sâmbătă, 28 mai 2016

Forumul publiciștilor bănățeni, ediția a VI-a

Sâmbătă, 28 mai 2016 a avut loc la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara cu începere de la orele 930 două evenimente în organizarea Muzeului din Timișoara, a VI-a ediție a forumului Asocieației Publiciștilor Presei Rurale din Banat și întâlnirea anuală a monografiștilor bănățeni.
            În debutul întâlnirii Dl. Dan Radosav, managerul Muzeului Satului a rostit un cuvânt de bun venit aratând și cu această dată disponibilitatea personală de a sprijini activitatea pe mai departe a publiciștilor bănățeni.
            Președintele Asociației, Dl. prof. Ioan Traia a propus următoarea ordine de zi: în prima parte a întâlnirii destinată Forumului a propus ca ordine de zi: alegeri pentru Consiliul de Conducere al Asociației, decernarea ,,Premiului ,,Pavel Filip și Aurel Turcuș” unor ostenitori din lumea presei rurale, schimburi culturale. Cu acest prilej a menționat prezența în rândurile membrilor Asociației a Dl. Marcel Sămânță, ziarist la cotidianul ,,Renașterea bănățeană”.
            În calitate de moderator al întâlnirii a fost ales Dl. prof. Gheorghe Rancu, vicepreședintele Asociației care a dat cuvântul unui oaspete de seamă Dl. Dr. Doru Sinaci, managerul Centrului de Cultură Arad. Cu acest prilej, vorbitorul a amintit tuturor că acum s-a început demararea unei noi inițiative și anume: constituirea Asociației Muzeelor Rurale din Banat-Crișana.
            Același moderator a dat cuvântul dl. Ioan Traia care întru-un scurt discurs a prezentat situația Asociației în mandatul avut și anume: la 10 aprilie 2008 s-a constituit Asociația condusă de dl. Vasile Todi, apoi de părintele Vasile Suciu, pentru ca din 2013 până în 2016 să fie condusă de prof. Ioan Traia. În acest mandat s-au desfășurat mai multe activități: întâlniri de lucru ale publiciștilor, ședințe de constituire, forumuri, lansări de carte, serbarea unor reviste cu prilejul împlinirii unui număr de ani ș. a.
            Dl. Ec. Petru Opruț, trezorierul Asociației a dat citire situației financiare după care în prezent Asociația a înregistrat din cotizațiile benevole anuale ale membrilor suma de 3.570 lei, cheltuieli: 1.255, 04 lei și un sold efectiv de  2.314,96 lei.
           
Prof. Gh. Rancu a condus pe mai departe ședința de alegeri pentru un nou mandat A Colegiului de Conducere. Pentru a se putea realiza acest lucru, au fost aleși doi oameni de încredere în persoana: prof. Gheorghe Lungu și ec. Petru Opruț care au verificat dacă în sală sunt prezenți membrii statutar pentru a lua hotărâri valide și mai apoi au numărat voturile exprimate liber prin ridicarea mâinii.
            Pentru un nou mandat a fost ales ca președinte Dl. prof. Ioan Traia în unanimitate, 26 voturi pentru, 0 împotrivă și 1 abținere. Noul președinte a propus echipa pentru Consiliul de Conducere al Asociației: prof. Ioan Traia (președinte), Gh. Rancu și Gh. Blejușcă (vicepreședinți), cel din urmă și cu atribuții de secretar, ec. Viorel Jiva (trezorier), prof. Gh. Lungu și pr. Valentin Bugariu (membrii). Comisia ce cenzori a fost formată din Dl. Toma Sfetcu și Dl. Toma Nicolae.
            La categoria Diverse s-au fost făcute mai multe anunțuri și proiecte de viitor după cum urmează: Dr. Doru Sinaci a amintit că din partea Asociației va fi amplasată la Budapesta o placă comemorativă care amintește de debutul poetului Mihai Eminescu la revista ,,Familia”.
            Dl. Sever Lazăr a sponsorizat noile insigne pentru membrii Asociației. Dl. Gh. Blejușcă și Ionescu au vorbit de realizarea unui volum de prezentare a gazetelor sătești din Banat, iar ziaristul Nicolae Toma s-a oferit că va redacta și tehnoredacta materialul pentru tipar.
            Prof. Gh. Rancu a vorbit de două mari realizări ale scrisului almăjan: apariția revistei ,,Românii din Timoc”, editată la Șopotu Vechi și premierea revistei ,,Almăjul” de Consiliul Județean Caraș-Severin.
            Partea a doua a reprezentat-o premierile. Cu această ocazie au fost recompensați pentru activitatea publicistică: prof. Ion Murariu (Giroc), prof. Gh. Rancu (Șopotu Vechi) și Ștefan Tomoiagă (Sălălaz).
            Pentru fiecare dintre cei laureați a fost rostit un Laudatio. Prof. Octavian Gruița a vorbit despre prof. Ion Murariu, ca inițiator al cuvântului scris la Giroc: autor de volume de cultură, cărți de lingvistică, editor de literatură locală, de albume de artă, monograf al localității dar și redactorul coordonator al revistei ,,Lumina satului” care a apărut la Giroc timp de 17 ani.
           
