luni, 20 aprilie 2020

Sf. Ierarh Teotim al Tomisului


Înainte de Sfintele Paști la Denia Prohodului Domnului ne-am adus aminte de învățătura dogmatică: ,,Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru, Unul din Treime, s-a răstignit pentru a noastră mântuire” formulată de călugării sciți și care stă la baza antifonului al II-lea de la Sfânta Liturghie.
Astăzi, în cea de-a doua zi de Praznic, 20 aprilie se face pomenirea lui Sf. Teotim Scitul, care conducea Biserica din Tomis şi restul Scythiei, bărbat cultivat în filocalie, pe care barbarii huni, care locuiau lângă Dunăre, copleşindu-l cu laude şi admiraţie pentru virtutea lui, îl numeau Dumnezeul romanilor[1]. Probabil el este personajul care cere Sfântului Ioan Gură de Aur misionari pentru încreştinarea sciţilor nomazi de la Istru, prin care trebuie să-i înţelegem pe huni pe care îi învaţă Psaltirea, iar frigurile Scythiei se încălzesc la căldura credinţei[2]. Această colaborare se temeluieşte pe o prietenie sinceră între cei doi episcopi, astfel în 403, la Sinodul de la Stejar, l-a apărat pe Sfântul Ioan Hrisostom împotriva acuzaţiilor de erezie.


[1] Mircea Păcurariu, Sfinţi daco-romani și români Editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Iași, 1994, p. 50.
[2] Mircea Păcurariu, op. cit., p. 51.