vineri, 8 septembrie 2023

Hramul bisericii parohiale din Birda

 

   La Praznicul Nașterii Maicii Domnului, comunitatea creștin-ortodoxă din parohia Birda, și-a cinstit ocrotitorul lăcașul și cult și totodată păzitorul comunității ortodoxe din comunitate.

            Programul liturgic a debutat în Ajun, cu slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) și a fost continuat în ziua prăznuirii cu Acatistul Nașterii Maicii Domnului, Sfințirea Apei, Sfânta Liturghie și Rânduiala Tăierii Colacului.

           Predica zilei a fost pregătită și susținută de P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul locului, care a scos în privește importanța preacinstirii Maicii Domnului, așa cum reiese din pericopa evanghelică citită (Luca 10, 38-42; 11, 27-28) și semnificația sărbătorii hramului pentru comunitatea bisericească locală.

           La momentul potrivit, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, mai mulți copii și tineri din parohie.

           De pregătirea hramului s-au ocupat nașii de anul acesta Fam. Ioan și Daniela Matei.

           După otpustul Sfintei Liturghii, preotul paroh a prezentat cel de-al 47 număr al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”. Realizat în 20 de pagini, cu rubrici permanente care oferă sub iscălitura unor profesori și preoți articole de popularizare culturală și religioasă.