vineri, 21 septembrie 2018

100 de ani de la Marea Unire. Imaginea românilor în filmul pentru copii


 În Anul Centenarului Marii Uniri a fost organizată o activitate interjudețeană cu tema: ,,Imaginea românilor în filmul pentru copii” (17-21 septembrie) în Școala Gimnazială din Birda, structura Sîngeorge și Școala Gimnazială ,,Ioan Ciucurel” din localitatea Șoșdea, jud. Caraș-Severin.
   Au participat la această activitate: 16 preșcolari și 23 de elevi de la Școala Primară Sîngeorge (coord. Prof. Ștefania Cercega, Prof. Maria Dârpeș), 30 elevi ciclul primar la Șoșdea (coord. Prof. Bianca Bădiță, Prof. Floarea Rodica Sturza) și 59 de copii din ciclul gimnazial la Birda (coord. Prof. Sorina Onița, Prof. Doru Popa, Prof. Germer Hilde, Prof. Mihaela Coman și Prof. Mădălina Ianin).
     Activitatea a fost realizată de Parohia Ortodoxă din Birda împreună cu școlile sus menționate și cu Parohia Ortodoxă Șoșdea (Preot Sorin Belu, paroh), iar popularizarea acțiunii s-a făcut prin realizarea unui afiș, prezentarea cărților și afișelor filmelor.

     Inițiatorul demersului a fost părintele Valentin Bugariu care a expus la fiecare proiecție de film despre importanța mesajului transmis prin carte și film despre factorii unității românilor din toate provinciile locuite de aceștia: limba, credința creștin-ortodoxă și tradițiile care formează tezaurul spiritualității românești. Cu fiecare ocazie a fost proiectat un film care a fost prezentat și apoi la final s-au accentuat elementele spirituale comune ale românilor. Au fost vizionate filmele ,,De-aș fi Harap Alb” (1965) și ,,Amintiri din copilărie” (1964) la școlile din Sîngeorge și Birda. Opera literară a lui Ion Creangă a beneficiat în cursul timpului de cele mai multe ecranizări, cele două filme vizionate au la bază basmul Povestea lui Harap-Alb și Amintiri din Copilărie. De la primele secvențe copiii au  recunoscut operele întărind astfel aprecierea criticii literare: ,,Noi nu mai citim de mult Amintirile din copilărie cum citim de obicei operele literare. Textul lor îl știm pe dinafară; nu-l putem neapărat reproduce, dar îl recunoaștem; e destul să citim primele cuvinte, pentru ca restul să vină de la sine” (Nicolae Manolescu).
           
  Cele două lucrări ale marelui humuleștean oferă prin textul ecranizat și personaje un univers al satului românesc însuflețit de oameni vioi, inteligenți, harnici, iubitori de sat și casa părintească, de frați și lumea satului cu basmele, cântecele și proverbele ei. Sunt cu acest prilej portretizați educatorii satului – preoții Ioan și Isaia Duhu. Aici apar elementele lumii rurale: iarmarocul, claca, școala, gospodăria, sărbătorile, hora, tradițiile, obiceiurile, zicătorile, poeziile, portul și tehnica rurala aceeași la toți săteni români.
    La Școala din Șoșdea a fost proiectat filmul ,,Dumbrava minunată” (1980) realizat după basmul omonim (1926) al lui Mihail Sadoveanu. Filmul distins cu Premiul I pentru cel mai bun basm cinematografic la Moscova (1981) reușește transpună pe ecran basmul copilăriei care prezintă această lume inefabilă a unei vârste fericite (Gheorghe Mitrache). De astă dată locul fericit este pentru Lizuca și Patrocle casa bunicilor din satul tradițional ferit de civilizația orașului. Mihail Sadoveanu accentuează o altă valoare a românului și anume înfrățirea cu natura, ținutul locuit de români se oferă băștinașilor ca sprijin în încercărle vieții.
 Prin operele literare ecranizate s-au oferit elevilor elemente ale unității românilor dintotdeauna surprise de autori născuți la sat sau cel mult în micul târg de la sfârșitul veacului al XIX-lea.