vineri, 1 septembrie 2023

Copiii și tinerii din parohia Birda la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Timișoara

 

   În perioada 31 august – 3 septembrie a fost programată la Timișoara, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși în organizarea Mitropoliei Banatului și a partenerilor: Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” și Universitatea de Științe ale Vieții ,,Regele Mihai” din Timișoara, cu participarea tinerilor invitați și voluntari din Patriarhia Română și din diaspora românească.

     În sprijinul acestei Întâlniri a Tinerilor la care sunt prezenți 3500 de participanți la care se adaugă invitații, organizatorii au pregătit diferite materiale de informare și promovare a evenimentului: Ghid ITO (92 p.) care cuprinde cuvintele de binecuvântare ale ierarhilor, un Dicționar selectiv al personalităților bănățene, un istoric al Catedralei Mitropolitane și al Vieții și minunilor Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, care a păstorit zece ani (1643-1653) la Timișoara (p. 55), Pelerin în ,,orașul florilor” cu principalele puncte de vizitare ș. a.. (broșura poate fi lecturată accesând link-ul: https://mitropolia-banatului.ro/33554432/wp-content/uploads/2023/08/GHID_ITO_2023.pdf), revista eparhială ,,Învierea” (iulie-august 2023, https://arhiva.mitropolia-banatului.ro/Invierea_iulie_august2023.pdf), site-ul:  https://www.ito2023timisoara.ro/).

         Deschiderea oficială a avut loc în 31 august, în Parcul Rozelor, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Ioan, a celorlalți ierarhi invitați, a oficialităților centrale și locale, cu participarea extraordinară a Coralei ,,Contrast” și a Corului Operei din Timișoara. În cadrul celorlalte zile tinerii vor fi prezenți la diferite activități: conferințe, slujbe bisericești, momente artistice, dialoguri, procesiuni etc..

       La deschiderea oficială a evenimentului a fost și un grup de 17 copii și tineri din parohia Birda și filia Sângeorge condus de preotul Valentin Bugariu și compus din: Boiangiu Andrei, Ciprian și Valerica; Bugariu Veronica; Fetti Viorica; Orășanu Alexandru; Pașca Cristina; Pinti Maria și Ovidiu; Suciu Daria, Florin, Iulia, Luca și Maria; Țibuleac Roberta și Weisz Markus.