duminică, 15 mai 2016

,,Foaia Diecezană” - 130 de presă bisericească în Banat

Anul acesta Episcopia Caransebeșului aniversează 130 de presă bisericească în Banat. Periodicul de cultură și spiritualitate al Eparhiei împlinește o vârstă venerabilă în ceea ce privește vechimea și valoarea unei gazete bisericești în teritoriul dintre Mureș și Dunăre. Preasfințitul Episcop Visarion al Tulcii cu acest prilej festiv mărturisește următoarele: ,,Ceea ce a însemnat ‹‹Telegraful Român›› de la Sibiu întemeiat de Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna în 1853 pentru Ardeal, același lucru a însemnat ‹‹Foaia Diecezană›› de la Caransebeș pentru Banat”. (,,‹‹Foaia Diecezană››-la ceas aniversar”).
            Pentru a marca acest popas sărbătoresc redacția de astăzi a revistei compusă din: P.S. Lucian, Episcopul Caransebeșului (președinte), Pr. Alin Câmpean, Pr. Daniel Alic (coordonatori), Pr. prof. dr. Sorin Cosma, Arhim. prof. Constantin Timiș, Prof. Constantin Brătescu, Prof. Maria Frențiu, Protos. Casian Rușeț, Pr. Mihai Cătălin Ciucur, Diac. Lucian Bot, Diac. Darius Herea (membri) a reușit să imprime un număr omagial nr. 4 (254), aprilie 2016 care să cuprindă mesaje de felicitate iscălite de ierarhi, redactori, colaboratori și cititori ai acesteia.
            Deschiderea acestora este facilitată de mesajul primului număr din 1886 mai actual astăzi ca niciodată: ,,…‹‹Foaia Diecesană›› a luat această sarcină asupra sa, având scop de a mijloci o comunicațiune intelectuală mai vie între organele diecesei, cât și între toți iubitorii de înaintarea binelui Bisericii și a școlii noastre. […] Această foaie va cuprinde și o parte menită studiului științific și literar, care ținând seama de împrejurările noastre culturale, va stărui să lumineze oamenii noștri, îndeosebi pe preoți, învățători și cărturarii poporului, îndreptând, întregind și sporindu-le treptat cunoștiințele neapărat de lipsă pentru zilnica loc ocupațiune”. (An I, nr. 1 din 5 ̸ 17 ianuarie, p. 1-2).
            Parte din aceste mesaje amintesc de trecutul foii biseicești, școlare, economice și literare. Înaltpreasfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului vorbește pe larg despre primirea de către episcopul Ioan Popasu a primului număr, despre misiunea gazetei și amintește cu acest prilej pe primii ostenitori ai publicației. Autorul acestor rânduri relatează momentul ivirii acesteia: ,,Nemuritorul episcop restaurator, în acea sâmbătă seară din preajma Botezului Domnului al anului 1886 –scria Cornel Corneanu–, invitase la reședința episcopească pe toți demnitarii eclesiastici și pe funcționarii și profesorii săi. Când Ioan Bartolomeiu apăru cu primul exemplar urale nesfârșite cutremurară istorica reședință. Iar vlădica, cel nins de bătrânețe și de griji, cu lacrimi în ochi se înalță și începu să citească cu glas tare coloană după coloană și nu se poate opri până nu termină toate paginile […]. Căzând în genunchi, mulțumi Domnului că i-a ajutat să desăvârșească și acest deziderat al său […] Îmbrățișează apoi pe toți colaboratorii săi”. (,,‹‹Foaia Diecezană›› împlinește 50 de ani”, în F. D., nr. 1 ̸ 1935, p. 5).
            Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului scoate în relief importanța națională a publicației în timpul regimului dualist când românii au fost supuși unei politici de deznaționalizare prin intermediul limbii maghiare obligatorie în toate instituțiile statului. Tot un articol comemorativ este realizat de protopopul dr. Vasile Petrica, redactor responsabil al publicației de la reactivarea revistei (1995). Autorul, amintește de cele trei perioade distincte ale Foii: 1886-1919; 1918-1949 și 1995 – prezent. Pentru cunoașterea revistei a coordonat un volum intitulat: Un crâmpei de istorie: ,,Foaia Diecezană” 1886-1949, Editura Tim, Reșița, 2006, 146 p..

            Despre misiunea de astăzi, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române mărturisește: ,,…Astăzi, într-o lume de secularizare și delăsare spirituală privind cunoașterea valorilor credinței creștine ortodoxe ‹‹Foaia Diecezană›› lucrează pentru a transmite către societatea românească lumina credinței și a vieții spirituale creștine ca factor de speranță și de comuniune în societate”. (,,Lumină și oglindă a vieții unei eparhii”).