luni, 30 mai 2016

Conferința preoțească în protopopiatul Deta

Luni, 30 mai 2016 a avut loc la sediul Protopopiatului Ortodox Deta cea dintâi conferință preoțească pe anul 2016. Conferința a fost precedată de slujba de Te-Deum oficiată de C. Păr. Dragan Giorgiev de la parohia Ferendia, Vasile Cheregi de la parohia Jebel și Călin Negrea de la parohia Gătaia.
            La finalul slujbei, părintele Dragan Giorgiev a susținut predica la Duminica a VI după Paști (Vindecarea orbului din naștere). În atmosfera ce încredere, lumină și bucurie pascală Hristos săvârșește această minune, împlinind acolo unde lipsește și dăruind acolo unde nu este. Și prin această minune, bolnavul este încredințat de puterea taumaturgică a lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu aprecia părintele.
            Conferința preoțească cu tema ,,Anul Omagial al tineretului creștin ortodox” a fost susținută de C. Păr. Călin Negrea în sala de ședințe a Protopopiatului. Din partea Centrului Eparhial a fost prezent Preasfințitul Părinte Paisie, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. În debutul întrunirii P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul locului a rostit un cuvânt de bun venit celor prezenți, anunțând totodată tema acestei întâlniri.
            În cuprinsul conferinței, C. Păr. Călin Negrea a scos în relief fundamente ale educației religioase din cele două izvoare ale Revelației: Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție. Cuvântul vorbitorului s-a extins asupra formării tinerilor, a existenței crizei religioase dar și modelul de creștere duhovnicească din familie, Biserică și Școală.
            Ca model de educație se oferă consilierea și nu supravegherea, impunerea unui adevăr la care mintea și sufletul celui căruia i se adresează nu îl simte demn de urmat. Ca modalitate practică de educație religioasă este dat ca exemplu: Pelerinajul de Florii realizat prin înfrățirea a trei parohii: Gătaia, Sculea și Colonia Gătaia și sfârșit prin slujirea Vecerniei unită cu Litia.
          
  Pe marginea referatului au luat cuvântul mai mulți preoți care au accentuat câteva note ale educației religioase realizată prin intermediul cântării bisericești, a inițierii catehetice a copilului prin intermediul slujbelor bisericești, a colindelor de Crăciun, a serbării Floriilor (pr. Emilian Păcurar, parohia Ghilad); existența corului, a intonării stărilor Prohodului Domnului (pr. Florin Groza, parohia Jebel); activitatea cu tinerii realizată prin intermediul unor acorduri de parteneriat încheiate cu Școala, realizarea unor lecții demonstrative la care fixarea cunoștiințelor să fie făcută de beneficiarii acesteia (pr. Ciprian Ene, parohia Cebza). Tot cu acest prilej vorbitorul a expus proiectul ,,Oscar și Tanti Roz”, o piesă dramatică la care au luat parte 150 de copii. Scopul aceste reprezentării a fost strângerea unor sume de bani pentru achiziționarea medicamentelor pentru copiii aflați la Clinica de Oncologie din Timișoara.


            Tot în cadrul acestei conferințe în partea a doua s-au discutat și alte probleme cum ar fi: celebrarea hramului bisericii, analizarea unor proiecte educative și filantropice realizate de parohie ș. a..