marți, 10 mai 2016

Simpozion Internațional de Teologie la Caransebeș

În Săptămâna 8 mai-15 mai se desfășoară în Episcopia Caransebeșului manifestarea religis-cultară Zilele Credinței și Culturii. Ediția a X-a cu tematica: Anul Omagial a tineretului ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești din Patriarhia Română. Tema secundară a fost: Slujire și educație. 130 de ani de la prima apariție a periodicului bisericesc ,,Foaia Diecezană”.  Manifestarea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, duminică, 8 mai cu prilejul sărbătoririi hramului Catedralei episcopale ,,Învierea Domnului” din municipiu. 
Zilele de luni și marți, 9-10 mai au fost dedicate Simpozionului Internațional cu cele două secțiuni: Teologie și Istorie bisericească. La această sesune de comunicări au suținut referate: ierarhi ai Bisericii ortodoxe, profesori de teologie, profesori universitari, profesori de religie, istorici și cercetători, consilieri eparhiali și preoți.
Șirul comunicărilor a fost deschis de Înaltpreasfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului, cu tema ,,Învățătorul, modelul jertfei, iertării și iubirii”. Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului a conferențiat despre ,,Istoria Bisericii ilustrată în paginile ‹‹Foii Diecezane›› (1886-1890)”. 
În prima zi, au fost lansate trei volume imprimate în Editura Episcopiei Caransebeșului. Dintre aceste elaborate amintim pe cea realizată de prof. dr. Vasile Pistolea, Studii și eseuri de literatură și cultură tradițională. Tot acum a fost vernisată o expoziție fotografică-documentară ,,Foaia Diecezană - 130 de ani de presă bisericească în Banat”.
Din partea parohiei Birda a participat la sesiunea de comunicări din ziua de marți, 10 martie la secțiunea Teologie, preotul dr. Valentin Bugariu cu tema: ,,Sfântul din imediata noastră apropiere: Iosif cel Nou de la Partoș”.
Zilele Credinței și Culturii vor fi încheiate cu un Festival Coral de Muzică Religioasă și un Festival de poezie în grai bănățean ,,Credință și lumină”.