joi, 29 februarie 2024

Simpozionul Internațional ,,Prețuiește viața”

 

   În organizarea Școlii Gimnaziale Săcălaz, din județul Timiș s-a desfășurat joi, 29 februarie 2024, cea de-a VI-a ediție a Simpozionului ,,Prețuiește viața”, în sistem hibrid (fizic și virtual). În cuvântul de bun venit al prof. Manuela Matits, directorul Școlii din Săcălaz a  fost prezentat Simpozionul, participanții, 110 elevi și 130 profesori din 13 județe din țară și din trei țări: Serbia, Ungaria și Grecia.

    Echipa organizatoare a Simpozionului formată din Prof. Manuela Matits, Prof. Argentina Brănescu, Prof. Tatiana Popa, Prof. Ramona Onofrei, Prof. Cristian Laza și Prof. Corina Ardelean au structurat lucrările Simpozionului în opt secțiuni: Literatura; Științele; Artele; Muzica; Sporturile; Psihologia; Religiile și Tehnologiile vieții.

     În această ediție au fost pregătite și susținute comunicări interdisciplinare. De la Școala din Sutjeska (Sărcia, Serbia), prof. Marica Meljanak a prezentat tema ,,Diabetul la copii”, în care sub forma unui material power-point a ilustrat cauzele, tipurile și formele de manifestare ale bolii.

  Publiciștii Gheorghe Blejușcă și Ștefan Tomoioagă din Săcălaz au adus în cadrul lucrărilor Simpozionului două intervenții legate de istoria localității Săcălaz, a Școlii și a revistei ,,Foia Săcălazului”, o cronică a așezării de lângă Timișoara. Tot de la Săcălaz a avut o intervenție și prof. Corneliu Corcheș.

  Prof. Loredana Bărbulescu (Pucioasa, Dâmbovița) a prezentat o comunicare despre ,,Personajul Poveștilor”, cu referire la povestea Nucii lăudăroși (de V. Colin).

    Preotul dr. Valentin Bugariu de la parohia Birda a susținut tema: ,,Eminescu și boala”, în care a vorbit de suferințele poetului național din ultimii ani de viață petrecuți în sanatoriile Bisericii de la Mănăstirea Neamț și Mărcuța. În partea a doua a comunicării, vorbitorul a prezentat principalele instituții filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române din trecut.

  Prof. dr. Liliana Valentina Porojan (Liceul Grigorie Moisil, Timișoara) a vorbit despre ,,Repere culturale în excursia școlară”, cu aplicare asupra orașului turistic Băile Herculane, locul de promenadă al personalităților europene și românești din veacurile trecute. Ineditul comunicării pe lângă informațiile mitologice și culturale l-a constituit valsul ,, Souvenir de Herkulesbad” compus de compozitorul Jakob Pazeller (1869-1957), cu inspirație a așezării de pe Cerna.

     Elevii Bogdan Crișan și Sergiu Vlad Rona, pregătiți de prof. Liliana Valentina Porojan au prezentat o dramatizare a romanului Ion de Liviu Rebreanu.

   Prof. Lavinia Adam (Colegiul ,,Carmen Sylva, Timișoara) a susținut tema: ,,Reguli de igienă și modalități de prevenire a bolilor infecțioase”; prof. Manuela Matits, ,,Muzica în procesul educativ” și prof. Argentina Brănescu, ,,Filaret Barbu”, un medalion al compozitorului din volumul Partitura unei vieți (1976).

  Au mai avut intervenții: Prof. Insp. Codruța Posea, prof. Cosmina Preda (Liceul Gr. Moisil, Timișoara), prof. Ionel Petrea (Făget, Timiș), prof. Aurora Solomon (CCD, Târgoviște), prof. Tiberiu Boca (Bistra, jud. Alba), prof. Eugen Prisecian (Școala Gimnazială, nr. 12, Timișoara).