Ca răspuns prof. Ion Murariu a mulțumit pentru premiul acordat, amintind de cei doi mentori ai săi: învățătorul Ion Dumitru și Profesorul G. I. Tohăneanu în cei 60 de ani de activitate scriitoricească.
            Prof. Pavel Panduru a vorbit despre calitățile intelectuale și umane ale confratelui de catedră, prof. Gh. Rancu ,,omul măreț, fire complexă, cu pasiune și simț de răspundere pentru cultura locului”.
            Dl. Gheorghe Blejușcă amintește doar câteva din meritele colegului de redacție, de monografiere a satului: Dl. Ștefan Tomoioagă merită acest premiu pentru inițierea legăturilor de prietenie cu românii torăceni cei plecați odinioară din vatra Săcălazului. O a doua inițiativă a reprezentat-o înființarea în 1995 a publicației ,,Foaia Săcălazului”, a redactării Monografiei Săcălazului în trei ediții succesive și nu în ultimul rând a contribuției la instituirea Zilelor Săcălazului (2007) și a Asociației Culturale ,,Armonia” din localitate.

            Partea a doua a fost destinată întâlnirii monografiștilor bănățeni care au amintit de câteva lucrări apărute: Teș, Putna (Caraș-Severin), Petru Opruș, Biserica Ortodoxă din Valea Bistrei, Ed. David Press Print, TImișoara, 2016, prof. Mihai Vladia a amintit în acest sens de mai multe monografii apărute și închinată: Rudăria (astăzi Eftimie Murgu, Caraș-Severin), unor personalități etc. Prof. Gheorghe Moldovan a prezentat 4 monografii închinate învățământului special de la Timișoara, a literaturii de specialitate ș. a.
            Dl. Dan Buruleanu a prezentat două noi albume monografice închinate Ciacovei și Bucovățului (de Făget).
            Prof. Cornel Vințan a pomenit de apariția în curând a Monografia Tolvădiei (astăzi Liveziile, Timiș)
            Prof, Ioan Traia a vorbit de noua carte închinată așezării Groși și realizată împreună cu muzeograful Cătălin Balaci, 165 p..
           
Cu acest prilej, preotul Valentin Bugariu a prezentat un studiu monografic închinat vieții și slujirii Sfântului Iosif, ocrotitorul Banatului. Cartea a apărut în anul omagierii a 60 de ani de la canonizare și cuprinde: o biografie a Sfântului, texte transliterate ale vieții acestuia, Slujba, Acatistul și câteva iconane. Volumul reprezintă primul număr al ,,Colecției Arhanghelul” editată ca însoțitoare a revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda.
            Întâlnirea a fost încheiată cu tradiționala agapă.

            Cu acest prilej mulțumiri se cuvin organizatorilor, celor participanți care fiecare au adus vești ,,înscrise” din localitatea unde activează.