vineri, 8 noiembrie 2019

Hramul bisericii din Sîngeorge


   La sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, comunitatea creștin-ortodoxă română din localitatea Sîngeorge i-a cinstit pe ocrotitorii bisericii. Cu acest prilej în Ajunul sărbătorii a fost oficiată Slujba Privegherii, Vecernia unită cu Litia și Utrenia, iar în ziua Sfinților Arhangheli a fost oficiată Sfânta Liturghie.
    În ambele prilejuri, părintele Valentin Bugariu a rostit cuvinte de învățătură cu privire la ,,Semnificația Litiei” și cea a ,,Hramului” pentru comunitatea bisericească locală.
   După otpustul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba tăierii colacului ca simbol văzut la comuniunii credincioșilor în rugăciune.
  Sărbătorirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil a fost și sărbătoarea copiilor. Elevii de la Gimnaziul din Birda însoțiți de prof. Doru Popa și cei de la Școala Primară cu clasele I-IV și Grădinița cu Program Normal din Sîngeorge, conduși de prof. Maria Miron și prof. Daiana Curea, au participat la rugăciunile liturgice închinate hramului bisericii.
    La final s-a făcut pomenirea de obște a celor adormiți din Sîngeorge și Birda, o continuare firească a Sfintei Liturghii unde părtași de prezența lui Hristos sunt și cei vii, dar și cei plecați din această lume.
   Într-un gând cu toții am mărturisit învățătura Condacului sărbătorii: ,,Mai-marilor voievozi ai lui Dumnezeu, slujitorilor dumnezeieștii măriri, povățuitorii oamenilor, și căpeteniile îngerilor, cereți pentru noi ceea ce este de folos și mare milă, ca niște mai-mari voievozi ai celor fără de trup” (Antologhion, Editura Mitropoliei Banatului, Timișoara, 1984, p. 243).