut al suferinței dar și al bucuriei acestora.
            A8 ,,La bibliotecă” (11 martie), o activitate care a presupus donarea a 4 volume și 126 de reviste de la biblioteca parohială către cea comunală. Trei elevi au identificat dublurile revistelor care au fost donate.
            A9 ,,Remember Irina Petrescu” (19 martie). O activitate care și-a propus amintirea actriței Irina Petrescu (1941-2013). Pentru această activitate 6 elevi au căutat pe internet fotografii cu îndrăgita actriță, mărturii (interviuri, reportaje, emisiunea ,,Planeta cinema”, http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/arte/irina-petrescu). A fost realizată o prezentare a actriței la 7 ani de la plecarea la cele veșnice. A fost pregătită și o vizionarea  filmului ,,De-aș fi... Harap-Alb” (1965) la Școala Primară din Sângeorge.
            A10 Cu prilejul Praznicului Bunei Vestiri (25 martie) a fost realizată activitatea ,,Emanuil Ungurianu – un filantrop bănățean” cu prilejul Anului Comemorativ al filantropilor ortodocși români. În ziua de Buna Vestire a anului 1929 a trecut la cele veșnice marele filantrop bănățean Emanuil Ungurianu, susținător al Bisericii și Școlii bănățene de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui următor. Pentru realizarea acestei comemorări, 4 elevi au căutat volume dedicate avocatului Ungurianu, fotografii și au realizat o miniexpoziție dedicată lui.
            3. Rezultatele așteptate:
            R1 În cadrul miniproiectului au fost realizate 10 activități care au presupus activități religioase, educative și filantropice îndreptate spre beneficari care și-au propus scoaterea din izolare și uitare a beneficiarilor. Pentru acest proiect s-a cheltuit suma de 500 lei (cincisutelei).
            H. Descrierea sumară a activităților și a impactului miniropiectului:
Icoana este o închipuire a unui sfânt unde fiecare figura este făcută cu acuratețe si cu multa atenție ea este pusa in biserici si mănăstiri pe pereți sau pe analog icoana este sfințită înainte de a fi atașată pe perete. Oamenii la biserica vin si se închin icoanei pentru sănătatea familiei si a lui. Acasa oamenii îngenunchează cu o carte de rugăciuni si citește rugăciunea in fata icoanei. Icoana este un lucru sfânt pentru orice creștin.

                              
Neamțu Alexandra, cls. A VII-a


A fost o activitate ce ne-a învățat să ne iubim tara intr-un mod cu totul deosebit: prin rugaciune si cântec strabun.Aceasta activitate a fost un prilej bine primit de a-i multumi lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra neamului românesc. După slujba de Tedeum, am ascultat o predică foarte captivantă despre unitatea neamului romanesc si am ascultat si interpretat un buchet de cântece populare culese din toate regiunile țării. Prin aceasta activitate deosebita i-am comemorat si pe martirii neamului ce și-au dat viata pentru tara noastra, Grădină Maicii Domnului ,acesti martiri, fie olteni, ardeleni sau moldoveni, împreună cu sfinții români, fiind florile ce impodobesc aceasta sfințită grădină.

Orășanu Alexandru, cls. a IX-a