vineri, 8 septembrie 2023

,,Arhanghelul”, nr. 47 / 2023

 

   La Praznicul Nașterii Maicii Domnului, a apărut un nou număr al revistei de cultură și religie rurală, ,,Arhanghelul” din Birda, jud. Timiș. Prezentată și distribuită după otpustul Sfintei Liturghii, publicația oferă credincioșilor un sumar bogat și diversificat, în 20 de pagini ce oferă cititorilor: studii, poezie, pagini de istorie orală și bisericească, eseu, prezentare de carte și cronica activităților bisericești ale parohiei Birda și filiei Sângeorge.

  Sumarul este deschis de studiul P. Cuv. Protosinghel dr. Ioanichie Petrică, ,,Viața și învățăturile Sfântului Paisie de la Neamț. Aplicabilitatea în contemporaneitate (II)”. Celelalte rubrici oferă poezie iscălită de Eugen Dorcescu și Nina Ceranu, articole de promovare a trecutului personal, comunitar și bisericesc: ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia (XVIII)” de prof. Iosif Marius Circa; Fundațiile școlare și rolul lor în formarea intelectualității bănățene” de prof. dr. Virginia Ardelean; ,,Ioan Pop-Reteganul 170 de ani de la naștere” de prof. dr. Dumitru Jompan și ,,Coruri bisericești și școlare din zona Deta (II)” de preot dr. Valentin Bugariu.

      Promovarea cărții, literaturii române și religioase ne este revelată prin rubrica ,,Pagini de literatură” care găzduiește serialul ,,Monografia existenței umane în romanul românesc interbelic” iscălit de prof. Manuela Mattis și recenzia realizată de conf. univ. dr. Mirela Ioana Dorcescu, volumului Credință. Educație și Tradiție. Lucrările Colocviilor revistei Arhanghelul, Editura Eurobit, Timișoara, 2021.

       Cateheza destinată copiilor este semnată de Gavril Ioan Georgiu și are ca temă ,,Ierurgiile și rolul lor în viața credincioșilor” și ,,Cronica parohială” în patru pagini încheie acest număr al revistei.

   Revista poate fi procurată de la bisericile din Birda și Sângeorge sau accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/669932934/Arhanghelul-Nr-47-2023#.