sâmbătă, 8 septembrie 2018

Hramul bisericii din Birda


La Praznicul Nașterii Maicii Domnului comunitatea creștin-ortodoxă din comuna Birda prăznuiește hramul bisericii parohiale.
            Slujbele bisericești au debutat vineri, 7 septembrie de la orele 17,00 când a fost oficiată slujba parastasului pentru preotul Ioan Mărgineanțu (1864-1943) și prezbitera Eufemia Mărgineanțu (1873-1943) la cripta familiei din cimitirul confesional din Birda.
            Părintele Ioan Mărgineanțu a reprezentat Comuna Bisericească din Birda la Marea Unire de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. Și pentru această contribuție prin giija Parohiei Birda au fost reparate mormintele părintelui și preotesei subliniidu-se totodată contribuția la statornicirea vieții bisericești și didactice pe plan local.
            Părintele Mărgineanțu a luptat pentru apariția a două noi comunități ortodoxe românești la Berecuța și Mănăstire, administrate direct între 1903-1926. În cazul primului sat a contribuit decisiv la ridicarea actualei biserici parohiale.

            În cazul parohiei păstorite, părintele Ioan Mărgineanțu a slujit neîntrerupt timp de 46 de ani cu rezultate remarcabile. În timpul păstoririi sale a fost ridicată actuala biserică ortodoxă a satului care a fost înzestrată cu toate cele necesare slujirii bisericești (carte bisericească, pictură și mobilier liturgic), apoi a fost rostuită casa parohială.
            Prezbitera Eufemia a fost potrivit actelor de arhivă, învățătoare diplomată care a activat la școlile din Ghilad și apoi la cea din Birda. A fost membră în Corul parohial condus de plugarul Vida Guga din Mercina. A purtat grijă de numeroasa familie compusă din cei opt copii.
            După pomenirea de la cimitir cu începere de la orele 18,00 a fost săvârșită Slujba Privegherii compusă din Vecernia unită cu Litia și Utrenia.
            Sâmbătă, 8 septembrie de la orele 8,30 a fost oficiat primul Acatist al Nașterii Maicii Domnului urmat de Sfințirea mică a apei. De la orele 10,00 a fost săvârșită Sfânta Liturghie. La timpul îndătinat mai mulți copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.
            După otpustul Sfintei Liturghii a fost împlinit ritualul tăierii colacului. Nașii Rugii de anul acesta au fost Ramona și Cristian Viman. Părți din acest colac, alte dulciuri au fost împărțițe de nași celor prezenți.
           
La finalul slujbei bisericești a fost oferit nr. 3 (27) al revistei de cultură și religiei rurală ,,Arhanghelul”. Celor prezenți la Sfânta Liturghie le-au fost prezentate obiectele vestimentare aduse prin grija Înaltpreasfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului și în parohia noastră.
            Sentimente îmbelșugate de mulțumirire se îndreaptă către cei prezenți la rugăciune, nașilor, celor care s-au jertfit într-un fel sau altul pentru a întregii bucuria zilei.
            În glas de rugăciune sfântă să-i închinăm Imn Maicii Domnului la Praznicul Nașterii sale: ,,… Ceea ce, la templul din Ierusalim, te-ai îndeletnicit cu rugăciunea și lucrarea, întărește rugăciunile noastre, sporind râvna și evlavia în Biserică și, mai ales, să nu viețuim în lenevire, ci lucrând toată fapta bună, sfințind locul în care trăim și chemând pe Duhul Sfânt să sălășluiască întru noi…” (Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu).