joi, 14 noiembrie 2019

Din pridvorul credinței. Studii, note și însemnări parohiale, Ed. Hoffman, Caracal, 2019, 298 p .


Convins de credința Celui-din-Lancrăm care într-un poem ne spune: Greu e totul, timpul, pasul./ Grea-i purcederea, popasul./ Grele-s pulberea şi duhul,/ greu pe umeri chiar văzduhul...” am pornit la un drum din ,,pridvor”, adică din locul imediat al Bisericii, loc de meditație și totodată de pregătire de a trece pragul lăcașului bisericesc. Din această perspectivă am adunat mai multe materiale care au fost realizate fie pentru credincioșii din Biserica de la Birda, fie prezentate ca referate științifice în cadrul unor Simpozione chiar Internaționale de la Caransebeș, Timișoara și Zrenianin.
În ,,Precuvântare” este dezvăluit scopul acestor scrieri: ,,La baza elaborării și a susținerii acestor materiale [...] a stat dorința de a reliefa contribuția Bisericii Ortodoxe Române la realizarea marilor deziderate naționale: de unitate, de consolidare a culturii românești, și de păstrare a identității naționale” (p. 6). Iar publicarea acestora în reviste bisericești dar și în reviste și volume laice: ,,Morisena”, ,,Bocșa Culturală”, ,,Analele Aradului”, ,,Admninistrație românească arădeană” reprezintă încă o dovadă că ținta acestora și-a atins scopul.
Volumul este structurat în trei capitole: I. Studii cu 16 titluri; II. cu 15 titluri și III. Note cu 7 titluri.
În categoria studiilor, primele patru își au ca temă generală tiparul, cartea bisericească, personalitatea și retorica Sfântului Antim Ivireanul. În cadrul istoriei tiparului, autorul face o prezentare cronologică a apariției tiparului la români prin ieromonahul Macarie în veacul al XVI-lea și până la tipografiile eparhiale de astăzi. Liturghierul imprimat de Macarie (1508) este cel dintâi din lumea ortodoxă avându-se în vedere faptul că prima ediție Liturghierului în limba greacă a apărut la Veneția în 1526 și concomitent la Roma (,,Anul Comemorativ al Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”, p. 18).
Domnitorul Constantin Brâncoveanu a ridicat tiparul la îndeletnicire domnească. În calitate de ispravnic (supraveghetor) a patronat tipărirea Bibliei de la București (1688). Mihail Iștvanovici, ucenicul Sf. Antim a tipărit la Bălgrad două cărți: Bucoavnă și Chiriacodromion (Cazanie) în 1699. În Banat, din veacul al XVI-lea avem Psaltirea de la Mehadia identică cu cea coresiană din 1577.
Am avut parte de ierarhi carturari: Dosoftei în Moldova și Simion Ștefan în Ardeal care a imprimat Noul Testament (1646).
Într-un studiu separat a fost valorificată omiletica Sf. Antim Ivireanul. Într-o cazanie despre Post, ierarhul gruzin ne spune: ,,Cu postul să ne ușurăm trupul, să ne limpezim mintea și să ne bucurăm cu sufletul, ca să vie darul lui Dumnezeu asupra noastră, care post trebuie să-l facem cu rugăciuni amestecat. Că precum nu sunt dulci bucatele făr de sare, așa și nici postul făr de rugăciuni” (,,Elemente de educație religioasă în predica Sf. Antim Ivireanul”).
În cadrul acestor mărturii de cultură bisericească medievală au fost menționate mărturii de epocă așa cum e cea a lui Del Chiaro, secretar al domnitorului și tutore al fiilor acestuia: ,,Casele de țară sunt extraordinar de curate, ele miros a buruieni de câmp, busuioc, mentă și sulfină” (,,Anul Comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”, p. 50).
Patru articole sunt dedicate Anului Centenar (2018): ,,Un participant la Marea Unire: Pr. dr. Nicolae Popovici (1883-1956); ,,Protopopul Ștefan Cioroianu (1886-1970)”; ,,100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. Contribuția Bisericii” și ,,Rolul Bisericii românești din zona Deta la Marea Unire”.
Comemorarea victimelor regimului comunist este realizată în fiecare an în ziua pomenirii Sf. 40 de Mucenici din Sevastia. În cadrul comemorării au fost realizate cateheze, expoziții de fotografie, planșe tematice. Rod al acestei zile de pomenire stau două materiale: ,,Slujire și martiriu în timpul regimului comunist” și ,,Viața bisericească în Banat în timpul păstoririi Patriarhului Justinian Marina (1948-1977)”.
Presa din Gătaia și personalitățile locului sunt dezbătute de-a lungul a trei studii monografice: ,,Două religioase rurale din Banatul timișan”, ,,Fenomenul presei la Gătaia” și ,,Generalul Corp de Armată Ion Șuța. Biobliografie”.
Anul Omagial și Comemorativ de anul acesta a fost tratat prin cateheze care au vizat istoria satului, personalitățile acestuia: ,,Satul bănățean în perioada interbelică. Studiu de caz Deta” în care este tratată situația internațională și internă precum și valorile satului: portul popular, casa tradițională (p. 100-101) și ,,Mitropolitul Vasile Lazarescu – 50 de ani de la trecerea la Domnul” (21 febr. 2019). În cadrul prezentării personalității ierarhului bănățean s-a făcut vorbire și de misiunea din Transnistria folosindu-ne de cartea regretatului prof. Ion Murariu (p. 127-128). A fost amintit și Partiarhul Justin Moisescu printr-o expoziție de carte, film documentar și cateheză. Textul catehezei a fost publicat în carte: ,,Partriarhul Justin Moisescu, apărător al bisericilor bucureștene” (5 martie 2019).
Patriarhul Justin a salvat de la distrugere 8 edificii bisericești (biserici, clopotniță, palat administrativ). Între acestea amintim Schitul Maicilor (1982); Palatul Sinodal – Antim (1985) și biserica Pătru Iacob din Reșița (1986). Este însă interesant de urmărit corespondența Patriarhului cu conducerea statului (p. 180-181).
Al 2-lea capitol oferă cititorilor: cateheze dedicate Anului Omagial în ,,Satul lui Eminescu” și ,,Satul românesc în vremea lui Cuza Vodă”, omagierea unor reviste bisericești: ,,Învierea” și sătești: ,,Vatra satului” și ,,Vatră nouă” în ,,Convergențe aniversare. 15 ani de presă comunitară la Giarmata Vii” (p. 232-233). Au fost aniversate și elogiate diverse personalități bisericești și culturale (ex. ,,Comemorarea Prof. Ion Murariu la Giroc”, p. 241-242) și cronicile unor întâlniri a jurnaliștilor și monografiștilor bănățeni.
Ultimul capitol cuprinde șase recenzii a unor cărți și o cronică culturală. În materialul ,,Dicționar al sufletului românesc dintre Mureș și Dunăre” este recenzat volumul prof. Ioan Traia legat de Ascociația Publiciștilor din Presa Rurală în Banat (p. 289).

(Prezentarea a fost făcută de autor în cadrul Întâlnirii Monografiștilor bănățeni de la Giarmata Vii, 7 noiembrie 2019).