joi, 7 noiembrie 2019

Întâlnirea monografiștilor bănățeni la Giarmata Vii


   Joi, 7 noiembrie 2019 a avut loc la Giarmata Vii a XI-a ediție a reunirii monografiștilor bănățeni.
   Manifestarea a debutat cu slujba Tedeumului de mulțumire săvârșit de P. C. Părinți Vasile Suciu, parohul locului și organizatorul acestui eveniment, Valentin Bugariu (Birda), Călin Negrea (Gătaia) și Ioan Mermeze (Giarmata Vii) în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” a parohiei Giarmata Vii. La finalul slujbei, părintele Vasile Suciu a împărtășit câteva date din Monografia bisericii: ridicarea bisericii în perioada interbelică prin aportul preotului Filip Doboș și apoi împodobirea cu pictură. Maestrul Ion Sulea Gorj a realizat pictura Pantocratorului, Maicii Domnului cu Pruncul și a icoanelor așezate pe iconostas.
       Lucrările Simpozionului au avut loc la Căminul Cultural din Giarmata Vii. Cu acest prilej au fost prezentate nouă volume iscălite de membrii Asociației Monografiștilor bănățeni. Primul volum, Cenad. Documente de arhivă (2019) a fost prezentat de Dușan Baiski. Tot autorul cenăzean a vorbit de cele două reviste ale comunei: ,,Morisena” și ,,Cenăzeanul”.
       Preotul dr. Valentin Bugariu a prezentat cartea Din pridvorul credinței. Studii, note și însemnări parohiale (2019), un volum care reunește contribuții catehetice și istorice din 2011 și până în prezent. Materialele sunt rodul unor activități realizate în biserica și școala din Birda și Sîngeorge cu scop educativ și religios.
        Profesorul Livius Vasile Ianoșev de la Pișchia, autor de poezie religioasă, cultă și dialectală și-a prezentat cele din urmă realizări: Marius Munteanu (memorialistică) și Murani. Monografie. Scriitorul Ion Marin Almăjan, editorul volumului Priceps al poetului dialectal, Cântări dă noapce bună, Timișoara, Editura Facla, 1984 a vorbit de oferta poeziei lui Marius Munteanu: imagine mustoasă și cuvântul care face explozie în mintea cititorului.
    Profesorul Gheorghe Lungu a prezentat volumul Mihai Roșu Martinovici (1750-1822). Un bănățean de altădată, (2019). Scris de Vasilie Iacob, autor a două izbutite studii monografice închinate satului Cornești și lui Ioan Ioviță (1842-1867), cartea oferă cititorilor o privire completă asupra vieții și activității iluministului bănățean. În încheiere, prof. Gh. Lungu și prefațatorul volumului a citit auditoriului portretul Mântuitorului dintr-o lucrare iezuită tradusă de Roșu Martinovici.
     Ing. Vasilie Iacob a recenzat cartea prof. Gheorghe Lungu, Zestrea satului Sacoșu Mare din județul Timiș (2019). În două capitole cartea oferă celor interesați culegeri și prelucrări de folclor. Vasilie Iacob aduce în prezent zestrea folclorică a satului cu șezători, cu tot atâtea taine, în care descântecul are rol tămăduitor, cu doine de bucurie și cătănie. În încheiere vorbitorul afirmă că Zestrea adunată de prof. Lungu este o comoară care va deveni parte a culturii bănățene.
     Artistul fotograf Dan Buruleanu a prezentat ulima relizare, Dudeștii Noi. Albumul monografic realizat împreună cu Liliana Păun este o ediție revizuită care reliefează ultimele reușite edilitare și care împreună cu tezaurul vechimii formează un topos distinct în Banat.
     Prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor din Banat a realizat în calitate de coordonator un nou volum intitulat Publiciștii satelor bănățene. Articole (2019). Cuprinsul este format din 49 de contribuții ale publiciștilor satești cu o tematică diversificată. În ,,Argument” prof. Ioan Traia notează cu amărăciune și una din problemele demersului asociativ inițiat: ,,Din păcate îm ultimii ani se simte o serioasă pierdere de elan, o anumită letargie a cuprins pe unii din colegii noștri, sunt tot mai rar văzuți la activitățile asociației, ceea ce nu-i onorează. Nu trebuie să uite stimații mei colegi că, pentru, avantajele de care au beneficiat în asociație există o reprocitate ce trebuie îndeplinită” (p. 6).
       La final s-au făcut schimburi de cărți și reviste. Părintele Vasile Suciu a oferit celor prezenți mai multe cărți și alte publicații editate de Parohia Giarmata Vii.