duminică, 17 septembrie 2023

Festival Literar Internațional la Pădureni

 

   Între 15-17 septembrie, în organizarea Cenaclului Literar Lyra și al Primăriei Pădureni, din jud. Timiș s-a desfășurat în conducerea dr. Victor Constantin Măruțoiu cea de-a V-a ediție a Festivalului Literar Internațional ,,Seri Culturale la Pădureni”.

    Duminică a fost oficiată Utrenia și Sfânta Liturghie în biserica parohială, cu hramul ,,Sfântul Ioan Botezătorul”, de către P. C. Părinte Sebastian Andrei Petrescu, parohul locului. La Sfânta Liturghie a slujit și P. C. Părinte Valentin Bugariu de la parohia Birda care a susținut predica zilei despre semnificația și importanța virtuților teologice în practicarea vieții creștine.

    După otpustul Sfintei Liturghii, au fost răsplătiți cu Diplome participanții la această ediție a Festivalului de la Pădureni, poeți consacrați, tinere talente, sponsori. Cu acest prilej, preotul Valentin Bugariu a primit Premiul Cultural-Teologic ,,Preot Râta” pentru publicistica rurală, dar și pentru lucrările în volum ca autor principal, în colaborare, coordonator care tratează probleme de limbă, istorie și spiritualitate creștină.

    Au mai fost decernate următoarele premii: Premiul Literar Petru Arnăutu - Neil Mc Gregor - pentru volumul Femeile se citesc invers,  Editura Ecou Transilvan, 2022; Premiul Ion Bălu - Krisztian Kakasi;Premiul pentru Proză - Oana Vrânceanu; Premiul Special - Alin Marian Broscoi; Premiul pentru Proză - Iuliu-Marius Morariu - pentru volumul Părintele Savarion și alte năzdrăvănii literare, Editura Ecou Transilvan, 2022; Premiul Special - Pr. Cristian Muntean și Cosmin Neidoni - pentru volumul Farmecul discret al mirării, Editura Creator, Brașov, 2022.

   Juriul a fost compus din dr. Victor Constantin Măruțoiu, Dorin Ignuța, primar și Sebastian Petrescu, preot paroh. În alocuțiune, președintele Festivalului și-a exprimat bucuria organizării festivalului în biserică, leagănul culturii românești și a precizat faptul că Diplomele oferite participanților poartă numele unor vrednici înaintași din localitatea Pădureni, dar și din cuprinsul Banatului.