miercuri, 20 noiembrie 2019

,,Arhanghelul”, nr. 32 / 2019


    A apărut nr. 4 pe 2019 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda. Cel de al 32 număr din al VIII-lea an, de apariție propune cititorilor câteva rubrici consacrate în timp.
    Editorialul, iscălit de preotul Valentin Bugariu tratează o temă de acualitate ,,Anul Comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Justin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” în care este ilustrată activitatea bisericească și culturală a Bisericii Ortodoxe Române în perioada anilor 1939 și 1986.
    Rubricile ,,Cateheza” și ,,Documentar” aduc două contribuții morale și de istorie bisericească recentă dezvăluind implicațiile Căsătoriei moderne de părintele Răzvan Mateș de la parohia Blajova și viața preotului mărturisitor Crăciun Opre mărturisită de preotul Ciprian Ene de la parohia Cebza.
     Prof. Iosif Marius Circa continuă șirul aminitirilor cu un nou episod (al XI-lea) în foiletonul ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia”.
      Elevii au pagina rezervată ,,Tinere condeie”. În acest număr, eleva Murgea Maria Alexandra vorbește de ,,Tradiții și obiceiuri de Crăciun” din cultura europeană.
   ,,Cronica parohială” în patru pagini dezvăluie activitatea Bisericii din Birda concretizată în: participare la Olimpiada de Religie, întâlniri științifice, lansări de carte, cateheze comemorative dedicate Mitropolitului Vasile Lazarescu al Banatului și Patriarhului Justin Moisescu, concursuri de cunoștiințe religioase, excursii tematice: ,,Pe urmele Protopopului Mihail Gașpar la Bocșa”, activități religioase la parohie (,,Săptămâna duhovnicească”, ,,Împărtășirea copiilor”, ,,Duminica Ortodoxiei”) ș. a.

    Revista este însoțită de un calendar creștin-ortodox de buzunar, îmbogățit de o realizare de excepție: ,,Biserica din Birda”, pictură în ulei realizare a Maestrului Nik Potocean din Bocșa.
Publicația poate fi consultată accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/436061048/Revista-Arhanghelul-Nr-4-2019
     Revista ,,Arhanghelul” va fi distribuită credincioșilor în bisericile din Birda și Sîngeorge cu prilejul Praznicului Nașterii Domnului Iisus Hristos.