sâmbătă, 16 septembrie 2023

Gătaia – 700

 

   Au fost sărbătoriți prin cuvânt de apreciere, cântec și joc, împlinirea a 700 de ani de atestare documentară a orașului Gătaia (1323-2023), la Căminul Cultural din localitate.

    În Cuvântul de bun-venit, rostit de către dl. Raul Cozarov, primarul Orașului Gătaia, s-a precizat faptul că tânărul oraș de pe malurile Bârzavei se află în sărbătoare pentru că sunt aniversați 700 de ani, de la prima atestare documentară. Sărbătoarea a fost posibilă prin cofinanțarea activității de către Consiliul Județean Timiș. Pentru a fi popularizată acțiunea culturală a fost editată o broșură (20 p.), care ilustrează trecutul urbei, principalele instituții culturale și bisericești, precum și fotografii din trecutul și prezentul localității.

       Dl. Marius Nițov, inspector de specialitatea Cultură din cadrul Primăriei Orașului Gătaia a făcut o succintă trecere prin timp, a orașului Gătaia sub diferite stăpâniri, dar și în cadrul României după Marea Unire din 1918.

      Au fost recompensați cu Diplome aniversare, profesori, primari, agenți economici, preoți. Între cei răsplătiți cu astfel de Diplome îi menționăm selectiv pe prof. univ. dr. Marcel Tolcea, prof. Herbert Weissmann, prof. Luminița Cimponeriu, prof. Ioan Seracin, edilii Janeta Sărăndan, Nicolae Moise, Iosif Șargan, actorul Cătălin Ursu, scriitorul Ioan Palici, patroni ai unor firme comerciale: Radu Curea, Ianko și Ioji Zifceak, preoții Călin Negrea (parohia Gătaia), Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia) și Valentin Bugariu (parohia Birda).

       Sărbătoarea a fost îmbogățită cu suite de jocuri realizate de formațiile ,,Florile Bârzavei” din Gătaia și Fialôčka din Butin. În încheiere cunoscutul interpret Tinu Vereșezan.