duminică, 30 septembrie 2018

Pomenirea Mitropolitului Nicolae în parohia Birda


            Duminică, 30 septembrie a fost oficiată Utrenia urmată de Sfânta Liturghie. La momentul potrivit au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți copii.
            A fost totodată oficiată și o slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul și Mitropolitul Nicolae Corneanu (1962-2014) care a trecut la cele veșnice acum 4 ani în 28 septembrie. În cuvântul de învățătură cu tema ,,Mitropolitul Nicolae Corneanu în primii 15 ani de arhipăstorire”, pregătit de P. C. Părinte Valentin Bugariu a fost scoasă în priveliște contribuția Înaltului Ierarh la dezvoltarea vieții bisericești din Banat. Părintele Mitropolit Nicolae a contribuit decisiv la construirea și repararea de biserici și case parohiale, a purtat de grijă bisericilor de lemn, Seminarului Teologic din Caransebeș, catedralei mitropolitane. La Centrul Eparhial a fost organizată arhiva și biblioteca iar la subsolul catedralei a fost amenajat Muzeul Eparhiei.
            Legat de viața parohiei Birda, Înaltpreasfințitul Nicolae a oficiat Slujba de târnosire urmată de Sfânta Liturghie în 1971 după 60 de ani de la construirea bisericii de aici. Preotul paroh Florin George pentru merite deosebite a fost hirotestit protopop pentru Protopopiatul Deta unde a slujit vreme de 17 ani (1972-1990).
La finalul Sfintei Liturghii a fost citit Cuvântul pastoral al Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan, Apelul Adunării Naționale Bisericești cu privire la participarea și susținerea familiei tradiționale la Referendumul din 6-7 octombrie a. c. Printr-un îndemn frățesc părintele paroh a îndemnat pe cei prezenți să voteze DA: ,, Vom merge la Referendumul din 6-7 octombrie pentru a vota DA pentru consemnarea expresă în Constituție a faptului că Căsătoria se încheie între soț și soție, deci o mărturisire a familiei tradiționale în care am văzut lumina zilei, în care am crescut și am ajuns la maturitate. Noi nu suntem fiii hazardului, ci avem părinți: Tată și Mamă care ne-au oferit lacrimă și zâmbet pentru a putea crește în sentimentul cald al căminului familiar”.