joi, 20 septembrie 2018

Concert închinat Marii Uniri în parohia Birda


         Joi, 20 septembrie de la orele 12,00 în parcul bisericii cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda a fost organizat de către Parohia Ortodoxă din localitate un Concert închinat Marii Uniri ,,Ioan Vidu Doinitorul Marii Uniri”. Concertul a fost pregătit și oferit copiilor și credincioșilor din Birda de către profesorii și elevii Școlii Gimnaziale de Muzică ,,Filaret Barbu” din Lugoj.
            Sărbătoarea muzicală a fost precedată de prezentarea volumului: Ioan Vidu. Doinitorul Unirii, Editura Eurostampa, Timișoara, 2017, 469. iscălit de profesorul dr. Constantin Tufan Stan de la Școala de Muzică din Lugoj. Cartea a fost prezentată de către preotul Valentin Bugariu care a accentuat contribuția lui Ioan Vidu în Mișcarea Națională a românilor bănățeni și în dezvoltarea mișcării corale dintre Dunăre și Mureș. Concluzia acestui volum ne este oferită de autor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: ,,Ioan Vidu a fost un învingător. A dovedit un caracter intransigent, refuzând orice fel de compromis. A evitat ambiguitățile generate de efemerele conjuncturi politice, manifestând un surprinzător spirit modern european” (p. 92).

            Profesorul Constantin Tufan Stan tocmai acest spirit modern european al Marelui Vidu a reușit să-l scoată în priveliște prin Concertul oferit la biserica din Birda cu titlul generic ,,Dansul”. Dansul sau Jocul dezvăluie pentru cultura umană caracterul ludic cu rădăcini mitico-rituale ancestrale. Au fost pregătite mai multe astfel de jocuri: scoțian, românesc, francez, italian, german, rus dar și dintr-o provincie istorică: Oaș. Piesele au fost interpretate de copii, unele la ,,pian la patru mâini” și de profesorii lor. Și-au dat concursul elevii: Evelyn Bordea, Andrei Berlo (vioară); Maya Buliga, Ana Ilinca Pfeiffer, Antonia Pfeiffer, Estera Usciuc (pian) și profesorii: Lavinia Furdui (vioară), Alexandru Vasiliu și Robert Adam (pian).
            Fiecare piesă a fost prezentată de către profesorul Tufan Stan care a accentuat faptul că Concertul susținut la Birda face parte dintr-un proiect mai general intitulat ,,Pianina Călătoare” și destinat popularizării muzicii culte în mediul rural. Profesorul Constantin Tufam Stan este prin coordonarea acestui proiect dar și prin volumele tipărite un urmaș a lui Vidu în descendența: Filaret Barbu, Dimitrie Stan și Remus Tașcău.
           
                 La finalul concertului participanții au fost răsplătiți cu diplome și premii din partea Parohiei Birda, iar doritorii au achiziționat volumul prezentat.
            S-au bucurat de cântec și măiestria interpretării: oficialități locale, credincioși ai parohiei dar și copiii de la Gimnaziul din Birda însoțiți de cadrele didactice.