vineri, 22 noiembrie 2019

Satul românesc sărbătorit în parohia Birda


         De-a lungul întregului an 2019 în cadrul parohiei Birda și a filiei Sîngeorge au fost pregătite și derulate mai multe evenimente închinate satului românesc în general și al celui bănățean în special*.

            Momentele religios-aristice și educative s-au desfășurat atât în biserică, cât și în școlile din Birda și Sângeorge prin contribuția profesoriilor și eleviilor, cât și al credincioșilor.
            Fiecare întâlnire a debutat cu un serviciu liturgic potrivit momentului: oficierea Sf. Liturghii, a slujbei Tedeumului sau a celei de pomenire. Au fost organizate expoziții tematice de carte și fotografie, montaje poetice și muzicale, au fost vizionate filme documentare.
            Șirul acestor activități dedicate satului a fost deschis cu Ziua Culturii Naționale (15 ian.) când a fost sărbătorită și Ziua nașterii poetului Mihai Eminescu. În biserică a fost susținută cateheza cu tema ,,Satul în opera lui Eminescu” în care vorbitorul a insistat asupra locului nașterii poetului, Ipotești reflectat în poetică: ,,Din străinătate” și ,,Sara pe deal”.
            Ziua Unirii Principatelor Române (24 ian.) a reprezentat al doilea moment închinat satului prin realizarea unui program artistic de poezie și cântece patriotice de către elevii școlii din Birda îndrumați de prof. Mihaela Coman. Cu acest prilej a fost susținută cateheza: ,,Satul în vremea lui Cuza Vodă” în care au fost tratate câteva teme ale acestuia: lucrul pământului, familia de tip lăstar, satul adunat, locuința și interiorul ei precum și unele legi care au dezvoltat proprietatea asupra pământului: legea rurală din 1864.
            Pe 21 febr. în ziua pomenirii Mitropolitului Vasile Lazarescu al Banatului a fost săvârșită Sf. Liturghie și o slujbă de pomenire. Elevii de Școala Gimnazială din Birda au pregătit un montaj intitulat ,,Satul bănățean în perioada interbelică” cu referire la 10 sate din zona Deta. S-a vorbit de situația internațională și internă, apariția coloniilor lângă sate, viața satului, portul popular și casa tradițională și economia.
            În ziua cinstirii Sf. 40 de mucenici (9 martie) a fost oficiată Sf. Liturghie și o slujbă de pomenire a victimelor închisorilor din vremea comunismului. Cu acest prilej a fost susținută cateheza: ,,Satul românesc în perioada comunistă”, asatul politic asupra destrămării vieții satești prin colectivizare, deportare și sistematizarea localităților.
            În cadrul omagierii satului românesc au fost comemorate personalități care s-au născut aici: Mitropolitul Vasile Lazarescu la împlinirea a 50 de ani de la trecerea în veșnicie (21 feb. 1969) și Patriarhul Justin Moisescu la 109 ani de la naștere (5 martie 1910) prin cateheze în program power-point, expoziții de carte și fotografie, documente și vizionarea filmului: ,,Salvlatorul bisericilor condamnate” produs de Trinitas Tv. în 2016.
            Tot cu acest scop al dezvelirii a civilizației satului au fost pregătite alte două momente închinate perioadei patristice și biblice. În primul caz de Ziua Educației creștine (30 ian.) a fost susținută cateheza: ,,Capadocia și Antiohia Siriei, leagănul Sf. Trei Ierarhi” în care s-a concluzionat: ,,Locul nașterii, căminul părintesc, familia și-au pus amprenta asupra modului de viață și a scrierilor Sfinților Trei Ierarhi. Prezența mamei creștine, evlavioase a dat putere fie convertirii la Creștinism a soțului, fie a viețuirii în castitate după moartea acestuia. Mama fiind prima școala pentru toți cei trei sfinți. Practicarea credinței în familie a fost suficientă pentru temeluirea învățăturilor morale în cazul celor pomeniți astăzi”.
            În al doilea caz a fost sărbătorită Ziua Internațională a Bibliei la Birda și Sîngeorge (13-14 noiembrie) în care printr-un material power-point a fost ilustrată scripturistic și fotografic viața satelor iudaice din vremea Mântuitorului de la explicații etimologice, geografice și istorice a dezvoltării acestora în timpul Mântuitorului.
            Multe din aceste materiale au fost publicate fie în paginile presei bisericești în revista eparhială ,,Învierea” și ,,Ziarul Lumina. Ediția de Banat” fie în coloanele unor reviste laice cum e revista de istorie ,,Morisena” din Cenad.



* Material înregistrat pentru Radio Trinitas.