luni, 12 februarie 2024

Preotul Marian Petrescu (1960-2024)

 

Începutul anului 2024 a adus cu el o veste tristă. Din depărtări am fost înștiințați că părintele Marian Petrescu slujitor al bisericii din Birda și a filiei Sângeorge a trecut la Domnul (†4 ianuarie).

Născut într-o familie de buni creștini în satul Teiu, din județul Dolj în 27 decembrie 1960, părintele Marian Petrescu a urmat cursurile Școlii Generale din localitate unde a absolvit cursurile primare și gimnaziale, apoi a urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova (primii trei ani) și pe cele ale Seminarului Teologic din Cluj-Napoca (ultimii doi ani).

După absolvirea școlii teologice s-a căsătorit cu tânăra Marinela Țăranu din comuna Jebel, Dumnezeu binecuvântându-i cu un fiu, Sebastian Andrei, care după studii teologice a fost hirotonit preot, slujind Sfântul Altar și credincioșii încredințați spre păstorire.

Tânărul absolvent a primit Taina Hirotoniei din mâinile Înaltpreasfințitului Nicolae Corneanu al Banatului care l-a consacrat diacon în 12 septembrie și preot în 15 septembrie 1986 pentru parohia Cerna din protopopiatul Deta. După doi ani de păstorire prin transfer a slujit în parohia Milcoveni din protopopiatul Oravița.

În primul an de după Revoluția din 1989, preotul Marian Petrescu a fost numit paroh la biserica din Birda din protopopiatul Deta. Euforia libertății s-a manifestat și în spațiul eclezial, au fost ani de speranțe, în care preotul a putut ieși din biserică, în slujba păstoriților, astfel și părintele Petrescu a fost profesor de Religie la Școala Generală din Birda. În parohie a pus bazele celui de-al doilea cor al parohiei, după cel din perioada interbelică. Ca noutate, Taina Sfântului Maslu a fost oficiată în parcul bisericii dând posibilitatea credincioșilor să participe în număr mai mare la această slujbă bisericească. Arhiva parohială păstrează un caiet de Cateheze din care se poate observa grija păstorului în pregătirea cuvântărilor menite îmbogățirii cunoștințelor religioase.

După emigrarea în Statele Unite ale Americii, preotul Marian Petrescu a slujit în mai multe parohii românești din Diaspora din America. În locuința personală la loc de cinste au fost găsite cărți de rugăciune și cult, veșminte și alte obiecte liturgice. De aducerea în țară și apoi de slujba înmormântării săvârșită în 12 februarie s-a ocupat părintele Sebastian Andrei Petrescu.

Un filosof francez afirma: ,,Amintirea e singurul paradis din care nu putem fi alungați” și nu-l putem contrazice. Bunii credincioși din Birda au anunțat la un mare praznic creștin vestea plecării la Domnul a păstorului de odinioară, iar câteva date din activitatea pastorală au fost mărturisite de aceiași enoriași. Clopotele bisericilor și rugăciunile de pomenire l-au însoțit pe parohul de ieri în drumul spre Dumnezeu.

 

Dumnezeu să-l odihnească cu drepții!