marți, 31 mai 2016

,,Sfeșnicul”, an VII (2016), nr. 1 (mai)

A apărut cel dintâi număr al revistei semestriale a Parohiei Ortodoxe și a Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII din Mașloc, jud. Timiș, 38 p.).
            Din cuprinsul acestui număr am remarcat o diversitate a materialelor tipărite de profesorii Școlii din Mașloc, elevii care au publicat poezii, scurte articole și desene. Am remarcat articolul ,,Integrarea elevilor cu CES în școlile de masă în județul Timiș” (p. 3-5) iscălit de Prof. Aura Codruța Danielescu, inspector școlar general de la Inspectoratul Școlar Timiș.
            Între materiale publicate în acest număr am remarcat mai multe articole cu tematică religioasă. Prof. Maria Pavlovici Pătruț semnează articolul ,,Datinile sârbești pascale”. În cadrul acestuia se face vorbire de mâțișorii de Florii, sfințiți la Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim. Aceștia sunt păstrați de credincioșii pravoslavnici ca leac pentru dureri de gât, friguri, amețeli, când oamenii înghit câte unul pentru a se vindeca. (p. 8) și strigatul peste sat în seara dinspre Joia Mare, o cronică a așezării.
            Părintele Prof. Dr. Iliia Pavlovici Pătruț a realizat pentru acest prilej un medalion biografic ,,Preotul Svetozar Naidin”. Părintele Protopop Naidin s-a născut la Liubcova, jud. Caraș-Severin la 2 oct. 1914. A urmat cursurile Seminarului Teologic ,,Sf. Sava” din Carloviț apoi pe cele ale Facultății de Teologie din Belgrad (neterminate din pricina celui de al doilea război mondial) și ale Institutului Teologic din Sibiu (abs. 1957). Din timpul studiilor a legat o prietenie cu Părintele Dr. Milan Șesan, profesor de Istoria Bisericească Universală la Școala de aici. A fost preot la Belobreșca, în 1945 administrator protopopesc la Socol, Gelu și Arad-Gai unde a slujit 30 de ani (1956-1985). S-a remarcat ca un bun predicator, om iubitor de carte. A lăsat în manuscris mai multe predici. S-a stins din viață la 28 oct. 1985 și a fost prohodit în cimitirul parohiei Mehala din Timișoara.

            Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!