miercuri, 27 septembrie 2023

Timișoara, capitală culturală europeană la Birda și Sângeorge

 

   În anul 2023, orașul Timișoara a fost declarat capitală culturală europeană. Din vremea otomanilor, beii de la Dunăre au formulat butada potrivit căreia ,,Cine cucerește Buda, obține un oraș, pe când cel care cucerește Timișoara stăpânește o țară”. Restrângând sensul stăpânirii politice și militare, la cel cultural și religios putem afirma că orașul Timișoara este astăzi primul bastion al realizărilor culturale și spirituale din întreaga Țară a Banatului.

    Pentru a face cunoscut orașul, oamenii de seamă, cărțile au fost realizate câteva momente catehetice după oficierea slujbelor religioase în perioada 14-19; 27 septembrie în bisericile din Birda și Sângeorge, precum și după încheierea programului didactic în Școala din Sângeorge.


         Prima activitate, după slujba Privegherii, a fost o cateheză care a ilustrat păstorirea timp de 10 ani (1643-1653) a Sfântului Iosif cel Nou ca mitropolit al Timișoarei. Această prezență a fost evidențiată în ziua cinstirii Sfântului Iosif, când după Sfânta Liturghie a fost susținut o predică care a prezentat arhitectura orașului în timpul otomanilor și a fost proiectat filmul documentar ,,Ocrotitorul Banatului” (http://arhiva.mitropolia-banatului.ro/Ocrotitorul%20Banatului.mp4).

        În 16 septembrie, după slujba Vecerniei a fost pregătită o expunere sub forma unor diapozitive a unei personalități culturale a orașului: ,,Florin Medeleț. Viața. Opera și orașul Timișoara”. Această activitate, a fost urmată de o alta dedicată scriitorului Aurel Cosma jr. și a cărții dedicată orașului natal, Prin Timișoara de altădată. Tot cu acest prilej a fost înfățișat un alt material dedicat ,,Instaurării administrației românești în Banat”.

       După orele 12,00, marți 19 septembrie a fost prezentat un Calendar timișorean ilustrat preșcolarilor și elevilor Grădiniței cu P. N. și Școlii Primare din Sângeorge, județul Timiș. Prin intermediul materialului copiii au putut observa viața culturală, artistică, bisericească și economică a orașului de pe râul Bega (https://www.scribd.com/presentation/672235000/Calrndar-Timi%C8%99orean-In-Imagini-Ppt?fbclid=IwAR2PqvU6nwFhz76QxYf1Sg9oMSyb18QStObopeaFvejOFeXnkuzY0I_CQ2Y).

     Din cele expuse, în îndrumarea prof. Maria Miron, elevii din Sângeorge au realizat două planșe tematice reunite sub titlul ,,Timișoara de ieri și azi” care își propun să ofere privitorilor comparativ imagini din trecutul și prezentul capitalei Banatului.

    Cuvinte de mulțumire îndreptăm către credincioșii, copiii, colaboratorii care s-au implicat în realizarea activităților.