duminică, 18 februarie 2024

,,Glasul Voislovei”, nr. 30 / 2023

 

   Prin intermediul poștei electronice am primit cel mai nou număr al revistei ,,Glasul Voislovei”. Redactat de ec. Petru Opruț, publicația oferă celor interesați pagini de cultură românească de pe Valea Bistrei.

   În concordanță cu tematica Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, Petru Opruț propune un ,,Editorial” interesant prin temă și abordare ,,Cantorii Parohiei Ortodoxe din Voislova” (p. 1-2), în care autorul vorbește despre Școala de Cântăreți din Caransebeș, despre cântăreții de strană și Voislova, dar și de importanța muzicii bisericești în oficierea slujbelor religioase.

   Juristul Firuț Mihuța ne prezintă un bilanț de sfârșit de an al Corului ,,Grănicerii Bistrei”. Un an plin de evenimente la care a participat Corul, în Caransebeș, Poiana Mărurului ori Voislova.

            Pagini deosebit de importante pentru cultura sătească sunt cele legate de obiceiurile satului illustrate de Nicolae Andrei în materialul: ,,Ritualuri legate de plecarea la război. Ritualuri pierdute” și cultivarea colindului ,,Colind – Moș Crăciun” pe muzica prof. univ. dr. Dumitru Jompan.

        Din cuprins am reținut trei evocări iscălite de preotul Romulus Frâncu, ,,Preotul George Ivănescu (1831-1902)”, prof. univ. dr. Constantin Falcă, ,,Dr. Ion Țeicu” și prof. Avram Boța, ,,Valea Bistrei și Marea Unire. 105 ani de la înfăptuirea visului national”.

       Tot în acest sumar se pot regăsi și articole cu conținut istoric și juridic.

     Închei prezentarea cu câteva versuri ale poetului Toma Sfetcu, pe care ni le-a lăsat la finalul unui articol:

,, Mi-e dor de satul meu bătrân, de casa

din pământ bătut, miros de iarbă şi de fân,

de tot ce-a fost şi ce-a trecut”.

     Felicitări redactorilor și autorilor și răbdare cititorilor în frumoasa trudă de a descoperi fapte mari realizate în satul bănățean de ieri și de astăzi.