sâmbătă, 9 noiembrie 2019

Ziua Asociației Culturale ,,Concordia” din Cenad


   Sâmbătă, 9 septembrie de la orele 9,30 s-a desfășurat în organizarea Consiliului Local, Primăriei Cenad și Asociației Culturale ,,Concordia” din Cenad, Ziua Asocieției Culturale din localitate.
    Dl. Nicolae Crăciun, primarul Comunei Cenad a rostit un cuvânt de bun venit oaspeților și localnicilor prezenți la Ziua Asociației.
    Două eleve de la Școala Gimnazială din Cenad au recitat din opera lui Octavian Paler.
  Sesiunea de comunicări a fost moderată de cercetător șt. I dr. Ioan Hațegan și a reunit nouă teme de istorie bisericească, a Banatului și a presei.
   Șirul comunicărilor a fost deschis de preotul dr. Valentin Bugariu cu subiectul ,,Anul Comemorativ al Patriarhilor Nicodim Muneanu și Justin Moisescu” în cadrul căruia vorbitorul a accentuat etapele biobibliografice ale celor două personalități ecleziastice și legătura acestora cu Banatul.
   Muzeograful Ioan Traia a vorbit despre ,,Generalul Nicolae Petala” care a deținut conacul din Clopodia din jud. Timiș. Personalitate militară de prim rang a României, participant la luptele Primului Război Mondial la Mărășești și Oituz, inspector general pe armată și senator de drept în Parlamentul României.
   Bibliologul Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa a împărtășit audienței despre ,,Revista Vasiova la 90 de ani”. Poetul și omul de presă Tata Oncea, autodidact a rămas în conștiința bocșenilor prin revista amintită și trei volume de poezie reeditate de Marcu Mihail Deleanu și completate de Vasile Bogdan.
  Lingvistul Simion Dănilă din Belinț a înfățișat un subiect inedit ,,Din capcanele istoriografiei” legat de prima atestare documentară a localității Belinț. Ajutat de cunoașterea limbii române, prof. Simion Dănilă a îndreptat o ipoteză documentară propusă de Constantin Daicoviciu și care nu respectă exigențele fonetice.
  Cercetătorul Sorin Forțiu a comunicat despre ,,Fortificațiile medievale de la Chama și Chery”, prima atestată între Sînandrei și Cernăteaz și cea din urmă lângă Dragșina. Tot la cea din urmă a fost atestată o mănăstire franciscană în 1411.
 ,,Organizarea militară în Banatul medieval sec XIV-XVI” a fost susținută de prof. Alexandru Kósa într-un material power-point.
  Dr. Cristian Scarlat a propus o tema mai puțin cercetată, ,,100 de ani de la înființarea Societății Mormintelor Eroilor căzuți în Război”. Pusă sub înaltul patronaj al Reginei Maria și condusă de Patriarhul Miron Cristea, aceasta a ridicat monumente ale eroilor la sate și orașe, capele militare ș. a pe întinsul țării.
  Muzicologul dr. Constantin-Tufan Stan a amintit de ,,Corul din Chizătău – simbol identitar românesc” și dr. Florin Zamfir, de ,,Începuturile școlii românești din Periam”.
  Moderatorul a mulțumit dl. Primar pentru susținerea culturii locale. Cu sprijinul financiar al Consiliului și al Primăriei au fost editate 31 de volume la care se adaugă revistele ,,Morisena” și ,,Cenăzeanul” redactate de Dușan Baiski.
     La secțiunea literatură Florica Vaida Albu a recitat versuri în grai bănățean.
    În ultima secțiune au fost prezentate două noi volume: Dușan Baiski, Cenad. Documente de arhivă, Ed. Artpress, Timișoara, 2019, 370 p. și Ioan Hațegan, Cetatea Morisena – Cenad, Ed. Banatul, Timișoara, 65 p..
   Cetatea Cenadului a fost la obârșie un castru roman de marș, apoi o cetate întărită cu valuri de pământ și palisade de lemn. Aici a rezidat din veacul al XI-a o Episcopie latină condusă de Gerard. Pentru că a vămuit sarea, Ahtum este omorât de Chanadinus care dă numele localității. Cetatea a cunoscut vremuri de mărire dar și de declin fiind asediată, pustiită, apoi distrusă în câteva rânduri.
  În finalul întâlnirii Ansamblul de dansuri populare ,,Mlădițe cenăzene” au realizat un program artistic de jocuri bănățene.