joi, 14 noiembrie 2019

Ziua Internațională a Bibliei în parohia Birda


    În fiecare an și în parohia Birda se cinstește în mod deosebit Ziua Internațională a Bibliei. Pentru anul acesta au fost relizate două ore de cateheză la școlile din Sîngeorge (13 noiembrie) și Birda (14 noiembrie) pentru elevii claselor I-V.
  Tema acestei zile a fost ,,Satul biblic. O incursiune scripturistică și fotografică” realizată printr-un material power-point. Tot cu acest prilej a fost organizată o expoziție de carte cu tematică biblică, mai precis de arheologie a Țării Sfinte. Scopul acestor ore a fost utilizarea și mânuirea Scripturii de către elevi care potrivit locurilor biblice indicate au identificat așezările sătești, meseriile, veșmintele și podoabele iudeilor din timpul Mântuitorului.
      În Introducere au fost prezentate primele adăposturi umana de locuire a zonei: peștera, coliba, cortul, modul de construcție (Isaia 54, 2) și primele case ridicate din piatră, cărămidă arsă legată cu lut sau ipsos, lemn de sicomor, măslin, cedru și santal. În interior vatra focului, mobilier, vase, la exterior: stocarea combustibilului, șoproane, adăposturi pentru porumbei și cotețe.
     Au fost prezentate 11 astfel de sate care prezintă o vechime considerabilă, și în care a poposit Mântuitorul: Betania (unde Mântuitorul a poposit. Tot aici a avut loc ungerea lui Iisus (Marcu 14, 3-9), Betfaghe (aici a trimis Mântuitorul pentru a lua asina cu mânzul ei pentru Intrarea în Iersusalim, Marcu 11, 1), Maon (locul în care a stat David), Iuta (loc de reședință al părinților Sf. Ioan Botezătorul), Mițpe (locul în care Saul a fost proclamat rege, I Sam. 10, 17), Sichemul (aici a acut convorbirea lui Hristos cu femeia samarineancă, Ioan 4, 5-42), Nazaretul (patria lui Iosif și al Fecioarei Maria, Luca 1, 26), Endor, Nain (Mântuitorul a înviat aici pe fiul văduvei, Luca 17, 11-17), Cana Galileii (aici a avut loc prima minune, Ioan 2, 1-11; 4, 46-54) și Capernaum (locul unde a stat Mântuitorul după botezul din Iordan, Matei 4, 13; 9, 1).
      Elevii au identificat din textele Sfintele Scripturi, satele, casele, interioarele iudaice, meseriile și veșmintele.
      Această activitate a fost înscrisă în Acordul de Parteneriat încheiat între Biserică și Școală și a fost realizată prin sprijinul acordat de către prof. Maria Miron, prof. Daiana Curea de la Școala Primară din Sîngeorge și prof. Doru Popa, profesor de Religie la Școala Gimnazială din Birda.