joi, 15 februarie 2024

,,Bocșa Culturală”, nr. 123 / 2023

 

   Am primit cu bucurie cel din urmă număr al revistei ,,Bocșa Culturală”. Editată de către Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș-Severin și condusă de către bibliotecarul Gabriela Șerban, managerul instituției, publicația în 44 de pagini oferă știri culturale, evenimente, aniversări, comemorări, pagini de educație lingvistică, precum și literatură (poezie, proză, recenzii) ș. a..

       Evenimentul principal al acestui număr a fost cel dedicat Celei de-a III-a ediții a Film Festivalului din orașul Bocșa. Cronica acestui eveniment a fost realizată de d-na Gabriela Șerban, ,,Cartea și Filmul, vedete în orașul Bocșa!” (p. 1-3). Desfășurat pe parcursul a două zile (22-24 septembrie 2023), Festivalul a oferit publicului o triplă aniversare a regizorului Ioan Cărmăzan cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, criticului literar la 80 de ani de viață și a actorului Valentin Teodosiu la împlinirea a 70 de ani.

         Au fost lansate mai multe volume între care amintim cel semnat de prof. Liliana Ferciug, Condeierii bănățeni. Tipărită la prestigioasa editură a Universității de Vest din Timișoara, cartea rezumă disertația doctorală realizată sub îndrumarea prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu. În partea a doua a primei zile, cei prezenți au putut viziona un film din zilele noastre, ,,Nuntă mută” (2008), în regia lui Horațiu Mălăele și cu participarea într-un rol principal a actorului Valentin Teodosiu.

         În a doua zi a Festivalului au fost sărbătoriți 70 de ani de bibliotecă publică la Bocșa. Directorul instituției a realizat cu acest prilej o frumoasă monografie Oameni, locuri, fapte din Bocșa de ieri și de azi, cu o prefață a criticului literar Gheorghe Jurma din Reșița.

        Rubrica ,,Evenimente” consemnează prin pana d-nei Gabriela Șerban apariția unui nou volum al creaților elevilor botezat sugestiv Gânduri către Dumnezeu și lansat în biserica ortodoxă din Bocșa Română, un concert de pian a artistei japoneze Natsumi Kubayama, sau al Simpozionului dedicat enciclopedistului locului, Corneliu Diaconovici la împlinirea a 100 de ani de la înveșnicire.

       Prof. dr. Mihai Vișan semnează un interesant documentar dedicat lui Diaconovici, cu titlul ,,Corneliu Diaconovici – Un destin aplicat managementului  cultural și instituțional” și Gabriela Șerban cu evocarea ,,Petru Encoveti Oance zis Tata Oancea. 50 de ani de la plecarea în veșnicie”, încheie acest număr doldora de popasuri culturale.

          Felicitări editorului, autorilor și colaboratorilor care ne oferă petice din propriile suflete, fapte și momente din dezvoltarea culturală a localității de pe Bârzavă.

          Revista poate fi consultată sau împrumutată de la biblioteca orășenească.