miercuri, 5 septembrie 2018

,,Vatră nouă”, nr. 215 / 2018


          A apărut numărul pe septembrie al revistei comunității locale din Giarmata Vii prin grija P. On. Părinte Vasile D. Suciu, parohul bisericii ortodoxe ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitate.
            Și acest număr este închinat evenimentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Pe lângă ,,Editorial(ul)” ,,Centenarul făuririi României Mari” iscălit de prof. univ. Vasile Dudaș și Acad. Păun Ion Otiman ajuns la cea de-a IV-a secvență, prof. univ. dr. Aurel Lăzureanu în rubrica ,,Gânduri de suflet” semnează un captivant apel-manifest: ,,Dragostea de Țară în anul Centenarului” din care aflăm: ,,…Sentimentul de apartenență, credință față de patria de obârșie, de ținutul natal, de ținutul natal, nu este deloc o invenție românească, pentru că el este propriu tuturor popoarelor sedentare, care și-au făurit propria devenire într-un spațiu geografic cu care s-au identificat” (p. 5).
            Tot din bogatul sumar în care se regăsesc: articole de popularizare, curiozități, pagini închinate șahului, cronica parohială ș.a. am identificat câteva din reușitele comunității parohiale de aici strunită în cel mai bun sens al cuvântului de P. On. Părinte Vasile D. Suciu. Noi lucrări capitale la exteriorul bisericii pentru care s-a primit de la Consiliul Local al Comunei Ghiroda, suma de 64.000 lei, lucrările ridicându-se la suma de 79.589,68 lei (,,Scrisoare de mulțumire”, p. 1), organizarea Rugii satului Giarmata Vii (p. 9) și oficierea ,,Prohodului Maicii Domnului”. ,,Prohodul Maicii Domnului – afirmă părintele Vasile D. Suciu – este o rugăciune plină de evlavie, intrată în cultul Bisericii noastre, creînd un paralelism între momentul Răstignirii și Învierii Domnului și ridicarea la ceruri a Născătoarei de Dumnezeu”. An de an am fost sufletește prezent la această slujbă săvârșită cu atâta credință de părintele Suciu la Giarmata Vii, prin intermediul revistei ,,Vatră nouă”. Această slujire de la Giarmata Vii a Prohodului Maicii Domnului a fost și pentru mine un model. Pornind de aici, în fiecare an, în biserica soră a celei de la Giarmata Vii și anume cea din Birda se oficiază an de an această slujbă închinată momentului prohodirii Maicii lui Dumnezeu.
            Revista poate fi consultată pe site-ul: http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/vatra_noua_215.pdf.