marți, 11 septembrie 2018

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Sibiu


         În perioada 6-9 septembrie 2018 s-a desfășurat la Sibiu în organizarea Mitropoliei Ardealului, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși sub genericul: ,,Unitate, Credință. Neam”. Imnul ITO compus de Pr. Costin Butnar (Muzică) și Petruța Socaciu (Versuri) militează pentru valorile perene: Unitatea, credința și patria. Lupta pentru o lume mai bună împotriva lumii de gheață a individualismului de astăzi, dar și mărturisirea continuității neamului: ,,Eu sunt rădăcină a neamului meu”. Tot în genul ,,unității prin muzică” a fost realizat un Caiet de cântece ce cuprinde 100 de imne patriotice și religioase.
            La această întâlnire a tinerilor ortodocși au participat 3000 de tineri din țară și străinătate. Fiecare grup a fost însoțit de un responsabil (preot) și însoțitor de grup (voluntar). Au lucrat la activitățile acestei Întâlniri 250 de voluntari (moderatori, animatori socio-culturale, responsabili cu logistica).
            Programul a acoperit patru zile (joi-duminică) și a avut momente festive: deschiderea și încheierea Întâlnirii, momente liturgice (rugăciunea de dimineață, prezența la Sfânta Liturghie), participarea la procesiunea Unității, concerte de muzică populară și ușoară dar și la conferința ,,Unitate. Credință. Neam. De 100 de ori România” susținută de Es. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania.
            Au fost organizate workshop-uri în școlile din Sibiu dar și ateliere de creație: ,,Țăranul român de la Război la Marea Unire” și ,,Satul român în Centenarul Marii Uniri” în cadrul Complexului Național Muzeal Astra din Sibiu.
            La ceremonia de încheiere au fost formulate concluziile și apoi au fost mărturisite de tineri: Credința nu izvorăște din sentimentul fricii, ea trebuie cultivată pentru a deveni vie. Tinerii aflați ,,la un click” de Evanghelie au nevoie de Sfinte Scripturi tipărite, Catehisme aduse la zi, de o presă în care accentul să fie pus pe valorile practice ale Creștinismului și la final să fie valorificați în misiunea Bisericii.
            Arhiepiscopia Ortodoxă a Timișoarei a fost reprezentată de o delegație compusă din 42 de participanți și șoferul autobuzului. Au fost 39 de copii din mediul urban: Timișoara (Fratelia-9; Iosefin -9; Viile Fabric – 6 și Dacia – 1); Lugoj – 3 și mediul rural (Șag-7; Birda- 1) la care s-au adăugat 3 membri din Asociația Studenților Creștini Ortodocși coordonați de 3 însoțitori: Pr. Alexandru Ranca (parohia Fratelia), pr. Florin Băran (parohia Șag) și Diac. Marius Rumega (parohia Iosefin).
Din partea parohiei Birda a fost prezent la această Întâlnire, elevul Călin Oniea care ne-a împărtășit următorul gând: ,,ITO 2018. Unitate. Acesta este cuvântul care descrie cel mai bine cele 4 zile petrecute în Sibiu. Aceasta unitate s-a simțit in fiecare vers din Imnul Național cântat de cei peste 3000 de tineri. Este ceva unic, incomparabil. Am avut ocazia de a intalni oameni minunați, de a lega prietenii și de a mă simți liber. Emoțiile trăite la această ediție a întâlnirii tinerilor ortodocși nu pot fi descrise, însa mă bucur că le resimt de fiecare dată când ascult imnul ITO 2018. Sper sa pot merge și la Craiova”.